Saray'a ''gönüllü kulluk’ ve Tarık Akan!

Saray'a ''gönüllü kulluk’ ve Tarık Akan!

Saray'a ''gönüllü kulluk’ ve Tarık Akan! Türkiye’de birey ve kitlelerin sosyal-sınıfsal konumları ile siyasal tercihleri arasındaki pozitif ilişki kopmuş durumda. Bu gelişme, toplumun akıl ve bilim çağının dışına düştüğü anlamına da geliyor.Çeşitli toplum...

Türkiye’de birey ve kitlelerin sosyal-sınıfsal konumları ile siyasal tercihleri arasındaki pozitif ilişki kopmuş durumda. Bu gelişme, toplumun akıl ve bilim çağının dışına düştüğü anlamına da geliyor.

Çeşitli toplum kesimlerinin sosyo-ekonomik konumları ile seçmen davranışları arasındaki derin çelişkinin nedenlerini anlamadan, ne siyaseti ne de toplumda yaşanan dönüşümü tam olarak çözemeyiz.

Türk sinemasının gelmiş geçmiş en önemli oyuncularından, toplumun her kesimi tarafından sevilen ve bir kartpostal çocuğu olarak kalmaktansa, gerçek bir sinema sanatçısı ve aydın olmayı seçen Tarık Akan’ı kaybettik.

Tarık Akan Yeşilçam’ın son jön’üdür. Çok kolaylıkla başka tercihler kullanabilecekken halkın sanatçısı olmayı seçen, Türkiye’nin aydınlanma ve demokratikleşme mücadelesine katılan bir entelektüeldir. Akan, kitap yazan, Nazım Hikmet ve Aziz Nesin Vakfı'nda yönetim kurulu üyeliği yapan, sendikal mücadelede yer alan, 12 Eylül faşizmine ve Ergenekon kumpasına karşı direnen gerçek bir sanatçıdır. 

Tarık Akan’ın ölümünden sonra AKP’lilerin sosyal medyada paylaştıkları mesajlar toplumun bir bölümünün akıl sağlığını ve vicdanını nasıl yitirdiği gösteriyordu. ABC Gazetesi’nin ilgili haberinde göreceğiniz gibi, “Bir RTE düşmanı daha gitti, ateşi bol olsun'' diye Twitter’da mesaj paylaşacak kadar insanlıktan çıkmış bu kesimin nasıl yaratıldığına bakmadan, aslında gerçek bir siyasal tartışma yapmak da olanaksızdır.

Konuyu biraz açalım; yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, halkın yüzde 72’si AKP iktidarının yolsuzluk yaptığına inanıyor. Yolsuzluk soruşturmasının tümüyle komplo olduğuna inananların oranı ise, yüzde 20’nin altında. Kalan yüzde 8 civarındaki kesimin de, nasıl oluyorsa, konu hakkında bir fikri yok. Türkiye’de yolsuzlukların yapıldığına inanan, hatta emin olanların oranı ise daha da yüksek; yüzde 91, iyi mi!

Peki bu durumda, AKP’ye oy veren yüzde 40-45 civarındaki seçmen kitlesinin önemli bir bölümü bu partiye, yolsuzluk yaptığını bile bile oy vermiş olmuyor mu? Evet, tam da böyle oluyor.

İnsanlar yolsuzluk yapan, “parasını çalan'' bir ekibe daha başka gerekçelerle, örneğin dinsel referanslarla oy veriyor. Öyle ki, “çalıyor ama bizden'' veya “başı secde görüyor'' diye düşünüyor.

Sıkı durun; araştırmalara göre AKP’ye dindar diye oy veren seçmelerin yüzde 20’si, aynı zamanda bu partinin yolsuzluk yaptığına da inanıyor. Buna karşı “olsun'' diyorlar, “Bu adamlar namaz kılıyor, dindar..''

Yani, bir dinleri var diye ahlaka ihtiyaçlarının olmadığını düşünüyorlar.

Dolayısıyla bu durum, basit bir, “hırsız ama benden'' mantığı ile açıklanabilecek bir tutum değil. AKP’nin yolsuzluk yaptığını bilerek oy verenlerin büyük kısmı, bunun kutsal amaçlar için yapıldığına inanıyor. Sorun da burada zaten. Böylece kötülük ve ahlaksızlık toplumsallaşıyor. Bunun adı gönüllü kulluktur.

Bu tablonun nedeni, laikliğin ve laik rejimin bu ülkede adım adım ve sinsice yıkılmasıdır. Toplumun dinselleştirilmesidir. Cumhuriyete ihanet eden kurucu kadronun ülkeyi gericiliğe teslim etmesidir. 

Bu nedenle toplumun bir kesimi diğerlerine karşı kinle yaklaşıyor. Bütün ortak zeminleri ve değerleri yıkıyor, düşmanlaştırıyor. Yeni bir cehalet dalgası toplumu kuşatıyor.

Toplumsal doku böyle bir bozulmaya uğrayınca, hepimizin kalbinde yer eden, anılarımızın en güzel parçalarından birini oluşturan ve siyasal tercihleri ne olursa olsun, bu ülkenin ortak değeri haline gelen Tarık Akan gibi büyük bir sanatçının ardından, hakaret ve küfür edebiliyorlar. Binlerce yılın içinden süzülerek gelen “ölenin arkasından kötü konuşulmaz'' geleneğini bile, akıl almaz bir kinle kenara atıyorlar.

İnsan sevgisinden böyle uzak, yürekleri böyle kinle dolu, zihinleri Ortaçağ karanlığında kaybolmuş gerici bir siyasal hareket, 21. yüzyılda etnik ve dinsel mimarisi/matrisi çeşitlilik içeren modern ve büyük bir ülkeyi yönetemez. Toplumu birleştirip ortak değerler oluşturamaz.. Baskı, kin ve nefret üretir. Kadını köleleştirir, insanları kullaştırır. Halkın iradesini teslim alır. Dahası iyi, güzel, modern, aydınlık, eşitlikçi ve özgürlükçü ne varsa ona dünşanlık gösterir. 

Bu nedenle onların bir Tarık Akan'ları yok.. Ve hiç olmayacak da.

Akit yazarı Abdurrahman Dilipak gibi şeriatçıların ve Fehim Işık gibi Abantçı-Amerikancıların saldırısı, ancak Tarık Akan'ın değerini yükseltir, onu yüceltir. (Bu arada soralaım; şeriatçı Abdurrahman Dilipak için 'demokratik' gerekçelerle mahkeme mahkeme olaşarak kendisini paralayan, dahası liberalizmi solculuk sanan Şanar Yurdatapan, ahmakça katkıda bunudğunu bu tablodan mutlu mu?)

Dolayısıyla, en az onlar kadar yüksek bir kararlılık ve netlikle mücadele etmeden, öncelikle “gönüllü kulluk'' düzenini yıkmadan, bu ülkenin aydınlığa çıkması mümkün değildir. Yeniden aklın ve bilimin yol göstericiliği egemen olmalıdır. İşte bunun adı laikliktir. Laiklik, insan aklının ve vicdanının özgürleşmesidir. 

Ne diyelim.. Bazen söz  bitiyor! Teşekkürler Tarık Akan... Hayatımıza kattığın her şey için. Bu ülke yeniden kula kulluğun olmadığı aydınlık günlere çıkacaktır. Huzur içinde uyu.

Keskin Kalem

"Saray'a ''gönüllü kulluk’ ve Tarık Akan!" haberi, 18 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Saray'a ''gönüllü kulluk’ ve Tarık Akan! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saray'a ''gönüllü kulluk’ ve Tarık Akan! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Gündem Haberleri