Saray’da ABD karmaşası: Misilleme değilmiş!

Saray’da ABD karmaşası: Misilleme değilmiş!

Saray’da ABD karmaşası: Misilleme değilmiş! Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İİT Olağanüstü Zirvesi'nin hatırlatılması üzerine Kalın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İİT Olağanüstü Zirvesi'nin hatırlatılması üzerine Kalın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını sadece İİT üyesi 57 ülke değil, Avrupa, Latin Amerika ve Asya ülkelerinin neredeyse tamamının reddettiğini söyledi.

'ABD YALNIZLAŞIYOR'
ABD'nin kararına sadece Çekya'nın destek verdiğine dikkati çeken Kalın, "Amerika'nın bir yalnızlaşma süreci var. Tek başına bu kararı aldı. Bunu küresel ölçekte onların da tahlil etmesi gerekiyor" dedi.

İİT tarihinde bu toplantının 6. olağanüstü zirve olduğuna işaret eden Kalın, bu kadar kısa sürede bu kadar başarılı bir zirvenin organize edilmesinin kolay olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği olmaması halinde böyle bir zirvenin toplanamayacağını söyleyen Kalın, böyle güçlü bir mesajın da dünyaya verilemeyeceğini söyledi.

'ORADAKİ BAŞKONSOLOSLUĞUMUZ BİR BÜYÜKELÇİLİK GİBİ ÇALIŞIYOR'
"Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilmesi" kararına ilişkin Kalın, "Bu, Amerika'nın kararına bir misilleme olarak görülmemeli. Zaten birçok ülke, biz de dahil, fiilen Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanır gibi muamele ettik şu ana kadar. Bizim oradaki başkonsolosluğumuz bir büyükelçilik gibi çalışıyor. Bunun resmiyet kazanması önemli. Gelecekte kurulacak Filistin devletinin hem sınırlarını belirlemek açısından hem de güçlü bir destek olma anlamında önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

'FİLİSTİN MESELESİ ÇÖZÜLMEDEN ORTADOĞU'YA BARIŞ GELMEZ'
Kalın şöyle devam etti:

"Ortadoğu'da bütün meseleleri çözün, Filistin meselesini çözmeyin, Ortadoğu'ya barış ve istikrarın gelmesi mümkün değildir. İki devletli çözüm, işgalin sona erdirilmesi, Kudüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanınması ve statü kazandırılması, Filistinli mültecilerin topraklarına geri dönmesi, bu başlıklar altında devam etmesi gereken Ortadoğu Barış Süreci, belki bu vesileyle belki tekrar yeni bir zemine kavuşacak, yeni bir ivme kazanacak."

'ZEKAMIZLA DALGA GEÇMEK GİBİ BİR ŞEY'
ABD'li mevkidaşlarının kendisine ısrarla ABD'nin Kudüs kararının barış sürecini canlandıracak bir adım olduğunu söylediklerini aktaran Kalın, "Biz de onlara 'Bu, bizim zekamızla dalga geçmek gibi bir şey. Nasıl bir katkı sağlayacak? Siz, bir taraf oldunuz. Mahmud Abbas'ın deyimiyle 'Kudüs'ü İsrail'e kendinizce hediye ettiniz'. Şimdi buradan Filistin tarafının, Arap ve İslam dünyasının kabul edebileceği, güvenebileceği iki devletli bir çözüm formülünü nasıl çıkartacaksınız' dedik" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin Kudüs kararını açıklamadan önce mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmelerde, "Bakın, sadece bunu tek taraflı İsrail'in başkenti olarak ilan ederseniz, yalnız kalırsınız, barışa ilişkin bütün umutları da berhava edersiniz ama 'Doğu Kudüs de müstakbel Filistin Devleti'nin başkentidir' derseniz, bu dengeli bir açıklama olur. İşte bu barış sürecinin tekrar ihya edilmesine, canlandırılmasına katkı sağlayabilir" dediklerini anlattı.

Kalın, bunu yapmayan ABD'nin gelen tepkileri gördükten sonra şu anda bir değerlendirme sürecine girdiğini belirterek, "Eğer barış süreci tekrar canlanacaksa bu ancak iki devletli, adil, sürdürülebilir bir Filistin Devleti'nin kurulması neticesini doğuracak bir müzakere sürecinin sonunda olabilir. Onun dışındaki hiçbir alternatifin bir gerçekliği yok. İlkesel olarak da kimsenin kabul etmesi mümkün değil" ifadesini kullandı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birkaç gündür Filistin topraklarının nasıl çalındığını ortaya koyan haritaları gösterdiğini hatırlatarak, "Kudüs ile ilgili bugün biz bu adımları atmazsak, inanın o harita, 5, 10 yıl sonra Filistin'in olmadığı bir haritaya dönüşecek. Kudüs'ün adeta yok edildiği bir haritaya dönüşecek" diye konuştu.

'ABD KARARINI REVİZE ETMELİ'
İslam dünyasının, Hristiyanların ve birçok Yahudi'nin de ABD'nin aldığı Kudüs kararına tepki gösterdiğine dikkati çeken Kalın, "Buradan Amerika'nın çıkarması gereken netice, bu kararını revize etmek, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etmek. Çözüm süreciyle ilgili, varsa yaptıkları bir hazırlık bunu paylaşmak. Bundan sonraki yol haritasını da böyle görmek lazım" ifadelerini kullandı.

'ABD, İSTANBUL'DAKİ ZİRVEYİ TAKİP ETTİ'
ABD tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin çok yakından takip edildiğini belirten Kalın, "Sonuçlarını şimdi analiz ediyorlardır. Amerikan kamuoyundaki genel tartışmaya baktığınızda, Trump'ın bunu bir seçim vaadi olarak yerine getirmesini, uzun vadede çok da akıllıca bir politika olmadığı yorumları çok öne çıkıyor. Bunun barış sürecine katkı sağlamayacak bir adım olduğu, Amerika'nın elini daha da daraltacağı ve zorlaştıracağına dair bir çok yorum yapılıyor" dedi.

"Bizim çağrımız, Doğu Kudüs'ü Filistin devletinin başkenti olarak tanımalarıdır" diyen Kalın, bu yapılırsa nispi bir dengenin olacağına işaret etti.

"Saray’da ABD karmaşası: Misilleme değilmiş!" haberi, 14 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Saray’da ABD karmaşası: Misilleme değilmiş! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saray’da ABD karmaşası: Misilleme değilmiş! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  2. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  3. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  4. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  5. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  6. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
  7. 16:38 Cenk Tosun'un Transferinde Sürpriz Bir Dönüm Noktası: Eyüpspor Devrede!
  8. 16:35 TCG Nusret Müze Gemisi İzmir'de ziyarete açıldı
  9. 16:34 Beşiktaş-Ankaragücü maçının ilk 11'leri belli oldu
  10. 16:34 Prostat Kanseri Araştırmasıyla Yeni Organ Keşfi: Tüp Tükürük Bezi!
  11. 16:32 Özel açıkladı: Erdoğan'la haftaya görüşmeyi planlıyoruz
  12. 16:31 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: "Siyonist rejiminden geriye hiçbir şey kalmayabilir"
  13. 16:30 Dolandırıcılara Karşı Uyarı: Koç Holding'den Sahte Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat Çağrısı
  14. 16:27 Özgür Özel: "Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir"
  15. 16:21 'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
  16. 16:07 Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: Sahte Ev İlanlarıyla Kapora Avı!
  17. 16:07 Kibirli CEO'nun diploması sahte olabilir mi?
  18. 16:07 Beklenen An Geldi! Arda Güler Real Madrid'de İlk 11'de!
  19. 16:07 Süleyman Hurma'dan Çarpıcı Açıklamalar: Türkiye Ligi'nin Tescil Olmama Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
  20. 16:06 Aslan Pençesini Gösterdi: Icardi'nin 23 Nisan'da Fenerbahçe'ye Gönderdiği Mesaj!
Politika Haberleri