Saray’ın üniversite rektörü: Eğitim mutlak bir hak değil!

Saray’ın üniversite rektörü: Eğitim mutlak bir hak değil!

Saray’ın üniversite rektörü: Eğitim mutlak b... Ankara 18. İdare Mahkemesi, Ankara Üniversitesi’nde araştırma görevlisiyken KHK ile ihraç edilen Cenk Yiğiter’in üniversite sınavıyla kazandığı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne kaydının yönetmelik değişikliğiyle...

Ankara 18. İdare Mahkemesi, Ankara Üniversitesi’nde araştırma görevlisiyken KHK ile ihraç edilen Cenk Yiğiter’in üniversite sınavıyla kazandığı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne kaydının yönetmelik değişikliğiyle engellenmesi işleminin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Yiğiter, herhangi bir yasaya dayanmayan yönetmeliğin anayasaya aykırı olduğunu vurgularken, mahkemeye savunma gönderen rektörlük, Yiğiter’in öğrenci olarak dahi Ankara Üniversitesi’ne dönmesinin “kamu hizmetinin güvenliğini ihlal edeceğini'' öne sürdü. Savunma dilekçesinde, “Bunların yanında davacı, Ankara Üniversitesi’ni ve rektörünü hedef alan birçok paylaşımda bulunarak, kamu görevinden çıkarıldıktan sonraki yol haritasının ne olduğunu açıkça ifade etmiştir. Tweet’leri ile davacının Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’na neden gelmek istediği anlaşılmaktadır'' denilmesi dikkat çekti. Mahkeme, iptal talebini ise önümüzdeki günlerde karara bağlayacak.

Cumhuriyet'ten Alican UIudağ'ın haberine göre, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olan Cenk Yiğiter, 679 sayılı KHK ile ihraç edildi. Yeniden üniversite sınavına giren Yiğiter, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü’nü kazandı. Ancak rektörlük, 8 Ağustos’ta yönetmelik değişikliğine giderek, kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarının ön lisans ve lisans programlarına öğrenci olarak kabul edilmemeleri kuralı getirdi. Böylece Yiğiter’in öğrenci olarak kayıt hakkı engellendi.

YİĞİTER DAVA AÇTI
Yiğiter, işlemin yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Dava dilekçesinde, rektörlüğün çıkardığı yönetmeliğin hiçbir yasal dayanağı olmadığı, anayasada düzenlenen eğitim ve öğrenim hakkına aykırı olduğu belirtildi.

KAMU GÜVENLİĞİ KILIFI!
Üniversite rektörlüğü, mahkemeye gönderdiği savunma dilekçesinde, yönetmelik hükmünün, anayasaya aykırı olmadığını, aksine üniversitelere yüklenen eğitim-öğretime yönelik kamu hizmetini etkin ve ilgili herkesin temel hak ve özgürlüklerini koruyarak, güvenli şekilde yerine getirme yükümlülüğünün bir gereği olduğunu öne sürdü. Dilekçede, ihraç edilen Yiğiter’in öğrenci statüsüyle tekrar üniversiteye dönmesinin “kamu hizmetinin güvenliğini ihlal edeceği'' öne sürüldü. Eğitim-öğretim hakkının mutlak ve sınırsız bir hak olmadığı belirtilen dilekçede, bu konuda kamu otoritelerine takdir yetkisi tanındığı, kamu otoritesinin takdir yetkisini üstün kamusal menfaat lehine kullanmasının gerekli olduğu savunuldu.

''NİYETİ BELLİ’
Söz konusu yönetmeliğin, “Ankara Üniversitesi’ndeki kamu görevinden çıkarılmış akademik ve idari personelin, Ankara Üniversitesi dışındaki başka bir üniversite veya yükseköğretim kurumunda ön lisans ve lisans eğitimi görebilmelerine engel olmadığı'' belirtilen dilekçede, “Nitekim davacı da 19.9.2017 tarihinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programı’na kayıt olmuştur. Görüldüğü üzere, davacının da eğitim-öğretim hakkının özüne dokunulmamış, sadece kamu görevinden çıkarıldığı üniversiteye kayıt olması, anayasa ve kanunlarla amaçlanan üstün kamusal menfaatler göz önünde tutularak önlenmiştir. Davacı, Ankara Üniversitesi’ni ve rektörünü hedef alan birçok paylaşımda bulunarak, kamu görevinden çıkarıldıktan sonraki yol haritasının ne olduğunu açıkça ifade etmiştir. Ekte örneğini sunduğumuz, burada ise birkaç tanesini yazacağımız tweet’leri ile davacının Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’na neden gelmek istediği anlaşılmaktadır.''

"Saray’ın üniversite rektörü: Eğitim mutlak bir hak değil!" haberi, 16 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Saray’ın üniversite rektörü: Eğitim mutlak bir hak değil! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saray’ın üniversite rektörü: Eğitim mutlak bir hak değil! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Eğitim Haberleri