Sarraf-Atilla davası sürüyor: 1 numara Erdoğan'dı

Sarraf-Atilla davası sürüyor: 1 numara Erdoğan'dı

Sarraf-Atilla davası sürüyor: 1 numara Erdoğ... New York'ta görülen ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tek sanık olarak yargılandığı davanın üçüncü haftası başladı. Davaya savcılık çağırdığı diğer tanıkların dinlenmesiyle devam...

New York'ta görülen ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tek sanık olarak yargılandığı davanın üçüncü haftası başladı. Davaya savcılık çağırdığı diğer tanıkların dinlenmesiyle devam ediliyor.

Geçen hafta içerisinde Türkiye ve İran vatandaşı iş adamı Rıza Sarraf'ın ifadesine devam edilmişti. Sarraf, Perşembe günü ifadesini tamamlayıp, tanık kürsüsünden inmişti.

Cuma günü ABD Terör ve Finansal İstihbarat Dairesi'nden sorumlu Bakan Yardımcısı David Cohen dinlendi. Cohen'in 2012 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Türkiye'nin petrol alımları karşılığında İran'a milyarlarca dolarlık altın ihraç ettiği yönündeki açıklamalarının ardından Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'a yazdığı mektup da kanıt olarak kayıt altına alındı.

Cohen'in mektupta, "ABD Hazine Bakanlığı, (Babacan'ın açıklamalarına dair) haberlerden rahatsız olmuştur. Halkbank'ın bu satış işlemlerinde aracılık yapıyor olabileceğinden endişe duymaktayız... Bu ticaret mekanizması ve İran'a diğer başka yollarla altın satışları konusunda Halkbank'ın rolüne dair bize en kısa süre netlik sağlarsanız çok seviniriz" yazdığı görüldü.

Bugünkü duruşma ABD Hazine Bakanlığı'nın finansal suçlarla ilgili bölümünde görev yapan Joshua Kirschenbaum'un ifadesiyle başladı.

Duruşmayı Amerikalı adliye muhabirlerinin tweet’lerinden dakika dakika aktarıyoruz:

00.50 Duruşma sona erdi, Korkmaz ifadesine yarın devam edecek.

00.45 Duruşmanın son sorusu Yargıç Richard Berman’dan: “Kaç yaşındasınız?''

Korkmaz: “Otuz yaşındayım, sayın yargıç.''

00.37 (Soru üzerine) Korkmaz: “Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nde, 17 Aralık öncesinde, üç yıldan uzun bir süre içinde 10-15 civarı operasyona katıldım.''

00.35 Korkmaz: “Beni bu ülkelerde rahatsız eden nokta, resmi olmayan yollardan yapılabilecek şeylerdi.''

00.30: (Savcının delillerle Türkiye’den ayrılmasının risklerini sorması üzerine) Korkmaz: “Türkiye’de şüphelilere işkence yapılıyordu.''

00.23: Soru: “Yeni pasaportu nasıl aldınız?''

Korkmaz: “İlk giriş yaptığım ülkede alamadım. Başka bir ülkeye geçtim. Ardından pasaport almamı sağlayacak yasal bir boşluk bulduğum başka bir ülkeye geçtim. Burada, resmi bir kurum tarafından verilen ancak kendi adıma olmayan bir pasaport aldım.''

00.20: (Savcının pasaportsuz Türkiye’den nasıl kaçabildiğini sorması üzerine) Korkmaz: “Bir insan kaçakçısından beni kaçırmasını istedim ve deniz yoluyla kaçtım.''

00.15 :Soru: “Delillerin kopyalarını neden aldınız?''

Korkmaz: “Savcı ve ben, delillerin mahkemeye taşınmayacağına inanıyorduk. Zarar göreceğini veya imha edileceğini düşünüyorduk. Dolayısıyla inisiyatif aldım.''

00.07: Soru: “Soruşturma dosyasının tamamının kopyasını aldınız mı?''

Korkmaz: “Yalnızca o tarihe kadar taranmış olanları alabildim. Tüm ses kayıtlarını aldığımı sanıyordum ama sadece ilk CD’yi almış olduğumu sonradan fark ettim.''

00:06 Korkmaz, 2016 Ağustos'unda Türkiye'den ayrılma kararı aldığını söyledi.

00:04 Jüri üyeleri salona girdi. Korkmaz'ın ifadesi devam ediyor.


23:53 Oturuma 5 dakika ara verildi.


23:52 Korkmaz, hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini ve pasaportuna el konulduğunu söyledi. Ağustos ayında Türkiye'den ayrıldığını söyleyen Korkmaz, "Kendimi hukuken güvende hissetmiyordum" dedi. Korkmaz, ailesiyle birlikte Türkiye'den ayrıldığını belirtirek "Çok sevdiğim bir ülkeden ayrıldım" dedi.

23:50 Korkmaz: 2014 Eylül'ünde cezaevine girdim, 9 Şubat 2016'da tahliye edildim.

23:45 Savcı: Bu görevin neleri kapsıyordu?

Korkmaz: Köprüyü koruma göreviydi.

Soru: Peki, köprü koruma biriminde ne kadar süre görev yaptınız?

Korkmaz: Altı-yedi ay. Bunun ardından Hakkari'de görevlendirildim.

23:42 Soru: 23 Aralık'ta başka yere tayin edildiğiniz zaman nereye atanmıştınız?

Korkmaz: Köprü koruma birimine gönderilmiştim.

23:32 Korkmaz, başka üst düzey memurların da açığa alındığını/başka yerlere atandığını söyledi. Korkmaz, yeni memurların "şube müdürüne ve diğer bir rütbeli memura uygunsuz ve yasa dışı talimatlar" verdiğini söyledi. (Sözü edilen yeni memurlar, yeni amirlerdi.)

23:28 Korkmaz, yaptıkları aramaların "tam sayısını" hatırlayamadığını söyledi. Yaklaşık 20 arama yaptıklarını belirten Korkmaz 22 Aralık 2013 tarihinde, yani operasyondan beş gün sonra, başka bir yere tayin edildiğini öğrendiğini söyledi.

23:27 Korkmaz: "Operasyon", şüphelilerin evlerinde veya iş yerlerinde aramaların yapıldığı bir adli süreçtir. Korkmaz sürecin ayrıca şüphelilerin yakalanıp gözaltına alınmasını da kapsadığını söyledi.

23:25 Hüseyin Korkmaz yeniden tanık kürsüsünde. Korkmaz, 17 Aralık 2013 operasyonu hakkında konuşuyor.


23:20 Oturuma ara verildi.


23:15 İfadede biraz teknik konulara girildi: Bu kez 2012 tarihli IFCA (İran Özgürlük ve Yayılma Karşıtı Yasası) ABD'nin yaptırımlarının genişletilmesinden söz ediliyor. Savcı, Cohen'in ikinci doğrudan sorgusunun bitmek üzere olduğunu söyledi.

23:05 ABD Adalet Bakanlığı'nın ve Hazine Bakanlığı'nın Lübnan Kanada Bankası aleyhine açtığı dava hakkında soru soruluyor.

23:02 Savcı tekrar, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ABD sınırları dışında uygulanması" konusunda sorular soruyor.

22:57 Savunma makamının çapraz sorgusu sona erdi. Savcılar Cohen'e yeniden doğrudan sorgu yapacak, yani çapraz sorguyla ilgili sorular soracak.

22:53 Sarraf, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiğinden şüphelenilen kişilerin olduğu özel listede bulunmuyordu. Atilla'nın avukatı Rocco, Cohen'i bu noktada sıkıştırarak Atilla'nın neyi bilip neyi bilmediği konusuna doğru gidiyor.

22:41 Savunma makamı, Cohen ile Atilla arasında geçen, Sarraf ve altın ticaretiyle bir görüşmeye ilişkin notu delil olarak sundu.

22:35 Cohen, bu olayın, Aslan'ın ayakkabı kutularındaki paralarla tutuklandığı dönem yaşandığını söyledi. Ancak tam tarihten emin olmadığını ifade eden Cohen: Tutuklama benim varış tarihimden bir gün önce mi oldu yoksa gittiğim gün mü oldu, hatırlamıyorum.

22:30 Rocco, Cohen'e, 17 Aralık 2013 tarihinde Aslan ile önceden planlanan ancak Aslan'ın tutuklanması nedeniyle yapılamayan bir toplantı olup olmadığını sordu. Cohen, o gün trafikte sıkışıp kaldığını, toplantıdan da vazgeçildiğini söyledi.

22:28 Cohen, Atilla'ya, Sarraf hakkında soruşturma yürüttüklerini veya Halkbank'ın Sarraf'la çalışmaması gerektiğini söylemediğini belirtti. Ancak "görüşmedeki ana konunun" Sarraf veya diğer müşteriler konusunda dikkatli olunması gerektiği olduğunu söyledi.

22:25 Duruşmada zaman planlaması açısından bir değişiklik oldu: Önceki oturumdaki tanık David Cohen'in ifadesi, programı nedeniyle yarıda kalmıştı. Cohen şimdi geri döndü ve Atilla'nın avukatı Rocco'nun Cohen'e çapraz sorgusu devam ediyor.

22:19 Oturum devam ediyor.

21:05 Yargıç Berman: Savunma makamı, bu tanıktan sonra "yanlış yargılama" kararı talep edecek. Gerekçeler: Son tanığın (Korkmaz'ın) ifadesinin Atilla ile ilgisi olmaması.

Savunma ayrıca jüri üyelerine gösterilen belge ve fotoğrafların kaynağı konusunda da itiraz etti.

Berman: İfadeye devam etmeden önce, bu konuların tanık üzerinden çözülmesi gerekiyor.


21:00 Duruşmaya öğle arası verildi. Bu arada avukatlar, jüri salondan ayrılınca, hukuki bir konuyu görüşecek. Oturum TSİ 22:00'da devam edecek.


20:57 Atilla'nın avukatları, Korkmaz'ın (Türkiye'nin yakın tarihini kapsayan) ifadesinin dava konusuyla alakası olmadığı gerekçesiyle itiraz ediyor. Yargıç, itirazı reddediyor.

20:55 Korkmaz, Türgev Vakfı'ndan ve Erdoğan ailesinin bu vakıfla olan ilişkisinden bahsediyor. İfadenin yazılı dökümünü inceledikten sonra detaylarını aktarılacak

20:40 Korkmaz ifadesinde, Muammer Güler'e, oğlu Barış Güler aracılığıyla 200 bin dolar tutarında ödeme yapıldığını söyledi.

20:37 Soruşturmadaki izleme ekibinin AB Bakanlığı'nda çektiği başka fotoğraflar da delil olarak sunuldu.

20:35 Ara sona erdi. Korkmaz'ın ifadesi devam ediyor.


20:10 Oturuma 5 dakika ara verildi.


20:05 Tanık Korkmaz , dönemin AB Bakanı Egemen Bağış'tan bahsetti.

20:00 30 Ağustos 2013 tarihinde teslim edilmiş başka bir para yığınına ait fotoğraf gösterildi.

Soru: Bu tarihin özel bir önemi var mı?

Korkmaz: Evet.

Soru: Önemi nedir?

Korkmaz: Zafer Bayramı.

19:45 Başka bir fotoğraf gösterildi. Korkmaz, "Bu 100 dolarlık banknotlardan oluşan bir para yığını. Ayrıca 500 Euro tutarında destelerden oluşan para yığınları var."

Korkmaz, ayrıca Türk lirası desteleri de olduğunu söyledi. Korkmaz, bunların Aslan'ın evinde bulunduğunu belirtti.

18:40 Korkmaz, söz konusu aramada neler ele geçirildiğini anlattı.

Korkmaz: Burada en altta beyaz bir kutu gösteriliyor. (Bahsedilen, bir ayakkabı kutusu.) Bu, soruşturmada tespit ettiğimiz bir rüşvet ödemesiydi.

19:35 Tanık Korkmaz: Onlara, Süleyman Aslan'ın evinde, ayakkabı kutularında veya başka şekilde saklanan büyük miktarda para olabileceğini bildirmiştim.

19:30 Korkmaz, Aralık 2013'te Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutularında bulunan ve Sarraf'ın gönderdiği paralara ait olan fotoğrafı doğruladığını söyledi.

Savunma itiraz ediyor. Yargıç Berman itirazı reddetti.

Korkmaz, fotoğrafı kastederek "Bunu, yapılan operasyonda elde ettik" dedi.

19:29 Korkmaz, Sarraf'ın "Gana'dan sahte evrakla getirdiği 1.5 ton altından" bahsetti.

19:27 Korkmaz, ekibinin ne tür soruşturma teknikleri kullandığını anlatıyor.

Bu tekniklerden bazıları: "Teknik araçlarla takip. Fiziksel olarak takip. Güvenlik kamerası görüntüleri. E-postaların incelenmesi. Kurumlar aracılığıyla elde edilen belgeler. Denetçi ve uzman raporları."

19:25 Tanık Korkmaz'a göre, soruşturmada zamanla Barış Güler ve başkaları da şüpheliler arasına girdi. Korkmaz "Vaktim olsaydı muhtemelen daha fazla isim [eklerdim]" dedi. Halkbank'ta birçok kişiden şüphelendiklerini ancak Hakan Atilla'nın hiçbir zaman rüşvet kabul etmediğini söylüyor

19:22 Korkmaz: Soruşturma nihayetinde, rüşvet ve evrakta sahtecilik iddialarına kadar uzandı, bunun sonucunda soruşturmanın hedefindeki kişilerin listesi de genişledi. Soruşturma kapsamındaki diğer isimler arasında Süleyman Aslan, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve başkaları bulunuyordu.

19:20 Korkmaz'ın ifadesine göre soruşturma ekibinin diğer üyeleri de, Sarraf'ı magazin sayfalarından ve eğlence haberlerinden tanıyordu. Korkmaz, kendisi ise ilgilenmediği için bu haberleri okumadığını belirtiyor.

19:15 Korkmaz: Başlangıçta, soruşturma kapsamında işlemler kaçakçılık, kara para aklama ve bu suçların organize suç birimi halinde işlenmesiydi.

Savcı, Ne kaçakçılığı?

Korkmaz: Altın.

19:05 Korkmaz: Soruşturma ilk başladığında, Rıza Sarraf ve örgütün çekirdeği olan örgüt hakkında bir soruşturmaydı.

19:01 Soru: Sizin emrinizde yaklaşık kaç polis memuru çalışıyordu?

Korkmaz: Ayrıldığım sırada 8 tane vardı.

18:51 Tanık, polis memuru olarak aldığı eğitimden bahsetti. Yaklaşık 360 kişiden oluşan bir sınıftan mezun olduktan sonra, İstanbul'da "mali suçlarla mücadele şubesi"nde çalışmaya başladığını açıkladı.

18:48 Korkmaz soruşturmada "1 Numara" dedikleri kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Savcı, Erdoğan'ın hangi görevde olduğunu sormasın üzerine Korkmaz, Erdoğan'ın o dönem başbakan olduğunu söyledi.

18:45 Korkmaz, ikinci grubun başında Muammer Güler'in, üçüncü grubun başında Taha Ahmet Alacacı'nın olduğunu söyledi.

18:43 Korkmaz: Bu soruşturmayı yürüten ekibin başındaydım. "Rıza Sarraf'ın lideri olduğu örgüt hakkında soruşturma yürütüyordum; bu örgütün çatısı altında üç grup daha olduğunu tespit etmiştik."

Diğer bir gruba ilişkin olarak Korkmaz, "Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan'ın (o grubun) lideri olduğunu anlamıştık" diyor.

18:40 Tanık eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz Türkçe ifade veriyor. Korkmaz "Emniyet teşkilatında komiser yardımcısıydım ve bir süre de danışman olarak görev yaptım" dedi. Korkmaz daha önce Türkiye'de yaşadığını ancak artık ABD'ye yerleştiğini; geçmişte İstanbul'da ve Hakkari'de görev yaptığını söyledi.

18:38 Çapraz sorgu bitti. Tanık kürsüden ayrıldı. Bir sonraki tanık geliyor.

18:33 Rocco: Sizin ofisinizden Atilla'nın ofisi veya Halkbank telefonla aranmış, bu görüşmenin kaydı burada.

Kirschenbaum: Arayan tarafın hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Kim kimi aradı, hatırlamıyorum.

Soru: Görüşme ne kadar sürdü, hatırlıyor musunuz?

Kirschenbaum: Birkaç dakikadan biraz fazla, ama saatlerce sürmedi. Kirschenbaum, görüşmenin 20 dakika mı yoksa bir saate yakın mı sürdüğünü hatırlamıyor.

18:35 Rocco, Kirschenbaum'a, savcılarla yaptığı toplantıları sordu. Kirschenbaum'un ifadesine göre toplantı bir aydan kısa bir süre önce FinCen ofisinde yapıldı; yani Kirschenbaum ve savcılar, mahkeme dışında görüştüler.

18:30 Atilla'nın avukatı Rocco da, Kirschenbaum'a doğrudan sorguda sorulan deliller hakkında sorular soruyor.

18:28 Savcının doğrudan sorgusu bitti. Çarpaz sorguya geçildi.

18:25 "İran lehine yıllık 4 milyar dolar tutarında bir bakiye"den söz edildi. Kirschenbaum bunu şöyle açıkladı: İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkin öyle bir duruma gelmişti ki, İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği malların tutarı 4 milyar dolar daha fazlaydı.

18:20 Kirschenbaum, "Sanık, o dönem yeni çıkarılan yaptırımlar kapsamında "altın satışına izin verilmediğini biliyordu" dedi.

18:15 Savcı, Kirschenbaum'dan OFAC'a ilişkin bir belgenin doğruluğunu onaylamasını istedi. Belge, bir görüşmenin yazılı dökümünü içeriyor. (Sunulan delil, Atilla ile yapılan bir görüşmenin yazılı dökümü.) Dökümanın konusu 2012 tarihli İran Özgürlük ve Koruma Karşıtı Yasa'yı içeriyor. . Bu metin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla ilgili bir nevi yönetmelik.

"Sarraf-Atilla davası sürüyor: 1 numara Erdoğan'dı" haberi, 11 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 11 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sarraf-Atilla davası sürüyor: 1 numara Erdoğan'dı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sarraf-Atilla davası sürüyor: 1 numara Erdoğan'dı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  2. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  3. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  4. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  5. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  6. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  7. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  8. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  9. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  10. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  11. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  12. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  13. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  14. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  15. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  16. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  17. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  18. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  19. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  20. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
Gündem Haberleri