Savaşma spor yap

Savaşma spor yap

Savaşma spor yap ALİ KAYA SOYSAL60’lı yıllarda Amerika ve Batı Avrupa’da  kendilerini "hippi" diye adlandıran bir gençlik oluşumu ortaya çıkmıştı, bunlar mutlak retçi olup, dünyada insanların, hayvanların ve bitkilerin birlikte dostça yaşamalarını...

ALİ KAYA SOYSAL

60’lı yıllarda Amerika ve Batı Avrupa’da  kendilerini "hippi" diye adlandıran bir gençlik oluşumu ortaya çıkmıştı, bunlar mutlak retçi olup, dünyada insanların, hayvanların ve bitkilerin birlikte dostça yaşamalarını arzu eden apolitik gençlerdi. Amerika’lı "hippies" başta Vietnam da süren olmak üzere her  türlü savaşa karşıydılar, kendilerini "çiçek çocuklar" olarak tanımlıyorlardı, sloganlarıysa "don't make war, make love" idi, yani "savaşma seviş.''

Trabzon-Beşiktaş arasında oynanan maçın analizine niye böyle başlama gereği duydum:  Maç önü seremoniye küçücük çocuklar üstlerinde asker, komando, özel harekatçı üniformalarıyla katıldılar, sporun barış ve kardeşlik olduğu gerçeğiyle donanması gereken yeşil sahaya 6-7 yaşındaki filizlerin beyinlerine  militarizmi şırınga ederek çıkarmak hangi hastalıklı bir kültürün ürünüdür, kavramakta zorlanıyorum…Asansörde bile birbirine selam vermeyen, ama halvet olabilen, toplumumuzdan çıkan topçuların , hatta Afrikalıların bile, atılan gollerden sonra asker selamı vermesine anlam veremiyorum, nasıl bir nesil yetişecek bu gidişle, farkında mıyız acaba?

Gel de şimdi bu duygularla maçı yaz, ama herkes kendi işini yapmalı, hem de iyi yapmalı,  doktor doktorluğunu, asker askerliğini, yazar yazarlığını, gazeteci gazeteciliğini, çocuklarda çocukluğunu iyi yaşamalı, sağlıklı yetişmeli deyip sahanın içine gireyim; Beşiktaş’ın şampiyonluk hedefini sürdürebilmesi için "Akyazı"dan mutlaka 3 puanla ayrılması gerekiyordu, Quaresma ve Pepe den yoksun kadrosuyla sahaya çıkma zorluğunu  nasıl kolaya çevirebilecekti?  Buna karşın Trabzonspor üst sıralarda tutunmak için golcüsü Burak’ın yokluğunda nasıl bir performans gösterecekti?

30. saniyede topa elle dokunan Tosiç ligin en erken sarı kart gören futbolcusu ünvanını kazanırken ilerleyen dakikalar için kafalarda soru işareti oluşturdu, ama 90 dakika boyunca iyi oyununu dikkatle birleştirince takımını eksik bırakmadı…Dengeli giden  oyunda ilk yarı boyunca Trabzon 7 de Novak’ın auta giden tehlikeli şutuyla gole yaklaşırken , Beşiktaş 38 de Love’ın çaprazdan az farkla dışarı giden şutu ve Talisca’nın 43 de Onur tarafından kurtarılan mutlak golüyle rakip kalede tehlike yarattı.

Beşiktaş 2 pozisyonun dışında 45 dakikalık ilk bölümde kanatsız oynadı, sağ tarafta Lens ofansta hemen hemen hiç yoktu, ama Novak ve Olcay la gelişen Trabzon ataklarında Gökhan’a çok yardımcı oldu.Sol kanatta ise Babel sürekli içeri girerek Adriano’ya boş alan yarattı, belli ki Şenol Hoca taktiği böyle belirlemiş, Adriano’dan gelecek ortalara bel bağlamıştı. Ama Love’ın bu denli etkisiz kalacağını hesaplamamıştı herhalde, Brezilyalı tüm driplinglerinde pas verme yerine iki, üç rakibin arasına dalarak sürekli top kaybetti, takımının el freniydi adeta.

Nitekim Şenol Güneş 55 de Love’ı alarak Negredo’yu sahaya sürdü ve oyunun akışı değişti, Beşiktaş sahanın hakimi oldu.Orta alanda Atiba ve Tolgay’ın baskılı oyunları, 3. bölgede Talisca ile Babel’in yıpratıcı atakları karşısında Trabzon un kalesini korumaktan başka yapacak bir şeyi kalmadı. Adriano’nun gözüne gelen Perreira elinden ötürü sakatlanıp çıkmasıyla Caner sol kanata dahil olunca Beşiktaş soldan baskısını arttırdı ve 70. dakikada Caner le başlayan atak Negredo’nun akıllı pasıyla devam etti, Babel de topu filelerle buluşturdu..

Geriye düşen Rıza Çalımbay Yusuf Yazıcı yı oyuna alarak karşı kaleye gitmeye çalıştı, ama bu kez yine soldan çabuk çıkan Babel Negredo’yla yaptığı akıllı verkaç sonucu 78 de takımının ve kendisinin 2. golüne imza atarak rakibinin ümitlerine set çekerken Beşiktaş ı şampiyonluk yarışının içinde tuttu.

Birkaç hafta önce bu satırlardan Halis Özkahya için " iyi bir insan olabilir ,ama hakemliği tartışmalıdır " demiştim. Görüşümün arkasındayım, hakemler açısından kolay geçen dünkü maçta bile öyle basit hatalar yaptı ki, tek olumlu yönü hataları iki tarafa da dengeli yaymasıydı.

Sonuç olarak siyah-beyazlılar şampiyonluk yolunda iki hafta içinde Fenerbahçe ve deplasmanda Trabzon u hak eden futbollarla 6 puanla geçti, devre arası Antalya kampında Şenol Güneş in 23. ve 24.haftalara 4 puan yazdığını biliyorum. O bakımdan 2 puan karlı, ancak bu minik kar toplamda kaybedilen 25 puana yetecek mi, onu sezon sonu göreceğiz.

"Savaşma spor yap" haberi, 06 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Savaşma spor yap haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Savaşma spor yap 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
ABC Kritik Haberleri