Selahattin Bey de Başkanlıktan memnun!

Selahattin Bey de Başkanlıktan memnun!

Selahattin Bey de Başkanlıktan memnun! Çağlar EzikoğluBu platformda defalarca kaleme almıştım referandum öncesi siyasi aktörlerin kafasında planladıklarını. Defaatle tekrarlamıştım, Fethullahçılardan Kürt siyasi hareketine; YAE’ci liberallerden CHP içindeki düzen...

Çağlar Ezikoğlu

Bu platformda defalarca kaleme almıştım referandum öncesi siyasi aktörlerin kafasında planladıklarını. Defaatle tekrarlamıştım, Fethullahçılardan Kürt siyasi hareketine; YAE’ci liberallerden CHP içindeki düzen temsilcisi siyasetçilere, AKP içindeki Gülcü-Davutoğlucu tayfadan MHP içindeki iktidar sevdalısı yönetim kliğine kadar siyasi arenada yer alan bütün aktörlerin esasında ''Evet’ sonucunu istedikleri ve toplum nezdinde de buna yönelik çalıştıklarını öngörmüştüm. Tabi bu öngörüleri yapmanın karşılığında, Fethullahçı-Kürtçü ve liberallerin esareti altına girmiş ''muhalif’ olarak adlandırılan medya bloğunun ağır eleştirileri ve onların müritlerinin hakaretlerine maruz kaldım defalarca. Hoş bünye buna alıştı, bu ikiyüzlülerin gerçek yüzlerini suratlarına vurdukça gözüken çırpınışlarını izlemek de bir hayli keyif verici. İşte bu ikiyüzlülüğün bir benzerini bugünlerde yine görmekteyiz. Referandum günü YSK’nın almış olduğu hukuk dışı karar yukarıda bahsetmiş olduğum aktörlerin neredeyse tamamı tarafından bir güzel meşrulaştırılmış, laik ve Atatürkçü Cumhuriyet’in temeline dinamit koyan Başkanlık Sistemi bu aktörlerce legalize edilerek 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kim aday olacak tartışmaları utanmadan ve sıkılmadan kamuoyunda dillendirilmiştir.

Aslında yaşananlar en baştan beri emperyal güçlerin Türkiye’nin laik ve üniter yapısını baştan aşağı yok edecek olan Başkanlık Sistemini herhangi bir direniş olmaksızın neticelendirme çabasının bir tezahürüydü. CHP Genel Başkanı Kemal Bey’in, hem hukuka aykırı karar veren YSK’ya hem de Başkanlık Sistemi’ni getiren AKP’ye olan tepkileri had safhadayken ve bu tepkiler 2.Gezi’nin neredeyse öncülü haline gelmişken, kameralara çıkıp o kitleyi yatıştıracak biçimde konuşup, ''soru yok’ arkadaşlar diyerek Şener Şen koşuşu ile kaçması ilk işaretti. Devamında 7 Haziran sonrası afallayan AKP iktidarının kurtarıcısı gibi Antalya semalarından bir hızla koşarak gelip Tayyip Erdoğan ile görüşen Deniz Baykal’ın konuşmalarını takip ettik günlerdir. Deniz Bey, her fırsatta ''futbol maçı’ metaforunu kullanıp maçın ikinci yarısının 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oynanacağından bahsedip, açık ofsayttan atılan golü meşrulaştırdı önce. Daha sonra ise, bu seçimler için aday arayışına girdi ve eski Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı yaptığı süre boyunca jet hızıyla kanun onaylaması sebebiyle adı muhalif çevrelerce ''Çankaya Noteri’ne çıkan Abdullah Gül adını zikretti.

Peki ya diğer aktörler? Onların da rotası aslında çok farklı değil. Örneğin Fethullahçı örgütün en önemli 2 yöneticisi olan, tetikçi komiser Emrullah Uslu ve kumpasçı Tuncay Opçin sahne aldı. Önce tetikçi Emrullah Uslu, Cemaatin yaşanan gelişmeler karşısında siyasi bir parti kuracağını ve bunun için de Abdullah gül Ahmet Davutoğlu ve Bülent Arınç ile görüşmeler olmuş olabileceğini iddia etti. Akabinde kumpasçı Tuncay Opçin 4 Mayıs tarihinde sosyal medya hesabında; ''Öyle ya da böyle, Abdullah Gül bir şekilde devletin bekası için devreye girecek. Kiminle, nasıl ittifak yaptığı önemli değil’ açıklamasında bulundu. Görüldüğü gibi referandum süresi boyunca fazla ortalarda gözükmeyen Fethullahçı örgütün bu tetikçilerinin de derdi elbette laik Cumhuriyet’in yıkılışı değil. Aksine o hedef zaten bu tetikçilerin yıllardır amaçladıkları ve bu sebeple şimdiden düşündükleri Erdoğan sonrası o koltuğa oturacak olan kişi.

Peki ya Kürt siyasi hareketi? Erdoğan’ı Başkan yaptırtan oy geçişinin HDP’den kayan %2’lik bir Kürt oyu olduğunu görmüştük 16 Nisan’dan sonra. Referandum süresi boyunca aktif bir kampanya yürütmeyen ve özellikle referandumun son günlerinde CHP’nin kampanyası üzerinden Kemalizm eleştirilerinin dozajını arttıran HDP’nin referandum sonrası tepkisi de merakla bekleniyordu. Sahi ya muhalif basında bununla ilgili bir yazı, bir haber okudunuz mu? Ya da doğrudan sorayım liberal-kürtçü cenahın işgali altındaki o muhalif basında dün HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın referandum değerlendirmesi vardı hiç rastladınız mı? Deniz Baykal ve türevi aktörler aday ararken, onlara ''referandumu meşrulaştırıyorsunuz’ diye saldıran (ki gayet doğru bir tespit) YAE’ci liberaller acaba Demirtaş’ın referandumu ile ilgili ne yazdılar? Bütün bu soruların cevabı oldukça basit; boş küme. Nedeni ise, açıklamanın kendisinde.[1]

16 Nisan'da gerçekleşen referandum sonrasında barış ve özgürlük umudunun güçlendiğini görmekten sevinç duyuyorum. Ancak toplumun EVETÇİLER ve HAYIRCILAR olarak iki ayrı kamp şeklinde değerlendirilmesini yanlış ve tehlikeli görüyorum. Hele hele EVET diyen seçmen kitlesinin demokrasi karşıtı ya da demokrasi düşmanı olarak ifade edilmesi siyasi körlükten ve halkı aşağılamaktan başka bir şey değildir. HAYIR diyenlerin de EVET diyenlerin de önemli bir kısmı demokrasiye ve özgürlüklere hasret kalmış halkın bizatihi kendisidir. Bu nedenle demokrasi bloğunu sadece HAYIRCILAR olarak ifade etmek, toplumun geri kalan yarısını haksızca itham etmektir. Herkes bilmeli ki, demokrasi ortak paydasında önümüzdeki dönem yeni ittifak olasılıkları şekillenebilir. Siyaset kurumu buna açık olmak zorundadır…Bu vesileyle, bizler demokratikleşmeye ve temel özgürlük ilkelerine, toplumsal barış perspektifine sahip olabilecek çalışmalara açık olacağız. Bu çalışmalar EVET içinden de HAYIR içinden de olabilir.

Görüldüğü gibi Selahattin Bey, referandum sonuçlarından gayet memnun. Bu açıklamada getirilen Başkanlık Sistemi’ne bir eleştiri söz konusu mu? Hayır. Referandum süresince yapılan ihlaller ve YSK’nın almış olduğu hukuk dışı karara karşı en ufak bir eleştiri var mı? Hayır. Evet oyu vermiş olanların Hayır oyu verenlere karşı geliştirdiği sistematik baskı ve saldırılara yönelik herhangi bir eleştiriyi okudunuz mu? Hayır. Tasarının kendisi bizatihi anti-demokratik öğelerle ortaya çıkmışken, HDP’nin ''EVET’ oyu içerisinden bir ittifak girişimi devşirme çabası söz konusu mu? EVET.

Ama ne oldu, nasıl ki bu ülkede İmralı Notları yayınlandı, AKP ile HDP arasındaki o rezil pazarlıkları bu ülkenin ulusal basınında yazma cesareti gösterecek bir Allah’ın kulu çıkmadı, işte Demirtaş’ın Başkanlık Sistemi ve hukuksuzluklarla dolu referandum sürecini meşrulaştırma çabasını ve ittifak arayışlarını içeren bu mesajını da bir Allah’ın kulu eleştiremedi. Bu durum en hafif ifadeyle iki yüzlülüktür. Baykal ve türevi düzen içi aktörleri Başkanlığı/referandumu meşrulaştırıyor diye yerin dibine sokup, Demirtaş’a tek bir laf edemeyenlerin Recep Tayyip Erdoğan’dan bir farkı var mı, bu sorunun cevabını da siz değerli okuyuculara bırakıyorum.

Aberystwyth Üniversitesi, Uluslararası Siyaset Departmanı, Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı

[1] http://www.abcgazetesi.com/demirtastan-referandum-aciklamasi-52475h.htm

"Selahattin Bey de Başkanlıktan memnun!" haberi, 08 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Selahattin Bey de Başkanlıktan memnun! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Selahattin Bey de Başkanlıktan memnun! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
ABC Kritik Haberleri