Seni Başkan Yaptırdılar!

Seni Başkan Yaptırdılar!

Seni Başkan Yaptırdılar! Çağlar EzikoğluBizim camianın en riskli işlerinden birisidir seçimler üzerine yapılan analizler. Ama bu riskin hiçbir karşılığını göremeyiz hem akademisyenler hem de televizyonlara çıkartılan ''uzman’ sıfatındaki insanlar...

Çağlar Ezikoğlu

Bizim camianın en riskli işlerinden birisidir seçimler üzerine yapılan analizler. Ama bu riskin hiçbir karşılığını göremeyiz hem akademisyenler hem de televizyonlara çıkartılan ''uzman’ sıfatındaki insanlar nazarında. Tahminler yapılır bu tahminler çok önemli ve hayati birer analiz olarak pervasızca sunulur televizyon ekranlarında veya gazetelerde. Gerçekleşmediği vakit de hayata hiçbir şey olmamış gibi devam edilir. Hatta gerçekleşen neticenin başka sebeplere bağlı olduğu defalarca dillendirilip durulur. Bu girizgahı yapmamın sebebi özellikle muhalif medyada Erdoğan’ı Başkan yapan Kürtler için tek bir eleştirel ifadenin dahi geçmiyor oluşu. Doğru ya bahse konu büyük analistler her fırsatta özellikle Güneydoğu’da ''Hayır’ patlaması olacağını, bunun temel sebebinin de AKP’nin güvenlikçi politikalarına bağlanacağı dillendirip durdular.

Sonuçlar açıklandıktan sonra merak ettim acaba birileri çıkar da Erdoğan’ın Başkan olmasındaki en önemli etkenlerden birisi ve belki en hayatisi Güneydoğu’daki oyların ikiye hatta bazı yerlerde üçe katlanması diyebilecek mi diye? Ne ilginçtir ki, Erdoğan Güneydoğu’daki vatandaşlara teşekkür edene kadar büyük çoğunluk bu olayı görmezden gelmeye çabaladı. Bu görmezden gelme çabası aslında onlar açısından anlaşılır. Zira seçim öncesi özellikle bu liberal ve Kürt milliyetçisi cenahta en önemli tez ''AKP’nin Sünni milliyetçi’ bir çizgiye evrildiğine dairdi. Hatta Londra’da geçtiğimiz günlerde katıldığım bir konferansta, Türkiye’den katılan bir akademisyen bu tezinin doğruluğunu AKP’nin referandum sürecindeki politikasına bağlamıştı. Bu konuda AKP’nin İslamcı Kürtler üzerinde hala nüfuz edebilme imkanına yönelik getirdiğim eleştiri de orada kayda değer bulunmamıştı.

Mesele ''ben haklı çıktım’ demek değil elbet. Lakin bazı gelişmeleri eleştirel gözle bakabilmeyi öğrenebilseydik, bu tasarıya nasıl muhalefet edebileceğimizi ve seçime katılmayan kitleyi nasıl sandığa geri kazandırabileceğimizi tespit edebilirdik ve belki de sonuçlar şu an için tam tersi bir noktada olacaktı. Erdoğan’ın danışmanlarından Şükrü Karatepe’nin haftalar önce yazdığı ''eyalet’ makalesinin neden son 2 günde tartışılmaya başlandığını, Mesut Barzani ve kurmaylarının Türkiye’yi son günlerde nasıl ayak yolu yaptığını, HDP içerisindeki İslamcı veya Barzanici kanadın referandum süresindeki etkisizliği ve bu süreçte AKP’nin Kürt vekilleri ile olan pazarlık münasebetlerini anlatabilseydik belki şu an bambaşka bir seçim sonucu bizleri bekliyordu.

Ama diyorum ya, bu konular özellikle muhalif medyanın tabusu. Bu eleştirileri getirdiğin andan itibaren ''faşist, ulusalcı, Ergenekoncu vb.’ damgaları yemekten kaçamıyorsun! Örneğin HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in referandum sürecinin başında ''İzmir Marşı’nın başımızın üzerinde yeri var’ demesinden sonra geçtiğimiz hafta neden ''Türkiye İzmir Marşı ile Mehter Marşı arasında sıkışıyor’ eleştirisi getirdiğini bu ülkede bir Allah’ın kulu sorgulamadı. Veya HDP’nin özellikle İslamcı kökenden gelen vekillerinin ve siyasetçilerinin CHP’ye ''Cumhuriyet ve laiklik’ üzerinden getirdiği eleştirileri sıklıkla eleştirmesinin sebebi sorgulanmadı.

Hoş sorgulanmasını da beklemiyordum, zira tabulardan bahsediyoruz. Koskoca ulusal medyada İmralı notlarını yani AKP ve HDP arasındaki kirli pazarlığı yazan tek tük insandan birisi olarak bir beklentim yoktu. Referandum boyunca Anayasa değişiklikleri ile alakasız bir çok abuk tartışma peydah olurken, ne iktidar ne muhalefet bu alanda topa girmiyordu. Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginde ''Türk milleti demiyoruz’ ifadesi bile geçiştirilmişti bu ülkenin güzide medyasında. Barzani’nin kanalı Rudaw TV’de her fırsatta pompalanmaya çalışılan ''Evet verirseniz çözüm süreci yeniden başlayabilir, zira bu işi tek çözecek parti AKP’dir’ argümanları da umursanmadı.

Halbuki öyle bir kitle vardı ki, bu kitle son iki gün Eyalet tartışmasıyla biraz uyanıverir olacaktı. Akıllarına ''çözüm süreci’ndeki Habur’daki o rezil çözüm süreci gelecekti belki de. AKP iktidarı süresince PKK tarafından Metropollere doldurulan bombalarla şehit olanları hatırlayacaktı kim bilir. Belki soranlar olacaktı; ''PKK Evet diyor diyorsun da, bu örgütle yıllardır oturup pazarlık yapan kimdi’ diye. Ama bunların hiçbiri yaşanmadı.

Netice ne mi? 7 Haziran-1 Kasım seçimlerine nazaran oylarını 2-3 katı arttıran bir iktidar gördük Güneydoğu’da. Neredeyse 1 milyonluk bir oy değişkenliğinden bahsediyoruz, yani referandumun neticesini değiştirebilecek bir rakam mevcut elimizde. 7 Haziran’da ''Seni Başkan Yaptırmayacağız’ serüveni gün itibariyle ''Seni Başkan Yaptırdık’ noktasına çevriliyor. Yine kızanlar olacaktır, partinin yöneticileri içerde propaganda yapılamadı, daha ne yapsınlar diye. Doğrudur elbette, peki sorarım partiniz içerisinde İslamcı kökenli vekillerin ağırlığı ne? Bu vekiller muhafazakar Kürtlerin AKP’ye kayışı konusunda neden hiçbir siyaset yürütmediler? Partinizin Barzani ile olan ilişkisi ne boyuttadır? Haydi hepsini geçelim, referandum sonucunu fırsat bilerek ''Erdoğan Kürtler ile ilişkisini gözden geçirmeli’ diyerek pazarlığa girişen Altan Tan’ı partinizin disiplin kurullarına göndermeye yetecek güç kudrete sahip değil misiniz? Bu soruların cevapları verilmediği müddetçe, iktidarın baskılarına bahane olarak sığınmak da çok tatmin edici olmayacaktır…

*Aberystwyth Üniversitesi, Uluslararası Siyaset Departmanı, Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı

"Seni Başkan Yaptırdılar!" haberi, 17 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 17 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Seni Başkan Yaptırdılar! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Seni Başkan Yaptırdılar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  2. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  3. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  4. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  5. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  6. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  7. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  8. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  9. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  10. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  11. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  12. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  13. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  14. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  15. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  16. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  17. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  18. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  19. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  20. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
ABC Kritik Haberleri