Shangri-La'da beş yıldızlı emek sömürüsü

Shangri-La'da beş yıldızlı emek sömürüsü

Shangri-La'da beş yıldızlı emek sömürüsü Özgür Avcu/Haber MerkeziDev-Turizm-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan emekçiler 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi Shangri-La önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında yaklaşan...

Özgür Avcu/Haber Merkezi

Dev-Turizm-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan emekçiler 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi Shangri-La önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında yaklaşan 1 Mayıs’a vurgu yapıldı, sıkça ''Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları atıldı.

Basın açıklaması öncesi Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da kısa bir konuşma yaparak sendikal faaliyetleri nedeniyle işten atılan 14 emekçinin mücadelesine destek oldu.

Yarkadaş açıklamasında, “Her gün önünden geçtiğiniz bu beş yıldızlı otelde emekçi kardeşlerimiz, adeta bir sömürü düzenine tabi tutularak çalıştırılıyor. Onların istediği tek bir şey var: Çağdaş bir yaşam koşulu ve sendikal haklarının verilmesi. Sendika, çağdaş toplumlarda 200 yıl önce kazanılan bir haktır. 2017 yılında olmamıza rağmen, arkamda görmüş olduğunuz bu otelin sahipleri, on dört işçiye sendika istedikleri için ne yazık ki kapıyı göstermiştir. Sekiz saat çalışmak isteyen, sendikalı olmak isteyen herkes iktidarın da desteğiyle baskı altına alınmakta ve hakları gasp edilmektedir'' ifadelerini kullandı.

KRİZİN FATURASI İŞÇİLERE KESİLİYOR

Ardından sözü devralan Dev Turizm-İş Genel Örgütlenme Daire Başkanı Ali Karabudak, "Turizm sektörü yaklaşık üç yıldır krizle tanımlanmaktadır. Ancak bu krizin faturası işverenlere değil daha çok turizm çalışanlarına kesilmektedir. İşverenlerin, sermayenin, iktidarı arkasına alarak ucuz emek cenneti yarattığı, özellikle turizm işçilerinin köle gibi çalışmak zorunda bırakıldığı bir dönemdeyiz" dedi.

Ardından Shangri-La işçilerinin taleplerini içeren basın metni kovulan işçiler tarafından okundu.

Yapılan basın açıklamasının metni şöyle:

Shangri-La otelinde yaşanan işçi kıyımına sessiz kalmıyoruz, 1 Mayıs'a mücadeleyi büyüterek giriyoruz.

İstanbul'un göbeğinde, Beşiktaş'ta Shangri-La otelinde çalışan turizm işçileri kölelik koşullarında çalıştırılmaktadır. Kendi iş tanımları dışında işler işçilere yaptırılmakta, kanunen erilmesi zorunlu olan molalar dahi bazen işçilere verilmemekte, yapılan ücret artışları enflasyonun altında olmakta ve hayat pahalılığı karşısında işçilerin ekmeği her geçen gün küçülmektedir. Müdürlerin keyfi uygulamaları, hakaret ve tehditler ise çalışma hayatının sıradanlaşmış vakaları hale gelmiştir bu otelde. Yine kanuna aykırı bir şekilde bazı işçiler sürekli gece mesailerinde çalışmak zorunda bırakılırken, "az işçi ile çok iş mantığı" işçilerin yapabileceğinden daha fazla işleri yapmak zorunda kalmasına neden olmaktadır. Kanunen işçinin rızası gereken denkleştirme uygulaması işçilerin rızası dışında zorla yaptırılmakta ve fazla mesaiden doğan ücretler işveren tarafından zorla gasp edilmektedir. Bu otelde işçiler hasta olup rapor dahi alamamaktadır. Hasta olup bir işçi rapor aldığında psikolojik baskı ile karşılaşmakta ve böyle bir durumda haftalık iznini dahi kullanamamaktadır. Zorunlu ücretsiz izin gibi uygulamalar da bütün bu olumsuz çalışma şartlarına ek uygulamalardandır. Yaşanan bu sorunlar işyerinde işçilerin karşılaştığı durumlardan sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır.

Bu çalışma koşullarına artık yeter deyip, insanca yaşamak ve güvenceli çalışmak amacıyla Shangri-La otelinde çalışan turizm işçileri sendikamızda örgütlenmeye başladılar. Anayasalarla ve ilgili kanunlarla işçinin yasal hakkı olan sendika hakkını kullanmasına işverenin tavrı ise işçiyi işten atmak ve çalışan diğer işçileri baskıyla sindirmeye çalışmak olmuştur. Sendika üyesi 14 işçi arkadaşımız, Shangri-La patronunun bu zorba tutumu sonucu işten atılmıştır. İşten atma gerekçesi her ne kadar 'ekonomik küçülme' dahi olsa oteldeki doluluk oranlarının yüzde doksanları aştığı bir zamanda bu ekonomik gerekçenin sadece gerçeği gizlemek maksadının olduğunu bizlere net bir şekilde göstermektedir. Ayrıca, ekonomik küçülme gerekçesiyle işten çıkartılan üyelerimizin yerine başka işçi alımlarının yapılması, sendika hakkının gasp edildiğini açıkça kanıtlamaktadır. Bu açıkça sendika kıyımıdır, bu açıkça kanun tanımazlıktır, bu açıkça işçiye yapılan zulümdür!

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası olarak, işten atılan sendika üyelerimizin hukuki süreçlerinin takipçisi olacağız. Ayrıca İstanbul'un merkezinde bulunan ve uluslararası bir zincirin halkası olan bu oteldeki yaşanan bu çağdışı çalışma koşullarını, yaşanan hak ihlallerini ülkede ve dünyada tüm gücümüzle teşhir edeceğiz. Shangri-La otelinde yaşanan bu olumsuz çalışma şartlarının ortadan kaldırılması için tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz.

Shangri-La otelinde çalışan işçilere ve tüm turizm işçilerine sesleniiyoruz: Patronların iki dudağı arasında bir çalışmaya mahkum kalmamak ve güveceli-sendikalı-toplu sözleşmeli bir çalışmayı kazanmak için sendikamızda birleşelim, örgütlü olalım ve 1 Mayıs'ta taleplerimizle birlikte alanlarda olalım!

İnadına Dev Turizm-İş

İnadına Disk

"Shangri-La'da beş yıldızlı emek sömürüsü" haberi, 28 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 28 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Shangri-La'da beş yıldızlı emek sömürüsü haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Shangri-La'da beş yıldızlı emek sömürüsü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
Ekonomi Haberleri