Siirt Şirvan'da bakır madeni göçtü: Ölü sayısı artıyor

Siirt Şirvan'da bakır madeni göçtü: Ölü sayısı artıyor

Siirt Şirvan'da bakır madeni göçtü: Ölü sayı... Siirt'teki maden faciasından acı haberler gelmeye devam ediyor. Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçilerden birinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla cesetlerine ulaşılan işçi sayısı...

Siirt'teki maden faciasından acı haberler gelmeye devam ediyor. Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçilerden birinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla cesetlerine ulaşılan işçi sayısı 4'e çıktı. Kazanın meydanda geldiği maden ocağı, 2011 yılında 9 işçinin göçük altında hayatını kaybettiği ve cenazelerin çıkarılamadığı Elbistan'daki Çöllo kömür havzasındaki madeni işleten Park Enerji'ye ait.

15 İŞÇİ TOPRAK ALTINDA KALDI

Maden köyü yakınlarında açık bakır madeninde meydana gelen heyelanda 15 işçi toprak altında kalmıştı. Akşam saatlerinde yapılan çalışmalarla 3 işçinin cesedine ulaşılmıştı. Sabahın ilk ışıkları ile AFAT ve Sivil Savunma ekiplerinin yaptığı hummalı çalışma sonrasında toprak altında kalan bir işçinin daha cesedine ulaşıldı

11 İŞÇİ İÇİN ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Şimdiye kadar 4 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, toprak altında kalan 11 işçiye ulaşmak için iş makineleriyle kapanan yollar açılarak arama tarama faaliyetleri devam ediyor.

ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA: RİSK SÜRÜYOR, ÜRETİME ARA VERDİK

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

OLAY 20.30 SIRALARINDA MEYDANA GELDİ

Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan ve özel bir firma tarafından işletilen bakır madeni sahasında dün akşam saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15'er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı. Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesiyle 15 işçi göçük altında kaldı.

GECE 3 İŞÇİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipi bölgeye gönderildi. Siirt Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş, kısa sürede olay yerine gelerek kurtarma çalışmalarını yönlendirdi.

Bölgeden gelen bilgilere göre kurtarma çalışmaları sırasında 3 işçinin cesedine ulaşıldı.

ARAMA ÇALIŞMALARI SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA YENİDEN BAŞLADI

Havanın karanlık olması ve muhtemel bir göçük yaşanabileceği endişesi nedeniyle arama kurtarma çalışmaları durduruldu. Sabahın ilk ışıklarıyla bölgedeki diğer illerden gelen AFAD ekipleri arama kurtarma çalışmalarına başladı.

DAHA ÖNCE DE HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ

Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.

BAŞBAKAN BİLGİ ALDI

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Başbakan Binali Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğün ardından ilgili bakanlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, göçük ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bakanlardan bilgi aldı.

ÖLEN İŞÇİLERDEN BİRİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Göçükte enkaz altında kalarak yaşamını yitiren işçilerden 24 yaşındaki Mustafa And'ın cesedi çevre illerden gelen arama kurtarma ekiplerinin yardımıyla çıkarılarak Siirt Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

AFAD: İKİNCİ HEYELAN RİSKİ ARAMA ÇALIŞMALARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Siirt Şirvan'da göçük altında olan 11 işçiyi arama çalışmalarının 90 kişilik AFAD ekibiyle devam ettiğini, arama çalışmalarına 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğiyle destek verildiğini duyurdu. AFAD'ın açıklamasında, ayrıca arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riski taşımasının, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtildi.

90 ARAMA KURTARMA PERSONELİ, 2 HELİKOPTER, 1 UÇAK

İlk dakikadan itibaren bölgedeki gelişmeleri dakika dakika takip ettiği belirtilen AFADBaşkanı Mehmet Halis Bilden'in bugün saat 06.10'da Şirvan'a ulaştığı ve çalışmaları sahada yönetmeye başladığı bildirildi. Halen göçük altında olan işçileri arama çalışmalarının AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFADBitlis ve AFAD Batman'dan toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ettiği kaydedildi. Diğer illerde bulunan AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındığı bildirilen açıklamada, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğinin de çalışmalara katkıda bulunduğu ifade edildi. Arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riskini taşımasının ise arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLAR SEFERBER EDİLDİ

Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağına ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi gönderdi. AFAD'ın açıklamasına göre, Şirvan'da mahsur kalan işçiler için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Olay yerinin aydınlatılması ve enerji ihtiyacının sağlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, bölgenin iletişim altyapısının güçlendirilmesi amacıyla baz istasyonu kurulması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, güvenliğin sağlanması için İçişleri Bakanlığı'na ve psiko-sosyal destek çalışmalarının başlatılması için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na talimat verildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçlarının da düşünüldüğü belirtilen açıklamada, Türk Kızılayı'nın 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk ettiği kaydedildi. Sıcak yemek ihtiyacının da kısa sürede karşılanacağı bildirilirken, Başbakanlık AFAD'ın Şirvan'daki gelişmeleri aralıksız takip ettiği vurgulandı.

 

VALİLİK: 3 İŞÇİNİN CESEDİNE ULAŞILDI 

Siirt Valiliği, Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde maden sahasında meydana gelen heyelanın ardından göçük altında kalan 3 işçinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: 

"İlimize bağlı Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan Bakır madenlerinde meydana gelen heyelan nedeniyle göçük meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde kriz Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Devam eden arama-kurtarma çalışmalarında göçük altından (3) işçinin cenazesine ulaşılmış olup, bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri talep edilmiştir. Bölgede arama ve kurtarma çalışmaları, AFAD, Jandarma ve kurtarma ekiplerimizin desteği ile aralıksız devam etmektedir." 

SİİRT VALİLİĞİ'NDEN İKİNCİ AÇIKLAMA: 3 ÖLÜ, 13 KAYIP 

SİİRT Valiliği, Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde heyelan nedeniyle meydana göçükle ilgili ikinci bir açıklama yaptı. 1 işçinin cesedine ulaşıldığı, iki işçinin ise cesedinin bulunduğu yerin tespit edildiği açıklamada, kayıp 13 işçiyi ise arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Açıklamada, "İlimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyünde bulunan Özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada heyelan meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde ivedilikle Kriz Merkezi oluşturulmuş, arama kurtarma çalışmalarına hemen başlanmıştır. (1) işçinin cenazesi çıkarılmış olup, (2) işçinin cesedi tespit edilmiştir. Diğer (13) işçinin kurtarılması için arama-kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir" denildi. 

HEYELAN NEDENİ AŞIRI YAĞIŞLAR 

Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği açıklamada ayrıca, çevre illerden bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekiplerinin yönlendirildiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir. 

Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir."

"Siirt Şirvan'da bakır madeni göçtü: Ölü sayısı artıyor" haberi, 18 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Siirt Şirvan'da bakır madeni göçtü: Ölü sayısı artıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Siirt Şirvan'da bakır madeni göçtü: Ölü sayısı artıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  2. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  3. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  4. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  5. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  6. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  7. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  8. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  9. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  10. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  11. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  12. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  13. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  14. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  15. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  16. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  17. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  18. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  19. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  20. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
Gündem Haberleri