'Şirket Cerattepe'den inmezse, polis çekilmezse, direniş devam eder'

'Şirket Cerattepe'den inmezse, polis çekilmezse, direniş devam eder'

'Şirket Cerattepe'den inmezse, polis çekilme... Dün Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla Çankaya Köşkü’nde görüştü.Kalabalık bir heyetle dün Ankara’ya giden ve Çankaya Köşkü’nde Davutoğlu’na taleplerini anlatan Yeşil...

Dün Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla Çankaya Köşkü’nde görüştü.

Kalabalık bir heyetle dün Ankara’ya giden ve Çankaya Köşkü’nde Davutoğlu’na taleplerini anlatan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, görüşme sonrası soL'dan Ahmet Çınar'a verdiği röportajda, yöre halkının talebini iki maddede özetliyor: “Eğer hukuki süreç tamamlanana kadar maden faaliyeti durdurulduysa, birincisi maden şirketi Cerattepe’den insin, yöreye yığılan kolluk kuvvetleri çekilsin. Artvin’deki fiili durumun sona ermesi lazım. Bunlar olmazsa Artvin halkı direnmeye devam eder.''

Ahmet Çınar'ın Nur Neşe Karahan ile röportajı şu şekilde:

"DAVUTOĞLU 'DURDURULSUN' DEDİ AMA... ARTVİN'DEKİ FİİLİ DURUMUN SONA ERMESİ LAZIM"

- Sayın Karahan, siz Artvin’deki direnişte başından beri Yeşil Artvin Derneği olarak var oldunuz. Dün de Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla görüştünüz. Davutoğlu, hukuki süreç tamamlanana kadar maden faaliyeti duracak dedi, siz de koşullarınızı anlattınız. Başbakan’ın bu sözü yeterli mi?

Madem hukuki süreç tamamlanana kadar maden faaliyeti durduruldu. Demek ki maden şirketinin şu anda orda bir işi kalmadı. O halde biz de diyoruz ki: Bir an önce şirket Cerattepe’den insin, şehre yığılan polis ve jandarma çekilsin. İki koşulumuz budur. Bu koşulları biz en başında da söyledik, en sonunda da söyledik. “Hukuki süreç tamamlanana kadar maden faaliyeti durdurulacak'' diyorlarsa eğer, bu şartları da yerine getirmeliler. Mahkeme kararlarıyla ispatlanmış olan haklı ve meşru iddialarımızı anlatmak, aynı zamanda yörenin ekolojik önemini vurgulamak için gittik Ankara’ya. Artvin son haftalarda, hiç hak etmediği iddialarla itham edildi. Bu Artvin halkı için bir hakarettir. Biz silahlı güç değiliz. Artvin halkı, yaşam alanlarını savunmak için bedenini ortaya koydu. Dolayısıyla biz taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz, çünkü bu talepler haklı ve meşru talepler. Maden şirketi tüm makineleri ve tesisleriyle Cerattepe’den inecek, bölgeye yığılan kolluk kuvvetleri geri çekilecek. Yani Artvin’deki fiili durumun sona ermesi lazım. Bunlar olduktan sonra hukuki süreci bekleyelim, tamam. Zaten bize görüşmelerin de süreceği söylendi.

cerattepe-anlasmasi.jpg

- Neler anlattınız Başbakan Davutoğlu’na?

Rize İdare Mahkemesi’nin 2014’te verdiği “yörede hiçbir madencilik faaliyetinin yapılmaması gerektiğine'' dair kararın halen geçerli ve yürürlükte olduğunu Başbakan’a anlattık, söyledik. Kazandığımız tüm davaları anlattık. Neden Artvin ve yöresinde madencilik faaliyeti yapılmaması gerektiğini bilimsel verilerle ortaya koyduk.

- Peki Başbakan’ın “hukuki süreç tamamlanana kadar'' diye işaret ettiği süreç ne, hangi dava?

Kitabına uydurularak çıkartılan hukuksuz ÇED raporunun iptali için bir dava açmıştık. 751 kişinin açtığı bir davaydı bu. Türkiye’nin en yüksek katılımlı çevre davası. O davanın sonucu belli olana kadar demek istiyor Davutoğlu.

“ŞİRKET ÇEKİLMEZSE DİRENMEYE DEVAM EDERİZ''

- Peki sizin öne sürdüğünüz koşullar yerine gelmezse… Yani maden şirketi Cerattepe’den inmez, kolluk kuvvetleri yöreden çekilmezse ne olacak?

Artvin halkı direnmeye devam edecek. Çünkü bu direniş, Artvin halkının yaşamsal meselesi. Şirket tamamen Cerattepe’den inmeli, kolluk kuvvetleri yöreden çekilmeli. Bizim koşulumuz bu. Başka şartları kabul etmemiz mümkün değil. Artvin’i görenler bilir. Artvin’i görseniz, mahkeme kararına gerek duymazsınız. Artvin halkının haklılığını anlamak içini, ille de mahkeme kararına gerek yok. Artvin’in doğasını, ormanını, atmosferini görmeniz yeterli. Herkes gelip görmeli Artvin’i. Artvin’i, Cerattepe’yi görenler, derdimizin ne olduğunu anlarlar. Marjinal, provokatif gruplar olmadığımızı, Artvin halkı olduğumuzu herkes gelip görebilir. Bize “Bir takım çevreciler'' diye isim taktılar. Biz Artvin halkıyız, halkın kendisiyiz. Mücadelemiz de, yaşam mücadelesi. Bu kadar basit. Başbakan “hukuki süreç tamamlanana kadar maden faaliyeti duracak'' deniyorsa eğer, maden şirketinin de orada işi kalmamış demektir, derhal oradan çekilmelidir.

dsc_0801.jpg

- Bugün AKP yandaşı Star “gazete''si, manşetinden sizin Alman devşirmesi olduğunuzu iddia etti...

Ben mi?

- Evet sizi ve Artvin’de mücadeleye katılan birkaç kişiyi bir fotoğraf karesi içinde yuvarlak içine alarak, “Çevreci değil Alman devşirmesi'' diye manşet attılar. Bir etkinliğe katılmışsınız Almanya’da sanırım…

Allah allah… Şeytanlar güler buna... Medya ve ekoloji diye bir çalışma vardı. Biri ayağı Artvin’de, bir ayağı diğer illerde, bir ayağı da Almanya’da yapılmıştı. Oradaki nükleer karşıtlarıyla bir araya geldik, güneş enerjisiyle ilgili çalışmalarını gösterdiler. Nükleere neden karşı çıktıklarını anlattılar. Rüzgâr enerjisiyle ilgili projelerini anlattılar. Böyle bir çalıştaydı… Hepsi bu… Ama bunlar her türlü anlamsız yakıştırmayı yaparlar, beklenir bunlardan… Günlerdir başka türlü yakıştırmalar yapmaya çalışıyorlardı. Tutmayınca, şimdi başka bir yakıştırma… Bu da tutmazsa başka bir yakıştırma daha gelebilir. Biz açık ve netiz. Artvinliyiz, Artvin halkıyız, hayatı savunuyoruz.

- Sizi hep Yeşil Artvin Derneği Başkanı olarak tanıdık. Mesleğiniz ne, ne iş yapıyorsunuz? Bunlar pek yer almadı medyada…

Ben Artvin’de yaşayan emekli bir devlet memuruyum. Başka hiçbir özelliğim yok. Sıradan bir yurttaşım. Memurluktan emekli olduktan sonra pastacılık yaptım. Son yıllarda bu mücadele yükselince vakit ayıramaz oldum, orayı da kapattım… Sıradan bir yurttaşım, emekli devlet memuruyum; yani bu yakıştırmalar tutmaz… Artvin bir dünya mirasıdır. O yüzden Artvin’e dokunurken, bunun düşünülmesi lazım. Gizli bir ajandamız, farklı bir niyetimiz yok. Artvin’de hayatı savunan Artvin halkıyız. Bu şirketler ve onların savunucuları doğru bir iş yapmadıkları için, hep kirli ilişkiler içinde oldukları için, kendi yöntemleriyle Artvin halkına her türlü iftirayı atabilirler, buna müsaittirler.

"'Şirket Cerattepe'den inmezse, polis çekilmezse, direniş devam eder'" haberi, 25 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Şirket Cerattepe'den inmezse, polis çekilmezse, direniş devam eder' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Şirket Cerattepe'den inmezse, polis çekilmezse, direniş devam eder' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  2. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  3. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  4. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  5. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  6. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  7. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  8. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  9. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  10. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  11. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  12. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  13. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  14. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  15. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  16. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  17. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  18. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  19. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  20. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
Gündem Haberleri