Solcular neden kaçıyor?

Solcular neden kaçıyor?

Solcular neden kaçıyor? Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün beş kıtada 36 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye ''haberden kaçınma’ listesinin en başında. Türkiye’de insanlar çeşitli sebeple haberlerden...

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün beş kıtada 36 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye ''haberden kaçınma’ listesinin en başında. Türkiye’de insanlar çeşitli sebeple haberlerden uzak durmayı tercih ederken en güçlü faktör ''ruh hallerinin olumsuz etkilenmesi.’

Oxford Üniversitesi’nin bu hafta yayınladığı ''2017 Türkiye Dijital Haber Raporu’nda Türkiye’de ve dünyada haberden kaçınmanın nedenleri de ayrıntılı olarak yer alıyor.

Türkiye’de habere ilgi çok güçlü. Habere ilginin ''aşırı veya çok’olduğu ülkelerin başında yüzde 82 ile İspanya ve Brezilya geliyor. Bunları ise yüzde 81 ile Türkiye ve Meksika takip ediyor. Bu oran Britanya’ra yüzde 65 ve Fransa’da yüzde 54.

36 ülkenin ortalaması yüzde 63 olduğu düşünüldüğünde Türkiye’deki katılımcıların habere ne kadar düşkün olduğu ortaya çıkıyor.

GENÇLERİN İLGİSİ AZ

Türkiye’de katılımcıların yüzde 21’i ''günde 10’dan fazla’, yüzde 16’sı ''günde altı ile 10 arasında’, yüzde 38’i ''gündei ki ile bey arasında’ ve yüzde 16’sı ise günde bir kere haberlere erişiyor.

Habere ilgi ile siyasi tercihler arasında belirgin bir fark bulunmuyor. Katılımcılardan kendisini ''solcu’ olarak tanımlayanlarda habere ilgi yüzde 89, ''merkez’ diyenlerde %81 ve ''sağcı’larda %82.

Habere ilgi konusunda en belirgin fark yaş gruplarında görülüyor.

Gençlerin habere ilgisi diğer yaş gruplarına göre dikkat çeken şekilde düşük. 18-24 yaş grubunda habere ilgi yüzde 60 iken 25 yaş üstü tüm gruplarda yüzde 83’ün üzerinde seyrediyor.

HABERDEN KAÇINMADA LİDER

Haberden kaçınmada ise Türkiye araştırmadaki 36 ülke arasında Yunanistan’la lider durumda. Bu iki ülkede katılımcıların yüzde 57’si ''bazen veya sık sık’ haberden kaçındığını belirtiyor. 36 ülkenin ortalaması ise yüzde 29.

Reuters Enstitüsü’nden Dr Antonis Kalogeropoulos Yunanistan ve Türkiye’nin haberde kaçınmada zirvede yer almalarını bu iki ülkedeki ''ekonomi ve siyasi çalkantı’ya bağlıyor.

EN ÖNEMLİ NEDEN 'RUH HALİNİN OLUMSUZ ETKİLENMESİ'

Araştırmada katılımcılara neden haberden kaçındıkları da soruldu. İnsanlar en fazla, haberlerin ruh hallerini olumsuz etkilemesinden şikâyet ediyor. Buna göre Türkiye’de haberden kaçındığı söyleyen katılımcıların yüzde 54’ü “Ruh halim üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor'' dedi.

Bu durum ülkenin son yıllarda iyice politize olması ve kutuplaşmasına bağlanıyor. İnsanların; darbe girişimi, terör saldırıları, OHAL altında insan hakları ihlalleri, Suriyeli mültecilerin sorunları, azınlık hakları ve taciz gibi birçok olumsuz gündemden bunalmış olabileceği belirtiliyor.

İkinci sırada ise yüzde 44 ile “Görseller beni üzüyor'' bulunuyor. 36 ülke içeresinde bu sebep en yüksek Türkiye’de görülüyor. Gazete ve televizyonların tiraj ve reyting çekmek için sansasyonel fotoğraf ve video kullanmaktan kaçınmadıklarını kaydeden rapor Türkiye’de gazetecilik etik ilkelerinin gelişmediğini vurguluyor.

“Haberlerin doğru olduğuna güvenemiyorum'' diyenlerin oranı ise yüzde 33. Bunu yüzde 25 ile “Kaçınmayı tercih ettiğim münakaşalara yol açıyor'' takip ediyor. “Yapabileceğim bir şey olduğunu düşünmüyorum'' diyenlerin oranı yüzde 14, “Daha önemli şeylere konsantre olma yeteneğimi engelliyor''diyenlerin oranı yüzde 10, “Çok fazla zaman kaybı''  diyenlerin oranı yüzde 9, “Diğerleri'' diyenlerin oranı yüzde 4.

Türkiye haberden kaçınmada zirvede yer aldığından tüm sebeplerin oranları (birisi hariç) 36 ülkenin ortalamasından yüksek

SOLCULAR DAHA ÇOK KAÇINIYOR

Araştırmanın bulgularına göre haberden kaçınma ile siyasi görüş arasında ciddi bir ilişki söz konusu. Ankette katılımcılardan siyasi görüş olarak ''sol’, ''merkez’ ve ''sağ’ olarak nerede konumlandırdıkları soruluyor. “Sıklıkla veya bazen'' haberden kaçınma ''sol’da yüzde 66, ''merkez’de yüzde 55 ve ''sağ’da yüzde 48.

Türkiye raporunu hazırlayan Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nden misafir araştırmacı Dr. Servet Yanatma kendisini solcu olarak tanımlayan katılımcılarda haberden kaçınma oranının daha yüksek çıkmasının sürpriz olmadığını belirtiyor. Raporda, Türkiye’de toplumun iktidar partisinin destekçileri ve muhalifleri olarak ikiye ayrıldığı vurgulanırken AKP liderlerinin de ''biz ve diğerleri’ söylemini sık sık kullandığı hatırlatılıyor.

Raporda hükümetin televizyon ve gazetelerin yayın içeriğini büyük ölçüde kontrol ettiğini kaydederken bazı medya organlarının da hükümetin sözcüsü gibi çalıştığı belirtiliyor. Bu bağlamda, 17 Nisan ''başkanlık’ referandumunda televizyonlarda canlı yayınlarda ''Evet’ cephesinin 458 saat yer bulmasına karşılık ''Hayır’cıların ancak 45 saat yer bulabildiği hatırlatılıyor. Tüm bu şartlar altında muhalefette yer alan sol kesimdeki insanların haberden daha çok kaçınmış olabileceğine işaret ediliyor.

Dijital Haber Raporu haber tüketimine dair dünyanın en geniş araştırması. Türkiye’deki araştırma Google ve Dijital Haber İnisiyatifi’nin desteğiyle gerçekleşti. Ocak-Şubat 2017’de 2005 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırma Türkiye’de dijital haberciliğin haritasını çıkardı.

"Solcular neden kaçıyor?" haberi, 24 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 24 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Solcular neden kaçıyor? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Solcular neden kaçıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  2. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  3. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  4. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  5. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  6. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  7. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  8. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  9. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  10. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  11. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  12. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  13. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  14. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  15. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  16. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  17. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  18. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  19. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  20. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
Otomotiv Haberleri