Soma işçi katliamı davasında kritik duruşma başladı

Soma işçi katliamı davasında kritik duruşma başladı

Soma işçi katliamı davasında kritik duruşma ... Soma maden katliamıyla ilgili açılan ceza davasının 14. duruşması bu sabah Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Sabah saatlerinde istasyon mevkiinde toplanan maden katliamında hayatını kaybeden işçilerin aileleri,...

Soma maden katliamıyla ilgili açılan ceza davasının 14. duruşması bu sabah Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. 

Sabah saatlerinde istasyon mevkiinde toplanan maden katliamında hayatını kaybeden işçilerin aileleri, kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri, solganlar ve pankartlar eşliğinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önüne kadar yürüdü.

14. duruşma öncesi 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili olarak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin de aralarında bulunduğu şirketlerin sahibi Alp Gürkan ve 4 yönetici hakkında açılan davanın ana dosyayla birleştirilmesi kabul görmüştü. Duruşmada Alp Gürkan ve 4 yönetici hakkında da mahkemenin karar vermesi beklenirken mağdur avukatlarının tutuklama kararı isteyeceği bildirildi. 

Birleştirilen davanın ilk oturumu olma özelliği de taşıyan bugünkü duruşmada ailelerin avukatları davaya ilişkin esas hakkındaki görüşlerini ve talep ettikleri cezaları açıklayacak. 

Bilirkişi raporunda da dikkat çekilmesine rağmen, katliamın kamu ayağındaki sorumluların yargılanması hakkında Bakanlıkların yargılamaya izin vermemesi nedeniyle bir adım atılabilmiş değil. 

Oysa bilirkişi raporunda, madeni denetleyen, raporlarda imzası bulunan kamu çalışanları ile bunların bağlı olduğu TKİ, MİGEM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına da sorumluluk atfedilmişti. 

DURUŞMA BİR HAFTA SÜRECEK

Bugün başlayan duruşmaya ilişkin konuşan işçi ailelerin avukatlarından Sercan Aran, davada çok önemli bir aşamaya gelindiğini belirtti.

Aran, “Avukatlar olarak esasa ilişkin beyanımızı sunacağız. Sanıkların genel sorumluluğu, hangi suçtan dolayı niçin cezalandırılmaları gerektiğini tek tek açıklayıp görüşlerimizi sunacağız. Mahkeme iki haftalık bir duruşma periyodu koymuş. İki hafta sürmez belki ama en az bir hafta sürecek gibi görünüyor'' dedi. 

Aile avukatlarının esas hakkındaki görüşünün ardından yani bu duruşmadan sonra savcının mütalaasını vermesini yani kendi görüşünü açıklayacağını ifade eden Aran, daha sonra da sanıklar ve sanık avukatlarının yine esasa ilişkin son savunmalarını yapacaklarını ve dosyanın karara çıkacağını ifade etti. Davanın iki-üç duruşma sonra sonlanacağını dile getirdi.

"DAYIBAŞLARI DA YARGILANMALIYIDI"

Aran, “Biz davanın başından beri bu ''dayıbaşı’ denilen kişilerin de yargılanmasını istiyorduk. Yani ''hadi hadi’cilerin, yeri geldiğinde döven, hakaret eden, işverenin sopası konumunda olan bu insanların da yargılanması gerektiğini söylemiştik ama bu reddedildi. Onu bir eksiklik olarak nitelendirebiliriz. Onun dışında olması gerekenler, kamudan sorumlular hariç dava kapsamında diyebiliriz'' dedi.

"Soma işçi katliamı davasında kritik duruşma başladı" haberi, 23 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Soma işçi katliamı davasında kritik duruşma başladı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soma işçi katliamı davasında kritik duruşma başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Gündem Haberleri