Son 5 yılda dopingli çıkan sporcu sayısı şaşırttı

Son 5 yılda dopingli çıkan sporcu sayısı şaşırttı

Son 5 yılda dopingli çıkan sporcu sayısı şaş... CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, spordaki doping iddialarını yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a son 5 yıl içinde kaç sporcunun doping cezası aldığını,...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, spordaki doping iddialarını yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a son 5 yıl içinde kaç sporcunun doping cezası aldığını, sporcuların üç kez aynı hataya başvurmasını engelleyecek psikolog desteği, denetim ve takibin yapılıp yapılmadığını sordu. Gürer, önergesinde, "Bir sporcu bilerek böyle bir yola başvurabilir mi, eğitmeni ve Federasyon'un bu konuda sorumluluğu yok mu? Bu örnek üzerinden dopingden sporcuları uzak tutmak ve yanlış yapmalarını engellemek için neler yapılmaktadır? Sporcuların dopinge neden olan ilaçları bilerek mi yoksa bilinçsizce kullanmaları söz konusu mudur?" şeklindeki sorulara da yanıt istedi.

EN ÇOK DOPİNG 2013 YILINDA ÇIKTI

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, önergeye verdiği yanıtta Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından gerçekleştirilen doping kontrollerinde, Dopingle Mücadele Kural İhlalinde bulunan ve bunun sonucu olarak da hakkında cezai işlem yapılan sporcu sayılarını açıkladı. Bak'ın verdiği bilgiye göre; 2012 yılında 24, 2013 yılında 177, 2014 yılında 68, 2015 yılında 41, 2016 yılında 34 sporcunun doping nedeniyle ceza aldı. Bak, "2017 yılına ilişkin olarak ise; cezası kesinleşen vaka sayısı 12 iken, bunun dışında 34 sporcu hakkında soruşturma başlatılmış ve süreçleri henüz sonlanmamıştır" dedi. Bu verilere göre son 5 yıl içinde doping nedeniyle ceza alan sporcu sayısı 356 olarak belirlendi.

BİYOLOJİK SONUÇLAR SPORCUYA BİLDİRİLİYOR

Kural ihlali iddiasına ilişkin sporculara bildirim yapılmasını müteakiben sporculara savunma yapma hakkı sunulduğunu ve bu süreçte sporculara her türlü hak ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgiler verildiğini anlatan Bakan Bak, ihlale ilişkin tüm detaylar ve biyolojik sonuçların da sporcuya aktarıldığını ifade etti. Bak, açıklamasında şunları kaydetti:

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

"Her aşamada sporculardan gelen bilgi alma talepleri değerlendirilmekte, kurallar dahilindeki bilgilendirme yapılmakta ve tüm süreçlerde gerekli destek verilmektedir. İlgili soruşturma süreci sonunda, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ile işbirliği yaparak farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunan ve/veya somut destek veren sporcular da bulunmaktadır. Ayrıca, kural ihlalinde bulunan sporcular Doping Kontrol Havuzlarına dahil edilerek denetim ve takip altına alınmakta, hak ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgilendirme belgeleri ve teknik konulara ilişkin kılavuzlar sporculara iletmektedir."

Sporcuların özellikle performans artırmaya yönelik olarak yasaklı madde veya yöntem kullanımına yöneldiğini ya da kural ihlalinde bulunduğunu belirten Bak, "Bir yasaklı madde ya da yöntem kullanıldığının tespitinden sonra konu tüm boyutlarıyla Komisyonumuzun ilgili birimleri tarafından araştırılmaktadır. Karşılaşılan pek çok örnek göstermektedir ki yaygın olarak sporcular sportif başarı için yasaklı madde ve/veya yöntemlere yönelmektedir" diye konuştu.

"Son 5 yılda dopingli çıkan sporcu sayısı şaşırttı" haberi, 19 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Son 5 yılda dopingli çıkan sporcu sayısı şaşırttı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Son 5 yılda dopingli çıkan sporcu sayısı şaşırttı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:05 Aytunç Erkin yazdı: 28 Şubat’ın “sır” CD’si 2007’de hazırlanmıştı
  2. 08:03 Meteoroloji uyardı: Kuvvetli rüzgar yurda giriş yaptı
  3. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  4. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  5. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
  6. 04:40 Bakan Özhaseki açıkladı: “Yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceğiz”
  7. 04:35 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan açıkladı: “Sonraki tepkimiz daha sert, kapsamlı olacaktır”
  8. 04:29 Goncharova yenilgiyi hazmedemedi! Ebrar Karakurt hedef alındı
  9. 04:20 ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya "İsrail'e destekten vazgeçin" uyarısı yapıldı
  10. 04:16 Seçimlerin peşinden ilk kabine bugün: Gündemde hangi konular olacak
  11. 04:03 Özgür Özel'den ağır açıklama : Hatay kararı tam kanunsuzluğun daniskasıdır
  12. 04:01 Beşiktaş'ta teknik direktör krizi gündemde
  13. 03:57 Spotify eğitim platformuna dönüşüyor! İlk iki kurs ücretsiz olacak
  14. 03:54 Tarım sektöründe alarm ziller çalmaya başladı: acilen bir şeyler yapılmalı!
  15. 03:52 Aylık maaşı 200 bin TL, çalışacak personel bulunamıyor: Bu sektörde kriz yaşanıyor!
  16. 03:50 Reytingleri altüst eden dizinin sezon finali tarihi belli oldu! Severlerine kötü haber geldi
  17. 03:48 Galatasaray'dan altın değerinde üç puan geldi
  18. 03:44 Online platformlardan terapi yaygınlaşıyor: sayısı 2025’te 650 milyonu aşacak
  19. 03:40 Maaşlarda yeni düzenleme gündemde: Yaşa göre emekli maaşı!
  20. 03:36 Fransa ve Belçika İran büyükelçilerini davet etti
Spor Haberleri