Sosyalistler Afrin operasyonuna ne diyor?

Sosyalistler Afrin operasyonuna ne diyor?

Sosyalistler Afrin operasyonuna ne diyor? Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Suriye sınırlarında yer alan Afrin’e yönelik düzenledikleri askeri operasyonun üçüncü günü. 20 Ocak Cumartesi günü hava saldırısıyla başlatılan operasyon...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Suriye sınırlarında yer alan Afrin’e yönelik düzenledikleri askeri operasyonun üçüncü günü. 20 Ocak Cumartesi günü hava saldırısıyla başlatılan operasyon ikinci gününde kara harekatıyla devam etti. Türkiye’de operasyona yönelik tepki ve destek açıklamaları ise devam ediyor.

Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye Komünist Parti (TKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Birleşik Devrimci Parti (BDP), Sosyalist Dayanışma Partisi (SODAP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) açıklamalarında ortak vurgu, operasyonun halkın değil AKP hükümetinin çıkarına olduğu yönünde.

Sosyalist partiler savaşa karşı barışın sesini yükseltme çağrısı yapıyor. sosyalist parti ve gruplardan bazılarının Afrin konusundaki değerlendirmeleri şöyle:

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş: Çok ağır sonuçları olur. Böyle bir operasyon bölgenin en kadim hakları (Kürler ve Türkler) arasında çatışmaya yol açar. Başta ABD olmak üzere, bütün emperyalist güçlerin planları Suriye’de yıkıma neden oldu, böyle bir savaş daha büyük bir yıkım getirecektir.

Kürtlerin ABD emperyalizminin politikalarından uzak durması gerekmektedir. Suriye’nin geleceğini Suriye halkları belirlemeli, Kürtlerin de Suriye’de eşit hak ve ulus temelinde bir arada yaşamasını haklar birlikte sağlamalıdır.

Türkiye Komünist Partisi (TKP): Halkımızın hamasete, milliyetçi demagojiye karnı toktur. Suriye, emperyalist projelerden, büyük güçler arası çıkar çatışmalarından ve bölgenin gerici güçlerinden arındırılmalıdır. Bunu yapacak olan da Suriye halkıdır. Bu yüzden diyoruz ki, çekin Suriye’den elinizi!

Türkiye Komünist Haraketi (TKH)Parti adına yapılan açıklamada, “AKP iktidarının Afrin ve Menbiç açıklamaları Fırat’ın doğusuna dair ortaya çıkan dengenin kabulünden başka bir anlama gelmemektedir.'' denildi. AKP’nin açıklamasıyla Fırat’ın doğusunun “Kürt yönetimi'' adı altında ABD’ye kalacağının kabul edildiğini ileri sürüldü. TKH açıklamasında, emperyalist planların bir kez daha AKP ile birlikte hayata geçirilişinin örneğinin yaşandığı kaydedildi.

Kürt halkının kurtuluşunun emperyalizmle değil, bölgenin ilerici ve emekçi halklarının mücadele ortaklığı ile sağlanacağı vurgulanan açıklamada, emperyalizm tarafından yaratılan cihatçı barbarlığa karşı yine emperyalizme sarılmanın çözüm olamayacağı vurgulandı.

Birleşik Devrimci Parti (BDP): Afrin’e yönelik işgal savaşı, ne Kürt, ne Türk, ne Arap, ne de bölge halklarının çıkarına ve yararına bir savaş değildir. Afrin işgali sadece ve sadece sarayın istekleri ve çıkarları için gündeme getirilmiştir.

Bilinmeli ve kabul edilmelidir ki Kürt halkının demokrasi ve özgürlük taleplerini bastırma, sarayın iktidarını kalıcı kılma adına başlatılmak istenen Afrin’i işgal savaşında yalnızca yoksulların çocukları ölecektir. Kobane’de olduğu gibi Afrin’de de işgalciler yenilecek, direnen halklar kazanacaktır.

Halkevleri: Afrin savaşı,  OHAL’in savaş hali hükümlerinin geçerli olduğu bir ortam yaratarak kurumsallaştırılmasını hedeflemekte ve geride kalan demokrasi kırıntılarını da tamamen yok edecektir.

Afrin savaşına hangi söylemle olursun verilen her destek diktatörlük inşasına verilen destektir. Bu savaşı meşru olarak gören her siyasi tavır savaşın kaosu içinde tek adam diktatörlüğüne geçişi de kabul ediyor demektir. Eşit özgür ve barış içinde bir ülke kurmak için bugün yükseltmemiz gereken bayrak barışın, kardeşliğin bayrağıdır.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP): Bu saldırı Rojava Kürdistan'ını işgal girişimidir. İşçi sınıfı ve ezilenlerin bu işgal saldırısında hiçbir çıkarı yoktur. Bilakis, aralarına ekilen şovenizm, ırkçılık, mezhepçilik zehrinden alacakları her yudum, rejimin tarihi boyunca olduğu gibi, yine sadece ve sadece onlara zarar verecektir.

Çıkarımıza olan, sarayın savaşı değil, halkların barışıdır. Çıkarımıza olan, bu sömürgeci savaşa, Kürt halkına dayatılan imhaya, emperyalistler arasındaki paylaşım dalaşlarına dur demek için sokaklara, meydanlara çıkmak ve Efrîn halkının yanında yer aldığımızı egemenlerin suratına haykırmaktır.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi: Kürt düşmanlığı temelinde şekillenen adımlar ne Türkiye için ne de Ortadoğu için hayırlı sonuçlar üretmeyecektir.

Meydana gelecek savaşın ve dökülecek kanların sorumluluğu, bu kararları alanlarda olacaktır. Tarih, böylesi ağır sonuçların affedilmeyeceğini gösteren örneklerle doludur. Türkiye’nin ve bölge halklarının ihtiyacı olan şey yeni bir savaş cephesi değil, sorunların demokratik eşitlik temelinde çözüleceği barışçıl yaklaşımlardır.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP): Bu savaş Türkiye halklarının çıkarına değil, Erdoğan ve AKP-MHP koalisyonunun bekâ savaşıdır. Tüm üyelerimizi, dostlarımızı ve demokrasi güçlerini Afrin’e yönelik saldırıların durdurulması için demokratik tepkilerini vermeye çağırıyoruz.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan: AKP Hükümeti savaş ve gerilim politikalarında çok ısrarlı. Bu operasyonun adı, müdahaledir, açık işgaldir. Dolayısıyla buradaki bir savaşın, ekonomide, siyasette ve dış politikada ve toplumsal düzende savaşın bütün yıkıcı sonuçlarını Türkiye yaşayacaktır.

Esas olarak savaşın yıkıcı sonucunu yaşayacak olanlar emekçi sınıflardır. Bu savaş, Türkiye’nin savaşı değildir. Bu savaş Erdoğan'ın iktidarda kalma savaşıdır. Dolayısıyla bu savaşa, emekçi çocuklarının dökeceği kan yoktur. Bütün işçi sınıfı ve emekçileri bu savaşı durdurmak üzere mücadeleye çağırıyorum.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP): Savaş çığırtkanı AKP, Kobani’den yenilerek döndüğü gibi Afrin’de de halkların barış umudunun karşısında yenilecektir. Bu her yerde savaşa karşı direnişi büyütmek ve barışı savunmakla olacaktır. Bombalanan Afrin halklarıdır ve onların barış umududur! Savaşa karşı barışı savunmak için sokağa, alanlara!

Emekçi Hareket Partisi (EHP): Emekçiler, Türkiye ve Ortadaoğu’da halklara ölüm saçacak sarayın savaşının tarafı değildir. Saray ve ittifakları ne yaparsa yapsın, Afrin’de kendi kaderine karar verecek olan, Kürt halkı ve o bölgede yaşayan tüm halklardır. Dikta hedefi ile başlattığınız Afrin savaşınız boşa düşecek. 

"Sosyalistler Afrin operasyonuna ne diyor?" haberi, 22 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sosyalistler Afrin operasyonuna ne diyor? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sosyalistler Afrin operasyonuna ne diyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:35 Enerji Tasarrufunda 6 Altın Kural!
  2. 14:30 Astrolojiye Göre: Paraya Düşkün ve Mütevazi Burçlar!
  3. 14:23 Erdoğan: "Felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var"
  4. 14:23 SpaceX’ten Yeni Starlink Fırlatması Gerçekleşti
  5. 14:18 Gökhan Gönül: Futbol Arenasından Antrenörlük Sahasına
  6. 14:10 Bankalar yarışıyor: Hangi banka emeklilere ne kadar promosyon miktarı sunuyor?
  7. 14:02 İslam Memiş’ten Çarşamba Uyarısı: Altın Yatırımcıları Hazır Olsun!
  8. 13:50 AKP'li Cumhurbaşkanı imzaladı: Atama ve görevden almalar gerçekleştirildi
  9. 13:50 CHP'den Ulaş Karasu: "Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, Anayasa'yı çiğneyip AKP propagandası yapıyor"
  10. 13:50 Alman Perakende Devi: Galeria Karstadt Kaufhof’un Çöküşü
  11. 13:48 Kim Kardashian ve Blake Lively, Kate Middleton Hakkında Olayı Hakkında Espri!
  12. 13:45 Gaziantep’in Geleneksel Lezzetleri: El İşçiliğiyle Süslenen İftarlar
  13. 13:38 Javier Milei’nin 100 Günü: Tartışmaların Odağında
  14. 13:35 Ahmet Kural ve Çağla Gizem Şahin: Bebek Heyecanı!
  15. 13:21 Tehlike Altındaki Canlılar: İstanbul’da Skandal Müze Operasyonu
  16. 13:17 Filistinli yetkililer İsrail'in hiçbir duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattığını belirttiler
  17. 13:17 Elma Sirkesi: Kilo Dostu Mucize İçecek
  18. 13:16 Arat üstünü çizdi! Fernando Santos'un yerine Hollandalı hoca geliyor!
  19. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  20. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
Gündem Haberleri