Soykırım tasarısı Alman Parlamentosunda kabul edildi

Soykırım tasarısı Alman Parlamentosunda kabul edildi

Soykırım tasarısı Alman Parlamentosunda kabu... Almanya Federal Meclisi Bundestag, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren tasarıyı onayladı.Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanan,...

Almanya Federal Meclisi Bundestag, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren tasarıyı onayladı.

Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanan, "Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama" adıyla sunulan tasarıya parlamentoda bulunan vekillerin hemen tamamı olumlu oy verdi.

SADECE 1 VEKİL KARŞI OY KULLANDI
Alman Parlamentosunda Türkiye kökenli çok sayıda vekilin yer görev yapasına rağmen, yapılan tarihi oylamada, tasarıya sadece CDU/CSU grubundan bir vekil karşı oy kullanırken, bir kişi de çekimser kaldı. 

3 İSİM KATILMADI
Oylamaya Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel başka etkinliklerde olduğu için, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise Latin Amerika gezisine çıktığı için katılmadı.

thumbs_b_c_a8e299ce46e6cfbdf0e63f1c999e1040.jpg

Türk vatandaşlarından "uyarı nöbeti"

Federal Meclis'in aldığı bu kararın hukuki açıdan bir yaptırımı bulunmuyor ve karar sadece tavsiye niteliği taşıyor.

Meclis oturumunu Türkiye ve Ermenistan büyükelçiliği görevlileri de izledi. Oturumu izleyen bazı Ermeniler karardan sonra, üzerinde "Tanınma için şimdi teşekkürler" yazılı bir pankart açtı.

Meclisteki oylama esnasına Berlin'de yaşayan Türk vatandaşları karar tasarısını protesto etmek amacıyla meclis çevresinde bir "uyarı nöbeti" tuttu.

'ONURLU YALNIZLIK' BİR KEZ DAHA İFLAS ETTİ
AKP'nin dış politikaları sonucu Türkiye'nin dünyada yalnızlaşmasının bir faturası da, son yıllarda peş peşe 20'ye yakın ülke parlamentosunda soykırım tasarılarının kabul edilmesi şeklinde geri döndü.

BU KARAR EN ÇOK HRANT'I ÜZERDİ
Yaşamı boyunca 1915 olaylarının dönemin emperyalist güçleri olan İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusyası gibi güçlerin kışkırtmaları ve oyunları sonucu Anadolu halklarının bir birini katlettirmesi olarak gören ve "Büyük katliamdan o ülkeler sorumlu' diyen Hrant Dink'in bu mücadelesi Türkiye'de de yeterince anlaşılamamıştı. Bu kararın bu haliyle kabul edilmesi, yaşasaydı belki de en çok Hrant Dink'i üzecekti.

TASARI NASIL GEÇTİ?

1915 olaylarına ilk kez 'soykırım' nitelemesi yapan yasa tasarısı, Alman parlamentosunda görüşülmeye başlandı. Başbakan Merkel, yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oylamaya katılmıyor. Ülkedeki Ermeni toplumunun temsilcileri ve dini liderlerinin de izlediği oturumda tasarının kabul edilmesi bekleniyor.

Almanya Federal Parlamentosu, 1915 Ermeni Olayları’nı ''soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını görüşmeye başladı. Partilerin görüşlerini kürsüde dile getirmesinden sonra oylamaya geçilecek. Yeşiller Partisi adaına eş genel başkan Cem Özdemir tasarıyı savunan bir konuşma yaptı.

galeri-110.jpg

Parlamentodaki görüşmeyi ülkedeki Ermeni toplumunun temsilcileri ve dini liderleri de takip ediyor.

almanya-da-oylamaya-dakikalar-kaldi-7131555.jpeg

Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde meclise getirilen ancak hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) desteklediği ''soykırım’ tasarısının kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, oylamada 'fire' beklenmediğini duyurdu.

Almanya'da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen 'soykırım' olarak nitelendiriliyor. Tasarı, '1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan 'soykırım'ın hatırlanması ve anılması' başlığını taşıyor.

Karar taslağında Alman hükümeti, 1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik 'sürgün' ve 'imha' politikası ile Alman İmparatorluğu'nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye çağrılıyor.

Jön Türk ve Almanya'nın sorumluluğu vurgusu

Taslakta yaşananların dönemin Jön Türk hükümetinin talimatıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. Olaylardan Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi diğer Hristiyan azınlıkların da etkilendiğine yer veriliyor.

Karar taslağında, o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri müttefiki konumundaki Alman İmparatoruğu'nun, "Alman diplomat ve misyonerlerin organize sürgün ve imha uygulamalarıyla ilgili verdikleri bilgilere rağmen, insanlığa karşı işlenen bu suçu durdurmaya çalışmayarak 'yüz kızartıcı' bir rol oynadığı" vurgulanıyor.

Merkel katılmıyor

Bugün Berlin’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Almanya Şansölyesi Angela Merkel oylamaya katılmıyor. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Merkel'in yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de oturumda yer almayan isimlerden.

Ankara tepkili

Tasarının büyük bir çoğunluklukla kabul edilmesi durumunda, mülteci anlaşması ve vize muafiyeti nedeniyle son dönemde görüş ayrılıklarının yükseldiği Türkiye-Almanya ilişkilerinin gerilmesi sürpriz olmayacak.

Türkiye’nin bugünkü oylamadan sonra Almanya’daki Türkiye Büyükelçisi’ni istişare için ülkeye çağırarak tepki göstermesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tasarının yasalaşmasının Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik, siyasi, ticari, askeri ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu. Başbakan Binali Yıldırım da, tasarının kabul edilmemesini umduğunu belirterek, "Çok saçma bir oylama" demişti.

Ders programlarına girecek

Tasarı, ''Ermeni soykırımının’ Almanya’da orta öğretim ve yüksek öğretimde ders programına yerleştirilmesi, bu yönde sivil toplum çalışmaları yürütülmesi gibi unsurları içeriyor.

Geçen yıl engellenmişti

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan geçen sene yaptığı konuşmada 'soykırım' ifadesini kullanmıştı. Konu Almanya Meclisi'nde de tartışılmış, hükümet, muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin 'soykırm tasarısını' Genel Kurul'da oylatma çabalarını engellemişti.

Alman parlamentosu 2005 yılında, 'Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeni katliamları, etnik temizlik ve tecrit yaşandığını' ifade eden bir tasarıyı kabul etmişti.

Yirmiyi aşkın ülkede kabul edildi

Benzer tasarılar ve kararlar, aralarında Fransa, Rusya, İsveç, Hollanda, Belçika ve İsviçre'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin parlamentosunda daha önce kabul edilmişti. Son olarak Brezilya, Lüksemburg ve Avusturya parlamentoları 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıdı.

"Soykırım tasarısı Alman Parlamentosunda kabul edildi" haberi, 02 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Soykırım tasarısı Alman Parlamentosunda kabul edildi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soykırım tasarısı Alman Parlamentosunda kabul edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Dünya Haberleri