Stefan Zweig üzerine

Stefan Zweig üzerine

Stefan Zweig üzerine Tahir ŞilkanZweig, roman ve uzun öykülerinde çok başarılı kurgularla, başlangıçta zor okunacağı duygusu veren anlatıyı, sonrasında kitabı okuyup bitirmeden bırakamayacağınız bir ustalıkla tamamlar.Avrupa’nın içine düştüğü...

Tahir Şilkan

Zweig, roman ve uzun öykülerinde çok başarılı kurgularla, başlangıçta zor okunacağı duygusu veren anlatıyı, sonrasında kitabı okuyup bitirmeden bırakamayacağınız bir ustalıkla tamamlar.

Avrupa’nın içine düştüğü siyasi duruma dayanamayarak  1942 yılının 22 Şubatında, Brezilya’da karısıyla birlikte intihar ederek 61 yaşında yaşamına son veren Stefan Zweig, savaşa karşı barışı, karanlığa karşı aydınlığı, insanseverliği öne çıkarmış, özellikle uzun öyküleri ve büyük emeklerle hazırladığı biyografilerle tanınmış bir yazardır.

Bu değerlendirmeye kendi sözleriyle bir örnek vermek isterim: “… Belki de ilk gençlik dönemlerinden bu yana beni meşgul eden büyük bir eser yazmayı denerim. Balzac hakkında kalın bir kitap, bir yaşamöyküsü ve eleştiri. Muhtemelen üç ya da dört yıl gerekecek. Ama geriye onyıllarca etkisini yitirmeyecek kalıcı bir eser bırakmak istiyorum. Otuz yıldır Balzac okuyorum; hayranlığımdan bir şey kaybetmeden tekrar tekrar okuyorum…'' ( 28 Şubat 1939- Romain Rolland’a mektuptan…) Zweig, üzerinde yıllarca çalıştığı bu eseri tamamlayamayacaktır. Balzac biyografisi Richard Friedenthal tarafından yazılacak sonsözlerle tamamlanacak ve yayınlanacaktır. 

Zweig’ın Türkçeye çevrilmiş diğer biyografileri; Marie Antoinette, Rotterdamlı Erasmus, Macellan, Joseph Fouche, Montaigne, Amerigo, Freud ve Öğretisi, Avrupa'nın Vicdanı & Romain Rolland, Üç Büyük Usta( Dickens, Balzac, Dostoyevski)  olarak sayılabilir.

Stefan Zweig, Viyana doğumludur. Varlıklı bir sanayicinin oğludur. Almanya, Avusturya ve Fransa’da eğitim görmüştür. En ünlü eserleri arasında; Amok Koşucusu, Yakıcı Sır, Bir Kadının Yaşamından 24 Saat, Bir Yüreğin Ölümü, Satranç, Clarisse, Sabırsız Yürek, Lyon’da Düğün sayılabilir. Şiir, deneme, roman, öykü, uzunöykü, yaşamöyküleriyle unutulmaz bir edebiyat dili yaratmıştır. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu yoğun ilgi, yarattığı derinlikli karakter incelemelerinde kendisini gösterir.

Zweig, roman ve uzun öykülerinde çok başarılı kurgularla, başlangıçta zor okunacağı duygusu veren anlatıyı, sonrasında kitabı okuyup bitirmeden bırakamayacağınız bir ustalıkla tamamlar. Nefes nefese bir okumadır bu ve  okuyucu, kitabın büyük bir merakla bir an önce bitmesini arzularken, bitirdikten sonra bu kadar güzel bir anlatı niçin bitti diye hayıflanır.

 Yarım kalmış Clarisse, ile sağlığında tamamladığı halde ölümünden 40 yıl sonra yayınlanan Değişim Rüzgarı ile ülkemizde Merhamet, Acımak, Merhametli Acımak, Sabırsız Yürek gibi çeşitli  adlar verilerek yayınlanan romanlarıyla insanlığın büyük yazıcılarından biridir, Stefan Zweig...

Yalnız yazar olarak değil, düşünür;  barış ve hümanizm düşüncesinin önde gelen bir temsilcisi Zweig, Clarisse romanında konu ettiği zorunlu askerliğe karşı çıkan vicdanı retçiliğin en önemli temsilcilerinden ve destekçilerinden.  Satranç kitabı, Hitler  faşizmine   karşı Zweig'ın bir seslenişidir. Ülkesini terk ederek Latin Amerika seyahati sırasında yazdığı Satranç, Zweig'ın son ölümsüz eseri olarak anımsanmalıdır.

"Stefan Zweig üzerine" haberi, 10 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Stefan Zweig üzerine haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Stefan Zweig üzerine 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:55 Mars'tan Kaya Getirme Projesi Yüksek Maliyet Nedeniyle Ertelendi: NASA Başkanı Açıkladı
  2. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  3. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  4. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
  5. 11:28 Metin Cihan: Maalesef, "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor
  6. 11:23 2 milyar TL'lik borcu var: AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belelediyesi'nin binasına asıldı
  7. 11:19 Western filmlerinin yıldızı Clint Eastwood'dan yeni film geliyor
  8. 10:55 Fatih Altaylı: Uyuşturucu kaçakçılarına vatandaşlık satanların dediğine bak
  9. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  10. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  11. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
  12. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  13. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  14. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  15. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  16. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  17. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  18. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  19. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  20. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
ABC Kritik Haberleri