Su havzaları da rant için kurban edildi...Susuzluk kapıda!

Su havzaları da rant için kurban edildi...Susuzluk kapıda!

Su havzaları da rant için kurban edildi...Su... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. 14 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte, içme suyu kaynak ve havzalarına dair kısa, orta ve uzun mesafeli mutlak koruma...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. 14 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte, içme suyu kaynak ve havzalarına dair kısa, orta ve uzun mesafeli mutlak koruma alanları kaldırıldı. Ayrıca içme ve kullanma sularıyla ilgili kirletme yasakları da iptal edildi. Buna göre artık su havzalarına inşaatlar yapılabilecek, maden ocağı açılabilecek, her türlü atık dökülebilecek.

KANAL İSTANBUL' TALANI TÜM TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK

BirGün Gazetesi'nden Demet Sargın'ın haberine göre, Kuraklık ve susuzluk tehlikesi her geçen gün daha da büyüyor. Uzmanlar, yağmur suyunda dahi depolamaya gidilmesi gerektiğini söylerken, Bakanlık su kirliliği kontrolü yönetmeliğinde ve havza koruma yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Kanal İstanbul Projesi’nin su toplama havzalarını yok edecek biçimde planlanmasının ardından yapılan değişiklik, bu tür projelerin çoğalacağının da habercisi.

Değişiklik, su havzalarının imara açılmasını, buralarda maden ocağı açılmasını ve buraların atık deposu olarak kullanılmasını hedefliyor.

İÇME SUYU KAYNAĞINDA AKARYAKITLI ARAÇ

Kaldırılan maddelerden ilki, ''Su kaynağının ve havzasının korunmasına yönelik madde’. Buna göre artık, temiz sulara atık sular dökülebilecek, akaryakıtla çalışan araçlar içme suyu alanlarında çalıştırılabilecek, bu alanlar ihaleyle avcılığa, balık yetiştiriciliğine, su ürünü çıkarılmasına açılacak, derelerden kum çıkarılması için kum ocağı açılmasına izin verilecek.

SU HAVZALARI İMARA AÇILIYOR

Değişiklik, su toplama havzalarındaki arazilerin koruma statüsünün kaldırılmasını da kapsıyor. Değişiklikle, “Mecburi teknik tesisler hariç olmak üzere, bu alanda hiçbir yapı yapılamaz'' maddesinin ortadan kaldırılması, havzaların hızlı bir şekilde yapılaşmaya açılacağının da habercisi.

TURİZM VE SANAYİ TESİSİ KURULABİLECEK

Mutlak koruma alanı sınırından itibaren 900 metre genişliğinde yer alan ''kısa mesafeli koruma alanları’ değişikliğine göre ise bu alanlarda artık turizm ve sanayi tesisleri, iskân yerleşimleri, dinlenme tesisi, akaryakıt ve benzin istasyonları kurulabilecek. Öte yandan katı ve sıvı atıkların depolanması için de kullanılabilecek.

2 KATLI BAĞ EVİ ŞARTI KALDIRILDI

Koruma alanının 1 kilometrelik bölümünü tarif eden ''orta mesafeli koruma alanları’ değişikliğinde ise yine çok ciddi kararlar yer alıyor. Eski yönetmelikte yer alan, ''koruma alanı sınırından sonra yapılan inşaatların toplamda 2 katı ve 250 metrekareyi aşmayan bağ ve sayfiye evleri şartı’ ortadan kalkıyor. Böylece, büyük inşaat şirketlerine su toplama havzalarının peşkeş çekilmesinin de önü açılmış oldu.

MADEN ÇIKARMAK YASAL HALE GELDİ

Yine ''orta mesafeli koruma alanı’ bölgelerinde maden çıkarma işlemleri için gerekli olan “faaliyet sonunda arazinin doğaya geri kazandırılarak terk edileceği hususunda faaliyet sahiplerince noter tasdikli, yazılı taahhüt'' de ortadan kaldırıldı. Yani, ülkenin dört bir yanında tepkilere sebep olan maden işletmeleri için sırada su havzaları var.
Kısa ve orta mesafeli koruma alanları dışında kalan bütün su toplama havzası da ''uzun mesafeli koruma alanları’ kapsamında yer alıyordu. Bu alanlarda tehlikeli atık üretmeyen, atık su oluşturmayan tesislere verilen izin genişletilerek söz konusu şartlar kaldırıldı. Çöp depolama alanı olarak kullanılmasının önünü de açan değişiklikte turizm ve iskân faaliyetlerine de izin verilmiş oldu. Maden çıkarılması da yasal hale geldi. Diğer iki koruma alanı değişiklikleri de yine uzun mesafeli koruma alanları için de geçerli kabul edildi.

DÜŞÜNÜLMESİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR DOĞAR

Değişikliğe tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şube Su ve Atıksu Komisyonu'ndan Selahattin Beyaz, gittikçe artan kuraklığa dikkat çekti. “İklim değişikliğinin de etkisiyle su yönetimi Türkiye için büyük önem taşımaktadır'' diyen Beyaz sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu yönetmelik değişikliği ile; düşünülmesi bile mümkün olmayan sonuçları ortaya çıkacağı açıktır. Su havzalarının; insan ve diğer canlıların yaşam kaynağı olduğu gerçeğini sermayenin umursamadığı anlaşılmaktadır. Su koruma alanlarının kaldırılması ile havzalar yapılaşmaya açık hale getirilmiş ve yine havzaların su kaynağı dışında kullanılmasının önü açılmıştır. Değişiklik, ilk başta Kanal İstanbul Projesi’nin önünü açıyor şeklinde yorumlansa da, ülkenin bütün havzaları için geçerli olduğu gerçeği göz önüne alındığında yıkımın boyutu anlaşılır hale gelmektedir. Su kaynaklarının korunması İnsan ve diğer canlılar için en önemli ilkedir. Sermayenin doymak bilmeyen emek sömürüsü yanında tüm canlı yaşamına ait olan ekolojik yaşam alanlarını da sermaye olarak kullanma ihtiyacı, kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Su havzalarının yönetimlerinde paydaşlarına danışmadan alınan bu kararlar hakkında, odamız, bütün üyeleri ile halkımızın bilgilendirme ve hukuk mücadelesinde yerini alacaktır.

"Su havzaları da rant için kurban edildi...Susuzluk kapıda!" haberi, 24 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 24 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Su havzaları da rant için kurban edildi...Susuzluk kapıda! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Su havzaları da rant için kurban edildi...Susuzluk kapıda! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Antalya'da Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Heyecanı!
  2. 18:47 Son Dakika: Sonradan taksitlendirme uygulaması kaldırılıyor!
  3. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  4. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  5. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  6. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  7. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  8. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  9. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  10. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  11. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  12. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  13. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  14. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  15. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  16. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  17. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  18. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  19. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  20. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
Gündem Haberleri