Suriye kazandı, kazandık!

Suriye kazandı, kazandık!

Suriye kazandı, kazandık! Ömer Ödemiş*Soçi’de yapılan görüşmeler ve sonrasında yapılan açıklamalar, Suriye ordusunun ve müttefiklerinin sahadaki kazanımlarının diplomatik alanda tescil edilmesi anlamına gelmektedir...Emperyalizmin ve gericiliğin Suriye...

Ömer Ödemiş*

Soçi’de yapılan görüşmeler ve sonrasında yapılan açıklamalar, Suriye ordusunun ve müttefiklerinin sahadaki kazanımlarının diplomatik alanda tescil edilmesi anlamına gelmektedir...

Emperyalizmin ve gericiliğin Suriye devletini parçalama girişimi, tüm ahlaksız ve insanlık dışı yöntemlere rağmen başarısız olmuş, Suriye halkı onurluca direnerek özgürlüğünü kazanmıştır. AKP'nin gerici müttefiklerinin ve emperyalizmin kirli Suriye politikası 2 yıl kadar çökmüş, Suriye ulusu özgürlüğü için direnmeyi seçmiştir.

Hemen herkes Suriye halkının teslim olacağını, Suriye devletinin gerici terör örgütlerin katliamları ve saldırıları karşısında tutunamayacağını, değişik mezheplerden ve etnik kimliklerden oluşan Suriye ordusunun dağılacağını beklerken, tam tersi oldu. Suriye halkı kenetlenerek, gericiliğe ve emperyalist işgal hamlesine karşı direndi. Ağır bedeller ödedi. Yüz binden fazla askerini, gencini ve direnen insanını kaybetti. 15 bin çocuk daha ne olduğunu anlayamadan, gerici saldırılarda can verdi. Yüz binlerce sivil insan yaşamını kaybetti.. Kentler yıkıldı, canlar yakıldı.

Özgürlük yaşam kadar önemliydi. Onurlu Suriye halkı özgür yaşamı seçti. Ve kazandı.

Suriye de savaşın en yoğun haliyle sürdüğü dönemde, oğlunu kaybeden bir babanın, parçalanmış cesetler arasında olan oğlunu teşhis edemeyince görevlilere söyledikleri yüreğimde derin bir iz bırakmıştı. Böyle inançlı bir halkın kaybetmeyeceğine bir ke daha inanmıştım.

 Lazkiye bölgesindeki askeri bir kontrol noktasına yapılan bir saldırı sonrasında onarca asker parçalanarak can vermişti. Parçalanmış cesetlerden teşhis o kadar zormuş ki, yaşlı bir adam saatlerce bakınıp durmuş, oğlunu tanıyabilmek için. Sonra görevli doktorun yanına giderek, yıkılmış bir halde, 'Oğlum' demiş;

"Buradan herhangi birini ver, ben götürüp gömeyim. Hepsi benim oğlum zaten. Hepsi benim şehidim. Hangisini gömdüğümün, mezarın başına gidip ağladığımın ne önemi var."

Suriye halkı bu amansız savaşta, her şeyiyle direndi. Genç çocuklarını ardı ardına toprağa verdi. Ama asla yılgınlığa kapılmadı. Asla teslimiyeti düşünmedi. Bir yaşam savaşı, varoluş savaşı verdi. Ve zaferi yüreğini vererek kazandı.

Tüm dünya Suriye'nin zaferini kabul etmek zorunda kaldı. En zoru ise Erdoğan'ın kabul etmesiydi. Erdoğan çok direndi. En son ana kadar belki diyerek hamleler yaptı. Astana da alınan kararlara oymayarak, kendine alanlar yaratmaya çalıştı. Eski müttefiklerini korumak ve toparlanmalarını sağlamak için el altından onlarca şey yaptı. Paralı milis güç oluşturarak Suriye sahasında onlar üzerinden hareket kabiliyeti kazanmaya çalıştı. Devşirme Türkmenler ve Ahrar-ı Şam gibi cihatçı güçlerle Suriye sahasın da etkinlik alanları kapmaya çalıştı. Ruslar sahada neredeyse her noktaya hakimdi. Erdoğan'ın bu hamlelerini boşa çıkarttı.

Son noktada Erdoğan Suriye politikasının iflas ettiğini, sahada yenildiklerini, Suriye'nin de bulunduğu çözüm masasına oturarak, ortak bildiriye imza atarak, Suriye Arap Cumhuriyetinin siyasi ve coğrafi bütünlüğünden yana olduğunu açıklayarak kabul etti.

Artık son bir adım kalmıştı. Her türlü kirli yöntemi kullanmasına rağmen yıkamadığı Suriye halının lider Beşar Esad ile el sıkışmaktı. Yüz binlerce insanın kanı pahasına gelinen bu noktanın son hamle Suriye ordusunun tüm Suriye coğrafyasında denetimi sağlaması için adım atılmasıdır. Bunun için son cabalar ve gerekli görüşmeler yapılmaktadır. ABD askeri gücünün ve Türkiye askeri gücünün Suriye topraklarından çıkması sonrasında Kürt halkıyla ortak bir yaşam noktasının yakalanması kalıcı barış için kaçınılmazdır.

Suriye devlet yetkililerinin bu yönde görüşmelerde bulunduğu ve belli ön anlaşmalara varıldığı söyleniyor. Bu önemli bir kazanım olacaktır. Farklılıklarıyla güçlü olan Suriye halkı kısa sürede özgür bir ortamda onurluca yeni yaşamlarını kuracaklardır. Suriye halkı bu kazanımıyla tüm dünya halklarına umut kaynağı olacaktır.


*ABC Gazetesi Ortadoğu Temsilcisi

"Suriye kazandı, kazandık!" haberi, 26 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Suriye kazandı, kazandık! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriye kazandı, kazandık! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  2. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  3. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  4. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  5. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  6. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  7. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  8. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  9. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  10. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  11. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  12. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  13. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  14. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  15. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
  16. 00:39 Tesla'nın karı yılın ilk çeyreğinde sert bir düşüş yaşadı
  17. 00:35 Özgür Özel: "Ben erken seçimi en çok isteyecek kişiyim"
  18. 00:34 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder görevinden istifa ettiğini açıkladı
  19. 00:30 Arsenal, Chelsea'yi 5-0 mağlup ederek liderliği sürdürdü
  20. 00:26 Prens Louis'den yeni kareler geldi: Kanser tedavisi gören Kate Middleton çekti
ABC Kitap Haberleri