Suriye'de Batı'nın propaganda makinesi: Beyaz Miğferler böyle video üretiyor!

Suriye'de Batı'nın propaganda makinesi: Beyaz Miğferler böyle video üretiyor!

Suriye'de Batı'nın propaganda makinesi: Beya... ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, kısa süre önce yaptığı bir basın toplantısında Suriye'nin Halep kentinde 5 hastane ve 1 mobil kliniğin Rusya tarafından vurulduğunu iddia etti.Russia Today (RT) muhabirinin, nerede...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, kısa süre önce yaptığı bir basın toplantısında Suriye'nin Halep kentinde 5 hastane ve 1 mobil kliniğin Rusya tarafından vurulduğunu iddia etti.

Russia Today (RT) muhabirinin, nerede ve hangi hastanelerin vurulduğu konusunda bilgi istemesi üzerine elinde somut bilgi olmadığı anlaşılan Kirby, RT ile diğer basın kuruluşlarını aynı kefeye koyamayacağını söyleyerek soruya yanıt vermeyi reddetti. Kirby'nin iddiaları hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, hastane ve okulların bombalandığına dair iddiaların radikal Beyaz Miğferler örgütü tarafından ortaya atıldığını belirterek, bunun Kirby'nin biyografisine kara bir leke olarak yazılacağını söyledi.

'SAHTE KURTARMA VİDEOLARI'

Konaşenkov'un bahsettiği Beyaz Miğferler (White Helmets), adını Fetih el-Şam Cephesi olarak değiştiren, El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi'yle yaptığı işbirliğiyle biliniyor. Beyaz Miğferler'in insan kurtarma videolarının çoğunun sahte olduğu da bugüne kadar defalarca açığa çıktı. Örneğin dün yayımlanan görüntü, kuruluşun bu sahte videoları nasıl hazırladığını gözler önüne seriyor. Söz konusu videoda Beyaz Miğferler'den iki kişi, bir yaralıyı enkaz altından 'kurtarırken' görülüyor. Bir süre hiç hareket etmeyen bu iki kişi, başlama talimatının gelmesi ve eş zamanlı olarak duyulan çığlık sesleriyle 'göçük altında kalan sivili kurtarıyor.'

ABD VE İNGİLTERE'DEN MİLYONLARCA DOLAR

Batı hükümetleri tarafından fonlanan, spekülatör George Soros'la bağlantısı bulunan Beyaz Miğferler'in kurucusu ise eski İngiliz subayı James Le Mesurier. Beyaz Miğferler'in maddi kaynakları arasında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı Batı müdahalesini savunan ve spekülatör George Soros'la bağlantılı olan Purpose Inc. bulunuyor. Purpose'un kurucularından biri, yine Soros bağlantılı Avaaz'ın da kurulmasında rol üstlenen Jeremy Heimans. ABD ve İngiliz hükümetleri, bu kuruluşa milyonlarca dolar para aktardıklarını kısa bir süre önce itiraf etmek durumunda kaldılar. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 27 Nisan'da yaptığı basın toplantısında, Washington'ın örgüte 23 milyon dolar aktardığını kabul etti. İngiliz hükümetinin ise 2013 yılından bu yana desteklediği Beyaz Miğferler'e 2016 yılı Mart ayı sonuna dek kamuoyuna yansıdığı kadarıyla 18.7 milyon sterlinlik yardımda bulunduğu ortaya çıktı. Fransa da kuruluşa para aktaran ülkeler arasında. 

''SİLAHLI GRUPLARI FİNANSE ETMEKTE KULLANILAN TABELA ÖRGÜT'

Beyaz Miğfer'ler haberleri böyle üretiyor:

Suriye'de 5 yıldan bu yana süren savaşın en büyük parçalarından biri Batı, Türkiye ve Körfez destekli sivil toplum kuruluşları oldu. Ortadoğu uzmanı Hasan Sivri'ye göre Beyaz Miğferler, Batı için özellikle Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupları finanse etmekte kullanılan tabela örgütlerden biri. Sivri "Nasıl ki Özgür Suriye Ordusu bu şekilde uzun bir süre diğer cihatçı radikalleri saklamak için kullanıldıysa, şu an Özgür Suriye Ordusu ömrünü tamamladıktan sonra bu tür sivil savunma gücü adı verdikleri grupları kullanıyorlar" diyor ve ekliyor: "Beyaz Miğferler, Batı'da ve Batı'nın ana akımın medyasında, son 6 yıldır olduğu gibi Suriye'ye karşı propagandada kullanılıyor ve aynı zamanda bir tabela örgütü. Özgür Suriye Ordusu'nun tamamlamış olduğu o görevi, sivil savunma gücü dedikleri bu Beyaz Miğferler ele geçirmiş."

''SAHAYA YANSIYAN YARDIM YOK'

Çeşitli Batı ülkelerinin para aktardığı grubun liderinin üst düzey görüşmeler yaptığını belirten Hasan Sivri, yapılan bağışların sivil savunma alanında sahaya yansımadığına dikkat çekiyor: "Grubun lideri hem Fransa'da hem İngiltere'de üst düzey görüşmeler yapıyor ve büyük paralar aktarılıyor. Fakat para aktarılan bu örgütün, sahaya yardımları yansıttığını görmüyoruz. Ancak silahlı grupların bir şekilde finanse edildiğini ve savaşın sürdürüldüğünü görüyoruz. Zaten yıllardır bu silahlı grupları Suriye ordusuna karşı kullanarak kanlı savaşın daha da uzamasına neden olan emperyalist güçlerin, Batılı güçlerin sivil savunma gücünü ya da Suriye'deki herhangi bir sivil inisiyatifi finanse etmek gibi bir derdi olmadı açıkçası. Bunun etkilerini görürdük sahada." 

CİHATÇILARIN ZOR GÜNLERİNDE ORTAYA ÇIKAN ''KAHRAMANLIKLAR' 

'Yardım kuruluşu' adı altında faaliyet gösteren Beyaz Miğferler'in üyeleri, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ne mensup cihatçılarla birlikte ellerinde silahla kutlama yaparken, terör örgütünün infazını izleyip ardından öldürülen kişinin cesedini kaldırırken görüntülenmişlerdi. Kuruluşun en sık yaptığı işlerden biri ise özellikle cihatçıların, örneğin Rusya ya da Suriye'nin bombardımanları, askeri başarı elde ettikleri ve dolayısıyla cihatçı grupların zor durumda kaldıkları dönemlere sıklıkla denk gelen, sahte 'çocuk kurtarma' görüntüleri üretmeleri. Enkaz altından elinde en sevdiği oyuncağını tutarken çıkarılan ve hiçbir yara, beresi olmayan kız çocuğu videosu gibi sahte olduğuna dair bariz kanıtlar bulunan görüntüler hem Batı medyası hem de hükümetleri tarafından büyük bir propaganda malzemesi haline getiriliyor. Hasan Sivri, Batı'nın bu tür sivil savunma güçlerini öne çıkardığı zamanlara denk gelen katliamlarda kuruluşun bir şekilde yer aldığına dikkat çekiyor ve ''direniş medyasının' Beyaz Miğferler'in cihatçılarla olan bağlarına ilişkin çok sayıda haber ve görüntü yayımladığını anımsatıyor. Sivri'nin aktardığı örneklerden biri, İdlib'in cihatçılar tarafından ele geçirildiği günlerden: "Özellikle İdlib'in düşürüldüğü zamanlarda Nusra Cephesi'nin bayraklarını ellerine alarak İdlib'in kent merkezinde o bayrakları sallandırdıklarını gördük, sivil savunma gücü dedikleri Beyaz Migferler'in. Aynı zamanda bu tür önde görünen sivil savunma güçlerinin Batı'nın ana akım medyasında propaganda için kullanılan fotoğraflardaki insanların, bir diğer fotoğrafta ellerinde silah tuttuklarını ve savaştıklarını gördük."

ÇİN PROVOKASYONU VE YİNE BEYAZ MİĞFERLER

ABD ve İngiltere yönetimlerinin Beyaz Miğferler gibi bir kuruluşa neden milyonlarca dolar para ödediği sorusunun yanıtı yalnızca Suriye'yi değil, Çin'i de kapsıyor.  Asia Times'ta Eylül 2016'da yayımlanan bir haber bu açıdan oldukça çarpıcı. Habere göre Washington Suriye'de, Çin'e karşı saldırılar gerçekleştirmeyi planlayan örgütleri de silahlandırıyor ve destekliyor. Asia Times, Suriye'de bulunan Türkistan İslami Partisi üyesi Uygur bir cihatçının, Kırgızistan'daki Çin elçiliğine düzenlediği saldırının El Nusra Cephesi tarafından finanse edildiği ve Türkiye'de hazırlanıldığı bilgisi veriliyor. Yani Suriye aynı zamanda Çin karşıtı örgütlerin de üssü haline getiriliyor. El Nusra'yla birlikte çalışan Beyaz Miğferler'in de videolarında Çin'i hedef aldığı belirtilen haberde, bu kuruluşa ait bir videoda "Esad, Rusya, İran, Çin, bunlar Allah'tan güçlü mü diye sorulduğu, ardından 2 Suriyeli askerin Türkistan İslami Partisi üyelerince infaz edildiği aktarılıyor. Beyaz Miğferler, özellikle İdlib kentinde El Nusra cihatçılarıyla birlikte hareket ediyor. Nisan 2015'te Türkistan İslami Partisi, Ahrar'uş Şam, El Nusra Cephesi ve diğer ÖSO gruplarının katıldığı Fetih Ordusu'nun, İdlib'i aldığını hatırlatan Asian Times, kentin Türkistan İslami Partisi için bir üs haline geldiğini ve ABD'nin "ılımlı" cihatçılarla yaptığı işbirliği nedeniyle El Kaide kolu olan El Nusra'nın bombalanmasına karşı çıktığını ifade ediyor.

 

"Suriye'de Batı'nın propaganda makinesi: Beyaz Miğferler böyle video üretiyor!" haberi, 22 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Suriye'de Batı'nın propaganda makinesi: Beyaz Miğferler böyle video üretiyor! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriye'de Batı'nın propaganda makinesi: Beyaz Miğferler böyle video üretiyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  2. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  3. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  4. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  5. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  6. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  7. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  8. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  9. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  10. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  11. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  12. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  13. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  14. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  15. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  16. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  17. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  18. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  19. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  20. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
Dünya Haberleri