Suudi kamçısına hayır!

Suudi kamçısına hayır!

Suudi kamçısına hayır! Yasemin VarlıkBiliyorsunuz ülkemizde Yeni Akit diye bir ''gazete’ var. Düzenli olarak düşman bildiklerini hedef göstermek, halka linç çağrısı yapmak, kadınlara açıktan hakaret etmek gibi işlerle meşguller. Bu gazete geçtiğimiz...

Yasemin Varlık

Biliyorsunuz ülkemizde Yeni Akit diye bir ''gazete’ var. Düzenli olarak düşman bildiklerini hedef göstermek, halka linç çağrısı yapmak, kadınlara açıktan hakaret etmek gibi işlerle meşguller. Bu gazete geçtiğimiz gün Suudi Arabistan’a tanıtım filmi çekmek üzere giden bir kadın oyuncuya, başını açıp her zamanki haliyle selfie çektiği için ''Türk kaşarı’ diye isim taktı, Suudi otoritelerine ''kamçıla’ çağrısı yaptı. Aklı başında hiç kimse bu kepazeliği ciddiye almaz. Bu gazete zaten uzun zamandır mahallenin delisidir ne yapsa yeridir muamelesi görüyor. Fakat maalesef mahallenin delisinin mahallenin velisine terfi edebileceği bir kavşaktan geçiyoruz. Akit söylemlerinin, ne denli akıl dışı olursa olsun, iktidarın referandumla halka onaylattırmaya çalıştığı yeni rejimin habercisi olduğunu kabul etmek gerekiyor. Onlarca muhalif gazeteci ortada somut hiçbir suçlama olmaksızın, teröristlik, istismarcılık yaftasıyla hapiste tutulurken Akit’in konuşturulmasının bir sebebi var.

Akit zihniyeti yeni cinsellik rejimidir

AKP’nin 16 Nisan referandumuyla yasal statüye kavuşturmaya çalıştığı saray rejimi aynı zamanda ''yeni’ ama aslında eski bir cinsellik rejimidir. Cinsellik rejimi diyorum, çünkü modernleşme tarihimizin yol açtığı dönüşümler basitçe kadın erkek eşitliği meselesine indirgenemez. O bu tarihin sadece bir, o da son zincirlerinden biri. O noktaya gelene kadar, cumhuriyetin kurucu kadrosunun hatırlamaktan imtina ettiği için toplumsal hafızadan sildiği, 19. yüzyılın devasa dönüşümleri var. 

Osmanlı cinselliğinin ana hattını, yeni Osmanlıcı erkek zihninin çatlaklarına işaret etmek amacıyla, şöyle çizebiliriz. Osmanlı’da cinsellik, erişkin, mülk ve hane sahibi Müslüman erkeğin eşler, cariyeler, köleler ve oğlan çocukları üzerindeki hakları çerçevesinde düzenlenir. Bu düzenlemede elbette cinsellik rızadan çok zor üstüne kuruludur.

Geçmişin karanlıkta bırakılan bu kısmını yok sayıp, modernleşme sürecini kadının kurtuluş tarihi olarak okuduğumuz için göremiyoruz; Türk modernleşmesi kadınlar için olduğu kadar erkekler için de kurtuluştur. Erkekler erişkinliğe dek ay yüzlü gılmanlar olarak yaşamaktan kurtuldu. Sokakta hem yetişkin erkek arzusunun nesnesi hem de anne ve kız kardeşlerin velisi olarak konumlanmanın şaşkınlığından kurtuldu. Hane sahibi olmayanlar evlilik içi cinselliğe ulaşmanın imkansızlığından kurtuldu. Kadınlar dünyasıyla kendileri arasıda duran altı yüzyıllık duvardan kurtuldu.

Bütün bunlar elbette bir gecede olmadı. 19. yüzyıldan cumhuriyete kadar modernleşmeciler, görücü usülü evlilik, talak, başlık parası, flört, oğlancılık gibi konularda on yıllara yayılan tartışmalar yaparak zor merkezli cinsellik rejimini terkettiler. Cinselliğin gönüllülük ilkesi, birey ve çekirdek aile etrafında örgütlenmesini sağladılar. Cumhuriyetle beraber sadece sarayın siyasal egemenliği değil, harem, yani sarayın kadınlar, köleler, çocuklar üzerindeki egemenliği de yıkıldı. Evliliğin kolaylaştırılması yoluyla her erkek bir kadına erişim sağladı. Tabii kurtuluşun bir de bedeli oldu; artık bu türden bir erişim için yetişkin kadının rızası gerekiyordu. Biliyoruz ki bu bedeli İslamcı, sultancı erkek çok ağır buldu, hala da buluyor.

Diyebiliriz ki bugün hesabı sorulan ''yüz yıllık vesayet’, ''zulüm parantezi’ Osmanlı elitinin elinden alınan, gücü yettiğine el koyma hakkıdır. Cumhuriyete öfkeleri mal mülk sabihi Müslüman erkeğin tek eşliliğe ve rıza ilkesine mahkum edilmesinin hıncıdır. Gönüllülük ilkesini destekleyen aşk, reşitlik, flört, kadın hakları gibi kavramlara kustukları nefret de bu geçmişten kaynaklıdır.

Yeni Osmanlı cinselliği inşa halinde

İktidar bu eski, zor merkezli cinsellik kültürünü fiilen hortlatma çabasında. Kılık kıyafet yasasına gerek var mı? Yasa otobüste kıyafetini beğenmediği kadını darp edip şu anda dışarda serbestçe dolaşan adamın ta kendisi. Bir iki büyük şehrin bir kaç mahallesinde biraz daha rahat dolaşabiliyorsak bunun nedenini yandaş kalem H. Kahraman’ın ''hayırcılara da Hıristiyanlara, Yahudilere tanıdığımız yaşam hakkını tanıyacağız’ sözünde aramalıyız. İktidar için biz, şimdilik kendi gettosunda yaşamasına müsamaha gösterilen sözde vatandaşız.

Çocukluk kavramı yukarıda bahsettiğim gibi yasayla değil, on yıllar süren çabayla kuruldu, Kız çocuğunu evlilik yerine kamusal alana hazırlayıp eğitim veren, her fırsatta oğlancılığa lanet okuyan modernleşmeciler eliyle fiilen oluşturuldu. Bugün yedi yaşında başı kapatılan, dinci vakıflarda tacize alıştırılan çocuklar kazanılan hakların geri alındığına işaret eder. Başka bir cinsel düzenin kurulduğunun resmidir. Yasayla ilan edilmesine gerek yok, gözümüzün önünde çocuklar cinselleştiriliyor. Bir bakanın ''Hükümeti indireceklermiş. Siz benim donumu bile indiremezsiniz’ yazılı döviz taşıtılan çocukla kameralara gülümsemesinden ne anlamalıyız? Demek ki çocuk donu indirmek bir süredir başarıdan sayılıyor.

Kadınların tek taraflı boşanma hakkı için de aynı şey söylenebilir. Kadın cinayetleri söylendiği gibi bir türlü kapatılamayan toplumsal yara değil, iktidarın toplumsal mühendislik aracı. Diyebiliriz ki OHAL  yeni değil. Yeni rejim zor merkezli cinselliği başından beri ''olağan üstü hal’ aracılığıyla inşa ediyor.

Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır

Şimdiye kadar yasalaştırılmaya çalışılan, fakat tepkiler nedeniyle geri çekilen önergeler de zor merkezli cinselliği topluma kanıtsatma çabasıydı. 2012 yılında kürtajı yasaklamak istediler. Olmayınca devlet hastanelerinde bu hizmeti kaldırıp fiilen yasakladılar. Çünkü yasa medeni hukukta değil, M. Gökçek’in ''anası tecavüze uğruyorsa neden çocuk ölsün, anası ölsün’ sözünde yatıyor. Geçen yıl meclisten geçirilmeye çalışılan teklif tecavüzle yargılanan erkeğin mağdurla evlenmesi şartıyla cezasının ertelenmesini öngörüyordu. Aldığı tepkiler üzerine geri çekildi. Referandumda evet çıkması halinde, AKP’nin daha önce meclise getirip de onaylatamadığı bütün bu önergeleri geçireceğinden kuşkum yok. İktidar kalemleri hayırcı kadınların yaşam hakkını tartışmaya açtıysa bilin ki mağdur bacı döneminden mağdur birader dönemine hızla geçilecektir; ''Açık saçık dolaşıp benim mümin biraderimin abdestini, orucunu bozdular.’ AKP’nin başı açık kadınlarına da bugün var yarın yok gözüyle bakabiliriz.

Yeni rejim saadet zincirinin kurumsallaşmasıdır

AKP eliti 15 yılda devasa bir güce kavuşurken, yoksullukla terbiye edilen milyonlar eve ekmek götürmek için İslamcı erkeklikle uzlaşmaya mahkum edildi. Bu erkeklik yıllardır ikinci üçüncü eşlere imam nikahı kıyarak, vakıf evlerinde çocuk istismar ederek, ''sevgi’ cemaatlerinin ''kedicik’ hizmetinden faydalanarak kendisi için saadet zinciri kuruyordu. Şimdi bu zinciri kurumsallaştırmak istiyor. Etrafındaki kadınlar için ''onlar benim malım’ diyen Ağaoğlu münasebetsizlik etmiyor, haremiyle gururlanıyor. Osmanlı erkekliği, medeniyet tarihinde kılıcın hükmü bitip aklın zaferi ilan edildiğinde tarihe gömülmüştü. Şimdi o erkekliğin mirasını devralanlar, yağmacılığın akla açtığı savaşı, haremin tarih sahnesine bu savaş sayesinde yeniden çıkışını kutluyor.

Suudi kırbacıyla fanteziye girmek Yeni Osmanlıya çok yakışıyor

Yeni Osmanlıcı erkek, cumhuriyetle kaybettiği ne varsa AKP iktidarında geri kazandığını, bu kazanımları neoliberal yağmacılıkla elde ettiği servete borçlu olduğunu gayet iyi biliyor. Akit’in her yaz Türkiye sahillerine gelip elde viski onlarca bikinili kadınla yat gezileri yapan Suudi prenslerine çemkirdiği görülmemiştir. Ne de olsa parasını veren yeryüzünde cennet platosu kurabilir. Söz konusu haberde ''Suudi bacılarımıza neden kozmetik reklamı yapıyorsunuz’ diye sordukları da yok. Maksat henüz burada yapamadıklarını, laik kadınları ''Türk kaşarı’ diye sınıflandırma arzularını tatmin etmek. AKP zaten körfez zenginlerine devlet nişanı dağıtmaya doymuyor. Her seçim öncesi memlekete giren kayıt dışı milyon dolarların da nereden geldiği, nereye harcandığı malum. Körfezin zenginlerine Karadeniz ormanlarını göstermekten, kamçılasınlar diye ''Türk kaşarı’ göstermeye giden bir yol var. O yoldan hayır diyerek çıkacağız.

"Suudi kamçısına hayır!" haberi, 29 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 29 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Suudi kamçısına hayır! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suudi kamçısına hayır! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
ABC Kritik Haberleri