Tahliye edilen Ayhan Bilgen: Cesaretle tartışalım

Tahliye edilen Ayhan Bilgen: Cesaretle tartışalım

Tahliye edilen Ayhan Bilgen: Cesaretle tartı... HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, partinin mevcut dönemi cesaretle tartışması, “zayıflarız'' kaygısıyla tartışmaların ötelenmemesi gerektiğini belirterek, “Parlamentonun 3. partisinin eşbaşkanları ve milletvekillerinin...

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, partinin mevcut dönemi cesaretle tartışması, “zayıflarız'' kaygısıyla tartışmaların ötelenmemesi gerektiğini belirterek, “Parlamentonun 3. partisinin eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanması çok sert tepkiyi gerektiriyor. Asla kabul edilemez. Ama bu tepki bu süreci tek başına çözmüyor. Tepkiyi sürdürelim ama bu dönemi nasıl yönetirsek arkadaşlarımız bir an önce normal hayata döner, Türkiye demokrasisi güçlenir diye düşünmeliyiz'' değerlendirmesini yaptı. HDP’de yeni yılın başında yapılması gereken kongrenin ertelenip ertelenmeyeceği henüz netlik kazanmazken, 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın sorularını yanıtladı. Bilgen’in değerlendirmeleri ana başlıklarıyla şöyle:

-YEREL SEÇİM SINAV OLACAK: Yerel seçimler herkes için bir sınav olacak. 16 Nisan referandumundaki tablonun bir umut oluşturduğu, bir potansiyeli açığa çıkardığı net. Yerel seçimler, geleceğe dair bir alternatifin doğabileceği önemli bir sinyal verebilir. Bu süreç başarısız olur ve iyi yönetilmezse; aslında genel seçimlerin de daha baştan yenilgiyle kabullenildiği bir psikolojiyi toplumda açığa çıkaracak. AKP’li belediyelerdeki seyir, takvimin öne çekilme ihtimalini de hissettiriyor. Takvimin öne gelme ihtimali hazırlıkların da erken başlamasını zorunlu kılıyor.

-İSİM DEĞİL, POLİTİKA KONUŞULMALI: Bu dönem; isim konuşulacak, isim tartışmaları ve polemiklerle kaybedilecek bir dönem olmamalı. Yaşadığımız dönemin tartışmasını cesaretle yapmak zorundayız. Bunun büyük bir kısmı bizim dışımızdaki nedenlerden kaynaklı bölgesel gelişmeler. Cesaretle bir tartışma yapmak ve genel kongre sürecini sadece bir formaliteyi yerine getirmek değil, kuruluş felsefesine uygun ama kuruluş döneminin koşullarının değiştiğinin farkında olarak, ne yapılması gerekiyorsa onu sorgulamalı. Önceliği örgütlenme modeli, karar alma süreçleri ve siyaset yapma yöntemiyle ilgili köklü kapsayıcı bir tartışma yapmak. Dolayısıyla işi isimlerle ilgili bir tartışma gibi yüzeysel kırılgan bir zeminden değil, daha politik bağlamdan götürmek, sonra da bu neyi gerektiriyorsa böyle bir süreç yönetimini hedeflemek gerekiyor.

-HERKES EŞBAŞKAN OLABİLİR: HDP’de herkesin milletvekili, belediye başkanı, eşbaşkan olabilecek potansiyelde olduğu hissettirmek gerekiyor. Kongre sürecinde HDP’nin kendini daha güçlü kılma motivasyonu ancak böyle olabilir. Çünkü HDP’nin sermayesi bu. HDP diğer partiler gibi bir kişinin karizması ve onun üzerinden ona parti üretmeyle yola çıkmadı. HDP’nin bir Kürt sorunu mirasi var; bir arka planı var. Türkiye’ye dönük siyaset yapmak için kurduğu ittifaklar var, bileşenleri var. Türkiye’nin 30-40 yıllık toplumsal mücadelesinin temsili söz konusu. Bu da ister istemez diğer partilerden farklı refleksler, farklı çözümler geliştirme zorunluluğunu doğuruyor.

-ZAYIFLARIZ DİYE TARTIŞMA ÖTELENMEMELİ: Bu sürecin yönetimi parti kurullarının bunu cesaretle yönetmesiyle ilgili bir şey. ''Bu tartışmayı yaparsak zayıflarız, birbirimizi yıpratırız’ demekle tartışmaları ötelemek yerine, biz bu tartışmayı yapmak ve bu süreci iyi yönetmek zorundayız. Hiçbir arkadaşımızı feda etmeden ama ortaya çıkan yeni durumu da güce dönüştürmek zorundayız.

-TEPKİ GÖSTERMEK BU SÜRECİ TEK BAŞINA ÇÖZMÜYOR: Parlamentonun 3. partisinin eş başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması çok sert tepkiyi gerektiriyor. Asla kabul edilemez ama bu tepki, bu süreci tek başına çözmüyor. Tepkiyi sürdürelim ama bu dönemi nasıl yönetirsek arkadaşlarımızı bir an önce normal hayata döner, Türkiye demokrasisi güçlenir diye düşünmeliyiz.

'HDP'DE PEK ÇOK İSİMSİZ KAHRAMAN VAR'
“Burada tam da ''3-5 kişi alırsak HDP biter projesine’ hizmet edecek yanlışlar yaparsak; o bedeli ödeyen isimlere de zarar vermiş olacağız. Burada kendimi de dahil ederek söylüyorum: Bu partide pek çok isimsiz kahraman var. Konumları yok, isimleri yok. Çok ağır bedeller ödemişler. Biz onların emeğini de gözetmek zorundayız. Bir durum var, bu durumu nasıl aşacağımızın cevabını aramak zorundayız. Bunun cevabını cezaevindeki arkadaşlarımız da aramak zorundalar. Ben de 8 ay boyunca bu sorunun cevabını aramaya yoğunlaştım.''

DEMİRTAŞ DA ÖZELEŞTİRİ ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU
Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da partisine özeleştiri çağrısında bulunmuştu. Selahattin Demirtaş, 31 Temmuz tarihli Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde yayınlanan yazısında partisine yönelik olarak, "Her kavramın başına ''demokratik’ yazmakla demokrat olunmuyor. Demokrasi bir kültürdür, yaşam tarzıdır. Kendinden başlayarak herkesin ve bütün alanların demokrasi ölçüleri çerçevesinde kendini özeleştiriye tabi tutması ve halka hesap vermesi, mücadelemizin hamlesel çıkışları açısından bir lüks değil, zorunluluktur" ifadelerini kullanmıştı.

f2-028.jpg

"Tahliye edilen Ayhan Bilgen: Cesaretle tartışalım" haberi, 15 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 15 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tahliye edilen Ayhan Bilgen: Cesaretle tartışalım haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tahliye edilen Ayhan Bilgen: Cesaretle tartışalım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:42 Fenerbahçe’nin Trabzon’daki Faciası:Acun Ilıcalı sessiz kalmadı!
  2. 10:40 AK Partililer okullara gitmeye başladı: Öğretmen ve velilerden oy istediler
  3. 10:33 Karar yazarı Akif Beki: Gözünüz aydın, yeni vergi artışlarınız yolda
  4. 10:31 BluTV’nin Prens Dizisi İkinci Sezonuyla Geri Dönüyor,2.Sezon Afişi Yayınlandı!
  5. 10:27 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 47 ilaç, geri ödeme listesine alındı
  6. 10:23 Beşiktaş'tan Cenk Tosun ve Salih Uçan kararı
  7. 10:20 Gerçek mi, Yapay Zeka mı? YouTube Şimdi Şeffaflık Sağlıyor!
  8. 10:19 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu
  9. 09:50 Yurt çamaşırhanesinde ilişkiye 8 milyonluk şantaj
  10. 09:47 Ali Yerlikaya: İki suç örgütü çökertildi, 25 şüpheli yakalandı
  11. 09:45 Prens William ile İlişkisi Olduğu İddia Edilen Rose Hanbury Gündemde!
  12. 09:42 Kadın muhtar adayının ofisine 4 gün içinde ikinci saldırı
  13. 09:36 Nico Hulkenberg: Küçük F1 takımları, puan kazanabilmek için heterodoks yollar denemeli
  14. 09:31 Jet evliliğin sebebi belli oldu: Ebru Gündeş hamile
  15. 09:30 Altın Fiyatları Sabit: Yatırımcılar Fed'in Kararını Bekliyor
  16. 09:24 Erdoğan’dan iftarda operasyon sinyali: Yarım kalan işimizi tamamlayacağız
  17. 09:23 Trump'ın Avukatları Çıkmazda: 464 Milyon Dolarlık Cezayı Ödemek İçin Teminat Bulunamıyor!
  18. 09:18 Murat Ağırel: Hangi belediyeyi araştırırsanız araştırın tek bir “kanun” var, o da kanunsuzluk
  19. 09:13 Vatandaşın cebinden 500 milyar çıkabilir
  20. 09:08 'Para sayma' görüntüleriyle ilgili ifadeler ortaya; "Kaftancıoğlu ile noterde sözleşme imzalandı"
Politika Haberleri