Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları

Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları

Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in ki... Cüneyt Ayral“İsyan ve Aşk'', Müptela Yayınları 2015, diğeri ise “Lale, Kan ve Şehvet'' o da aynı yayınevinden 2016'da yayınlanmış. İkisi de Halil Bezmen’in son kitapları...Halil Bezmen’in yazarlık serüveninin hemen hemen...

Cüneyt Ayral
“İsyan ve Aşk'', Müptela Yayınları 2015, diğeri ise “Lale, Kan ve Şehvet'' o da aynı yayınevinden 2016'da yayınlanmış. İkisi de Halil Bezmen’in son kitapları...

Halil Bezmen’in yazarlık serüveninin hemen hemen ilk gününden beri tanığı olduğum için, okurların söyleceklerimi dikkate alacağını umuyorum.

Bezmen, örselenmiş bir adamdır.

Çok iyi bir tahsil görmüştür, kaç dili çok iyi bildiğini bilmiyorum, ama Fransızcayı, Almancayı, İngilizceyi ana diline yakın değerde kullanabildiğini biliyorum, muhtemeldir ki İtalyancayı, Osmanlıcayı ve Rumcayı da, Latinceyi bildiği kadar biliyordur. Ciddi bir kütüphanenin sahibidir, bunun birebir tanığıyım, çünkü bazı kitaplarının özel ciltlerini Paris’te ben yaptırmıştım.

unnamed-(1)-012.jpg
Fotoğraf: Cüneyt Ayral

İş adamıdır!

Türkiye’nin yok edilen önemli bir sanayi kuruluşunu, Mensucat Santral’ı başarı ile yönetmiş, ama sermayenin el değiştirmeye başladığı dönemlerde özgüveninin ona yaptırdığı yanlışlarla yok olup gitmiştir.

Yok olması bir yana, devlet tarafından suçlanmış, ülkesinden kaçmak zorunda kalmış, ABD’de tutuklanmış, hapis yatmış ve devletler arası suçlu değişimi ile geri gelmiştir, ne var ki mahkemelerinin (bildiğim kadarı ile) hepsinden beraat etmiştir.

Etmiştir etmesine ama, lekeyi temizlemek güçtür! Bunun sıkıntısını yıllarca çekmiştir, hâlâ çekip çekmediğini ise bilmiyorum, çünkü birkaç yıldır uzak kaldık, görüşüp sohbet edemiyoruz.

Halil Bezmen’in ilk kitapları kendisi ile hesaplaştığı kitaplardır. Hem kendisi, hem de yakın çevresi ile hesaplaşmıştır bu ilk kitaplarında.

“Kendime İtiraflarım'' adını verdiği kitabı, felsefeye merakı olanların okuması gereken önemli bir eserdir. Çok öznel olmasına karşın, bir yaşamın öğrettiklerinin bilgece yazılmış bir özetidir bu kitap.

Bezmen, “Hayatını Boynunda Taşıyan Adam'', “Barbaros Sevgilim'' ve “Estergon Kalesi'' kitapları ile tarihi roman yazmaya başlamıştır. Bunlar arasında “Barbaros Sevgilim'' hem anlatımı, hem de edebi değeri açısından benim gözdelerim arasındadır. Önem verdiğim bir kitaptır.

Gelelim son iki kitabına...

Halil Bezmen yaşamakta olduğu ülkenin farkında olan aydın bir adamdır. Sohbetlerinde acımasızdır, sert eleştirileri ile insanı köşeye sıkıştırmaya bayılır. Çok zeki olduğu için, tartışmalarda, onun kadar bilgili olsanız da, elinden kurtulmak kolay değildir. Ancak bu son iki kitabı ile artık “uysallaştığını'' anlıyoruz. Öte yandan edebiyat açısından da hayli yol aldığını ve “yetkin yazarlığını'' kanıtladığını da görebiliyoruz.

unnamed-(2)-007.jpg
Fotoğraf : Dilara Kutay

Bezmen bu iki kitabı yazmadan önce çok kapsamlı ve ciddi bir okuma sürecinden geçtiğini hissettiriyor okuruna. Bunu yaparken Türkiye’nin siyasi gelişmelerini de çok yakından izlemekte olduğunu da belli ediyor.

Geniş kültürü, yaşam deneyimi, değerlendirme ustalığı ve felsefeye olan bağımlılığı bu iki kitabında iyiden iyiye ortaya çıkıyor.

Kitaplar hakkında pek ip ucu vermekten yana değilim, ancak Osmanlı Tarihi’nin, resmi tarih anlayışı dışında ele alınmış kesitlerinden bugünü değerlendiren iki romanla, iki tarihi romanla karşı karşıya olduğunuzu söylemekle yetineyim.

Zeki, bilge ve yetenekli bir yazarın kaleminden çıkmış bu iki kitapla buluşursanız, onları okursanız eğer, bugün Türkiye’de yaşamakta olduklarınızın kökenini, nedenini çok rahat kavrayabilir ve değerlendirebilirsiniz.

unnamed-017.jpg
Fotoğraf: Rengin Suar

Elbette, bu iki kitabı devlet erkânının da okumasını ve ders almasını çok isterim, ama ne yazık ki Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa’nın İbrahim Müteferrika’ya kurdurduğu matbaanın bastığı ilk kitapları da Osmanlı devlet erkânı okumamıştı, bunu da Halil Bezmen’den öğreniyoruz...

0000000629199-1.jpg0000000677912-1.jpg

“İsyan ve Aşk'', Müptela Yayınları 2015, diğeri ise “Lale, Kan ve Şehvet'' o da aynı yayınevinden 2016'da yayınlanmış.

"Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları" haberi, 27 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:02 Gazze'de İsrail Saldırıları: Son 24 Saatte 32 Ölü, 59 Yaralı
  2. 10:56 Çin Güney Kesiminde Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: En Az 4 Ölü, 10 Kayıp
  3. 10:55 Ağıt yakarken kullandığı ifadeler gerekçe gösterildi: Emine Şenyaşar’a Erdoğan’a hakaretten dava
  4. 10:49 Akit yazarları Sabri Şahsuvar: AK Parti kendisini ulusal Kemalist alanın göbeğine teslim etti
  5. 10:48 Son dakika: Fenomen yönetmen hayatını kaybetti!
  6. 10:47 Epic Games'te Zam Alarmı: Oyun Fiyatları Artıyor!
  7. 10:44 Tarih verildi: Motorine indirim geliyor
  8. 10:36 Cem Yılmaz 51’inci yaşını dikkat çeken bir paylaşımla kutladı
  9. 10:32 Karar yazarı Akif Beki: Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor
  10. 10:25 İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Kurultayda sahte kimlikle oy kullanılabilir
  11. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  12. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  13. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  14. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  15. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  16. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  17. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  18. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  19. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  20. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
ABC Kitap Haberleri