Taşeron işçilik Çalıştayı sonuçlandı: Kadro, emekçinin hakkı!

Taşeron işçilik Çalıştayı sonuçlandı: Kadro, emekçinin hakkı!

Taşeron işçilik Çalıştayı sonuçlandı: Kadro,... CHP Emek Büroları dün Ankara’da Taşeron İşçilik Çalıştayı düzenledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Çalıştay’a DİSK, TÜRK-İŞ, Hak-İş Konfederasyonlarının yanı Akademisyenler, taşeron...

CHP Emek Büroları dün Ankara’da Taşeron İşçilik Çalıştayı düzenledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Çalıştay’a DİSK, TÜRK-İŞ, Hak-İş Konfederasyonlarının yanı Akademisyenler, taşeron işçi dernekleri, işçiler, uzmanlar ve gazeteciler de katıldı.

Yapılan konuşmalarda taşerona kadro sorunun seçim malzemesi haline getirilmeden bu yılın sonuna kadar çözülmesi istendi. Çalıştayın açılış konuşmasını Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptı. Türkiye’nin yıllardır kanayan yarası haline gelen taşeron işçiliği konuşmak için bir araya geldiklerini belirten Ağbaba, hükümetin taşeron sorununu kapalı kapılar ardında değil, emekçilerle bir arada çözmesi gerektiğini vurguladı. Çalıştayın ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, kadronun emekçilerin hakkı olduğu vurgulandı ve kamuda çalışan taşeron işçilerin derhal kadroya geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Sonuç bildirgesinde öne çıkan başlıklar şöyle:

1Taşeron işçilik sistemi, 21. yüzyılın modern kölelik düzeni anlamına gelmektedir. Bu sistem ile işçilerin emeği, ucuz ve güvencesiz şekilde sömürüye açık hale getirilmektedir.

2 Taşeron işçilik sistemi, iş cinayetlerini artırmaktadır. Kâr hırsı, işçilerin hayatının önüne geçmekte ve işçilerin en temel hakkı olan yaşam hakkı göz ardı edilmektedir.

3 Taşeron işçiler, kadrolu işçilerin yararlandığı sosyal haklardan yeterince yararlanamamaktadır. Kadrolu çalışanlara verilen yakıt, ulaşım, aile ve çocuk, yemek gibi sosyal hakların tamamı taşeron işçisine verilmemektedir.

4 Kamuda çalışan taşeron işçiler yıllardır kadro vaadi ile oyalanmakta ve adım atılmamaktadır Taşeron işçiler, kamuda işçi olarak kadrolu istihdam edilmelidir. Kadro hukuken kazanılmış hakları ile birlikte değerlendirilmeli, kadroya geçişte tüm kazanılmış haklar korunmalıdır.

5 Devlet, ucuz işgücü ve güvencesiz çalışma rejimini sürdüren değil, bunu önleyen olmalıdır. Kamu hizmeti, piyasa işleyişine terk edilemez. Kâr hırsı kamu hizmetinin önünde engeldir.

***

Taşeron işçilerin iş güvencesi yok!CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Emek Büroları tarafından Ankara'da düzenlenen Taşeron İşçilik Çalıştayı'na katıldı. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada taşeron işçilerin sözleşmesini üç yıl olarak düzenlenmesi şeklinde yazıların kamu kurumlarına gittiğini söyledi. Söz konusu yazı hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, “Bir konuya dikkat çekmek isterim; kadro vereceğiz diyorlar bugün çok sayıda kamu kuruluşlarından yazılar gidiyor; ''Taşeron sözleşmelerini 3 yıl yapacaksınız’ diye. Merak ediyorum, kadroyu yılbaşına kadar verecekseniz bu yazıları niye yazıyorsunuz? Bizi asla kandıramazlar taşeron işçileri kadro alıncaya kadar mücadelesini vereceğiz. 10’larca yıldır kanayan bir yaradır. Taşeron işçisi 21. yüzyılın kölesi değil, taşeron işçisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin onurlu bir bireyi olmak durumunda ikinci sınıf vatandaş değil, birinci sınıf vatandaşı olmak zorundadır'' dedi.

EMEK KÖLELERİ
Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerinin sorunlarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Taşeron işçilik, 21. yüzyılın ayıbıydı. Köle ticareti, emek ticaretiydi. Buna karşı çıkmamız gerekiyordu. Anayasamızda hükümler var, sendikalaşma, örgütlenme, işçinin haklarının korunması var. Bir de bunların dışında özel bir alan var. İşçinin emeğinin sömürüldüğü, hiçbir hakkının olmadığı bir süreç var. 2002 yılında bize verilen bildiğimiz rakamlar 387 bin taşeron işçisi varken bugün bu sayı 2 milyonu aşmış durumda. Kimse rakamı bilmiyor. Bunlar 21. yüzyılın emek köleleridir. İş güvenceleri yok.''

EN AZ 2 BİN LİRA
“Asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerekiyor'' diyen CHP Lideri, şöyle devam etti: “Bir ay devletin başbakanına, cumhurbaşkanına, müsteşarına versinler bin 400 lira ile bir ay geçinsin. Net 2 bin olmalı asgari ücret. Buna da itiraz edecekler; ''Memleketi mi batıracaksınız?’ diyecekler.''

TAŞERON YASAKLANMALI
Çalıştay’da konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, taşeron işçilerinin siyasi malzeme olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Taşeron çalışma düzeni çalışma hayatının yıllarca kanayan bir yarasıdır. Özellikle kamuda tam bir kangrene dönüşmüştür. Taşeron çalışma düzeni, kamuya yüktür, işçiye de haksızlıktır. Bu sistem, asalak bir sistemdir. Bu asalak taşeron sistemine bir an önce son verilmeli. DİSK olarak diyoruz ki kesinlikle bu ülkede taşeron yasaklanmalıdır'' dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, bu yılın sonuna kadar taşeron sorunun çözülmesini temenni ettiklerini belirtti.




Tele1 TV, Türkiye'nin içine itilmek istendiği karanlıkta, halka sadece gerçekleri söylemek için yaklaşık bir yıldır mücadele veriyor. Bu ekranın arkasında sermaye grupları yok, sadece direngen bir halk var...

Değerli okurlar, siz de izleyici sponsoru olmak için detaylı bilgilere aşağıdaki Tele1 logosuna tıklayarak ulaşabilirsiniz:tele1_567.jpg

"Taşeron işçilik Çalıştayı sonuçlandı: Kadro, emekçinin hakkı!" haberi, 19 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 19 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Taşeron işçilik Çalıştayı sonuçlandı: Kadro, emekçinin hakkı! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Taşeron işçilik Çalıştayı sonuçlandı: Kadro, emekçinin hakkı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  2. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  3. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  4. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  5. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  6. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  7. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  8. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  9. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  10. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  11. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  12. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  13. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  14. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  15. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  16. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  17. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  18. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  19. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  20. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
Gündem Haberleri