Tayyip Erdoğan’ın mimari talimatı gerçekleşiyor

Tayyip Erdoğan’ın mimari talimatı gerçekleşiyor

Tayyip Erdoğan’ın mimari talimatı gerçekleşiyor Daha önce bin 200 metrekare alan üzerinde yüzde 40 taban oturumuyla 480 metrekare alanda bina yapılabilirken, yeni yönetmelikle bu alan yüzde 60 oranına yükseltilerek 720 metrekareye çıktı. Bu durum, eskiden 5 kat yapılabilen arsaya...

Daha önce bin 200 metrekare alan üzerinde yüzde 40 taban oturumuyla 480 metrekare alanda bina yapılabilirken, yeni yönetmelikle bu alan yüzde 60 oranına yükseltilerek 720 metrekareye çıktı. Bu durum, eskiden 5 kat yapılabilen arsaya şimdi 3 katlı bina yapılabilmesi manasına geliyor.

Karar'ın haberine göre günümüzde çoğu vatandaşın fiyatının uygun olması sebebiyle tercih ettiği stüdyo daireler kalkıyor. Düzenlemeye göre, en küçük dairede oturma odası en az 12, yatak odası 9, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet net 1.2 metrekare olacak. Böylece bir daire toplamda net 28,5 metrekareden daha küçük olamayacak. Bu sayede arada kapı olmasa bile ayrı bir oda yapılması zorunlu kılınacak.

Eski binalarda oturma ve yatak odası büyüklükleri belli olmadığı için müteahhitler yönetmeliği göz ardı edebiliyordu. Şimdi odaların büyüklüğü belli olduğu için müteahhitler oturma odasına ek 9 metrekarelik yatak odası yapmak zorunda olacak. Söz konusu yönetmelik, konut projelerindeki ortak alanlarda da önemli değişiklikleri getiriyor.
Eski uygulamada, her katta daireye özel kat bahçesi yapılıyorken, yeni yönetmelikle ancak iki katta bir kat bahçesi yapılabilecek. Bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilecek. Yine yönetmeliğe göre, yol ve kaldırımların otopark olarak kullanımını engellemek için park ve meydanların altı otoparka dönüştürülecek. 

BİNALARA RENK SINIRI
Bu karar ile birlikte belediyeler, çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek. Öte yandan emsale dahil alanın toplam yüzde 20’sini geçmemek koşuluyla, sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik koridoru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dahil açık ya da kapalı merdivenler emsale dahil edilemeyecek.

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile terasların artık ortak kullanım alanı olarak kabul edileceğini belirterek, havuz, bahçe düzenlemelerinin terasa yapılacağını söyledi. Erilkun, “Önceki uygulamada her katta, aileye özel kat bahçesi yapılabiliyordu. Yeni yönetmelikle ancak 2 katta bir kat bahçesi yapılabilecek. Ayrıca bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilmiş olacak'' dedi. Yeni yönetmeliğin sadece daire standartlarına dokunmakla kalmadığına işaret eden Hakan Erilkun, “Yeni yönetmelikle artık gerçek proje üretimi yapılmış olacak. Ortak alan kullanımlarının ferahlığına ve büyüklüğüne dikkat edilen bu projelerde daire üretiminde belli bir kalite kalibresi ve proje genelinde dikey yerine yatay ve çok daha geniş alana yayılan bir proje üretimi teşvik ediliyor'' açıklamasında bulundu.

Yeni uygulamada, inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi de verilebilecek. 

Planlı alanlar imar yönetmeliği ile yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek.

Bir bölgede imar planıyla getirilmiş farklı şartlar yoksa, arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapıların özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, parselde asgari ölçü belirlenecek.

Yönetmeliğin genel esasları değiştirilmemek kaydıyla, belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkân verilecek.

Öte yandan yapılması zorunlu otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal dışında yapılabilecek.

Otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de izin verilecek.

ERDOĞAN 'YATAY MİMARİ' DEMİŞTİ
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ocak tarihinde düzenlenen Şehircilik Şurası'nda yatay mimariden yana olduğunu ifade etmişti. 

Recep Tayyip Erdoğan, "Ben dikey mimariden yana değilim, ben yatay mimariden yanayım. İnsan topraktan uzak değil, toprağa yakın olarak yaşamalıdır. Şehirlerimiz kentsel dönüşüm projeleri ile gecekondu tarzı yapıların istilalarından kurtarılırken, şahsiyetsiz mimari ekollerin pençesine de itilmemelidir" demişti.

"Tayyip Erdoğan’ın mimari talimatı gerçekleşiyor" haberi, 03 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tayyip Erdoğan’ın mimari talimatı gerçekleşiyor haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tayyip Erdoğan’ın mimari talimatı gerçekleşiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  2. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  3. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  4. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  5. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  6. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  7. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  8. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  9. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  10. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  11. 16:35 Adı Fenerbahçe'yle Anılan Milli Yıldızdan Haber Var! 2 Yıllık İmza Atıldı!
  12. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  13. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  14. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  15. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  16. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  17. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  18. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  19. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  20. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
Gündem Haberleri