Tayyip 'milli seferberlik' ilan etti, kafalar karıştı, sıkıyönetim mi geliyor?

Tayyip 'milli seferberlik' ilan etti, kafalar karıştı, sıkıyönetim mi geliyor?

Tayyip 'milli seferberlik' ilan etti, kafala... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtarlar toplantısında teröre karşı "Milli bir seferberlik ilan ediyorum" demesi üzerine, gözler 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'na çevrildi.Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtarlar toplantısında teröre karşı "Milli bir seferberlik ilan ediyorum" demesi üzerine, gözler 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'na çevrildi.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nun 10. maddesinde milli seferberlik ilanının nasıl yapılacağı açık şekilde ifade ediliyor. Buna göre, milli seferberliği, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu’nun da görüşünü alarak, ilan edebiliyor. Milli Seferberliğin başladığı tarih açık olarak ilan ediliyor. Milli Seferberlik ilanına ilişkin karar, aynı TBMM’ye gönderilip, oylanıyor. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giriyor.

Kanunu’nun ilgili maddesi şöyle;

“Genel ve kısmi seferberlik ilanı: Madde 10 – Savaşı gerektirecek bir durumun başgöstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra genel veya kısmi seferberlik ilanına karar verir. Kararda seferberlik uygulanmasının başlayacağı gün ve saat belirtilir. Bu karar, derhal Resmi Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağırılır. Kısmi seferberlik ilanı halinde, seferberlik ilan edilen bölgeler dışında görev verilecek personel, mal ve hizmetlere de yükümlülük uygulanabilir.''

SIKIYÖNETİM Mİ GELİYOR?

Aynı kanunun kritik maddelerinden biri ise, milli seferberlik dönemlerinde Bakanlar Kurulu’nun yetkilerini tarif eden madde. Kanunun 11. maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nun yetkileri arasında “Gerektiğinde sıkıyönetim ilanına karar vermek ve sıkıyönetim ilan edilen bölgelerin tamamı veya bir kısmında daha önce olağanüstü hal ilan edilmiş ise, sıkıyönetim ilanı ile birlikte olağanüstü hal uygulamasına son vermek'' de var. Bu da, kulislerde, Olağanüstü Hal uygulamasının ardından, sıkıyönetim mi geliyor sorularına neden oldu.

MİLLİ SEFERBERLİK DÖNEMİNDE NELER OLABİLİR?

* YEDEKLER ASKERE ÇAĞRILABİLİR- Seferberlik halinde, Genelkurmay’ın tüm yedek güçleri, 7 gün içinde askere çağırma yetkisi bulunuyor.

* HER BAKANLIK SEFERBERLİK TEŞKİLATI OLUŞTURACAK- Kanuna göre, seferberlik ilanı halinde tüm bakanlıkların seferberliğe özel teşkilat oluşturma zorunluluğu bulunuyor.

* TÜM KAMU MALLARINI KULLANMA YETKİSİ VERİLECEK- Seferberlik dönemlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarının tüm personel ve mal varlıklarının yetkilendirilecek kişiler tarafından kullanılmasının önü açılıyor.

* GEREKİRSE, TÜM GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN “MAL VE HİZMETLERİ'' KULLANILABİLECEK- Kanunun en kritik maddesi ise, seferberlik ilanı halinde, “Türkiye’deki tüm gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının personel, mal ve hizmetlerinin'', Bakanlar Kurulu’nun kararları doğrultusunda kullanılmasının önünü açması.
Bunun anlamı şu; seferberlik ilanının ardından Bakanlar kurulu isterse, vatandaşların mallarına el koyup, kullanabilecek. İsterse, vatandaşlara görev tanımı yapabilecek.

"Tayyip 'milli seferberlik' ilan etti, kafalar karıştı, sıkıyönetim mi geliyor?" haberi, 14 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tayyip 'milli seferberlik' ilan etti, kafalar karıştı, sıkıyönetim mi geliyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tayyip 'milli seferberlik' ilan etti, kafalar karıştı, sıkıyönetim mi geliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  2. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  3. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  4. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  5. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  6. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  7. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  8. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  9. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  10. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  11. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  12. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  13. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  14. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
  15. 09:48 Fenerbahçe, Levent Mercan İçin Transfer Girişiminde Bulundu!
  16. 09:47 Emekliler dikkat: Ödemeler bugün başlıyor
  17. 09:45 Meteoroloji Uyardı! Sağanak Yağışlarla Karışık Bulutlar Ülkeyi Kaplıyor!
  18. 09:41 Dünya'nın Dönüşünde Hızlanma: Saat Ayarları Değişiyor!
  19. 09:37 Felipe Melo'dan Dani Alves Açıklaması: Taciz Suçuna Karşı Sert Tavır
  20. 09:36 Haas: Kevin Magnussen takıma kızmakta haklı
Politika Haberleri