TBMM olağanüstü toplandı: Irak-Suriye tezkeresi Meclis'ten onay aldı

TBMM olağanüstü toplandı: Irak-Suriye tezkeresi Meclis'ten onay aldı

TBMM olağanüstü toplandı: Irak-Suriye tezker... Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) pazartesi günü yapacağı referandum öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) oylanacak Suriye- Irak tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmeleri başladı....

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) pazartesi günü yapacağı referandum öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) oylanacak Suriye- Irak tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmeleri başladı. TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelere Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman iç tüzük değişikliğini uygulayarak frak yerine takım elbise ile Meclis Genel Kurulu'nu açtı. Kahraman elektronik yoklamada, toplantının yeter sayısına ulaşıldığını söyleyerek oturumu açtı. Oturum gruplar adına söz alan temsilcilerin konuşmalarından sonra yapılan oylama sonucu tezkerenin geçmesi Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından kapatıldı.

'TÜRKİYE BUNA İZİN VERMEYECEKTİR'

Toplantıda ilk sözü, hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı. Canikli, yüz yıl önceki dosyaların yeniden açıldığını söyledi. Canikli, YPG'ye verilen silahların 'er ya da geç' Türkiye'ye döneceğini belirterek, "YPG'ye verilen silahlar er ya da geç Türkiye'ye yönelecektir. Bu silahlar Türkiye'ye karşı zaten kullanılıyor. Buna izin vermemek en doğal hakkımız" ifadesini kullandı.

Canikli'nin konuşması şöyle:

"Türkiye uzun zamandan beri terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada ülkeler güçsüzleştirilmek istenmektedir. PYD/YPG terör örgütü de siyasi oluşum peşindedir. Müttefikimiz yoğun silah, lojistik desteğiyle bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak bu emeline, yani Suriye'nin kuzeyinde etnik yapı üzerine kurulu terör örgütü tarafından koordine edilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

Bu yapılanmalara hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. PKK terör örgütünün bir uzantısı olan YPG bu bölgedeki topraklarda işgalci bir yapılanmanın önünü açmaya çalışmaktadır. YPG'ye verilen silahlar er veya geç Türkiye'ye yöneltilecektir. Türkiye aktif olarak arazide bu işgalleri ortadan kaldıracak adımlar atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu görüyor ve gereğini yapıyoruz.

Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun uzun vadede hayatta kalma şansı yoktur, kısa vadede de Türkiye buna izin vermeyecektir."

TBMM'nin hükümetimize vermiş olduğu yetkiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Operasyonu'yla Türkiye'nin güneyinde oluşturulmak istenen, terör örgütü kontrolündeki siyasi yapılaşmanın kalbine, çıkarılamayacak bir hançer saplanmıştır. Güvenliğimizi tehdit eden bu riskler halen aktiftir ve bu tezkere ile talep edilen yetkilere ihtiyaç vardır.

Referandum zincirleme reaksiyonlara yol açabilecektir. Kuzey Irak'taki referandum, bölgede önü alınamaz bir yangına neden olacaktır. Bu referandumdan en büyük acıyı dost ve kardeşimiz Kürt halkı çekecektir. Yönetimin aldığı bu sorumsuz karar bölgeyi ateşe atacaktır. Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasal yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerekir. 

"Tüm araç ve önlemler alındı"

İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması akıl tutulmasıdır. Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araç ve önlem masadadır. Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi sınırlarının değişmemesi gerektiği vurgulanmıştır. "

'BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ'

Sözü ardından MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay aldı. Akçay'ın tezkerinin terör örgütlerine karşı olmadığını belirterek, "Bu tezkere Türkiye düşmanı bütün güçlere karşı yüksek sesle bir karşı duruş olacaktır. Korsan referandum girişimine karşı kararlı bir ses çıkacaktır. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir. " dedi.

Akçay'ın konuşması şöyle:

"Yaşanan gelişmeler karşısında gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan tezkerenin süresi 1 yıl daha uzatılmaktadır. Hiçbir meşru tarafı olmayan bölücü girişimler ülkemiz açısından riskler oluşturmaktadır. Irak'ın işgali sonrasında ülkenin parçalara ayrılma projesinin benzeri Suriye'de sahnelenmektedir. Komşumuz olan 2 ülke bölünmenin eşiğindedir. Irak neredeyse yok olmanın eşiğindedir. Irak'ın kuzeyi Barzani tarafından yönetilirken Türkmenler yok olma sürecine getirilmiştir. Suriye'de DEAŞ ile mücadele ettiğini söyleyen ülkeler PYD'nin palazlanmasına neden olmuştur. Türkiye'ye parasıyla silah vermeyen sözde dost ve müttefikler PYD'ye son teknoloji silahları vermektedir. Bu tezkere sadece terör örgütlerine karşı değil, onları semirten besleyen ülkelere karşıdı da Türk milletinin gazi Meclis'ten bir uyarısı olacaktır.

Bu tezkere Türkiye düşmanı bütün güçlere karşı yüksek sesle bir karşı duruş olacaktır. Korsan referandum girişimine karşı kararlı bir ses çıkacaktır. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir. Tezkere ile Ankara'dan Erbil'e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir. Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmen varlığı hiçbir şekilde oldu-bittiye getirilerek sökülüp atılamaz. Bu provokasyon miadı dolmuş Barzani'nin hayrına olmayacak."

'40 MİLYONLUK KÜRT HALKINA SAVAŞ İLANI'

HDP grubu adına Osman Baydemir konuştu.

Baydemir şunları söyledi:

'Bizler bu parlamento çatısı altında birbirinden farklı düşünen siyasi partileriz. Bu tezkere bütün darbe hukukuna rağmen haklılığımızın ispatıdır. Tarih birkez daha bizleri haklı çıkarmıştır. AKP- MHP ittifakı neredeyse 3 yıllık zaman dilimi içerisinde bu ülkeyi büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bugünkü tezkere, bugün itibariyle aciliyeti yoktur. Neredeyse tezkerenin 40 günlük zamanı var, 9 gün sonra parlamento zaten rutininde toplanacaktı. Neden bugün bu tezkere hem milletin hem de TBMM'nin önüne koyuluyor?

Bu oyuna demokrasinden yanayım, haklardan- özgürlüklerden yanayım, KHK'ya karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var, neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz; ırkçılık, aşırı milliyetçilik, savaş bir toplumun felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının ilanıdır.'

'ESAD'I DEVİRME FETİŞİNİZ ORTADOĞU'YU BU HALE SOKTU'

CHP grubu adına Öztürk Yılmaz söz aldı.

Öztürk yılmaz konuşmasında şunları söyledi:

"Bu referandum girişimi 3 açıdan sorunlu. Uluslararası hukuka ve meşruiyete uymuyor. Bu referandum girişimi Irak Anayasası'na da aykırı. 3. konu, bu referandum girişimi Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kendi yazdığı anayasaya da aykırı. Öncelikle barzani güçlendi, neden? AKP'nin Irak Merkezi Hükümeti'ni öteleyen anlayışı merkezi hükümeti zayıflattı. Habur'daki ticaretten Bölgesel Kürt Yönetimi kazanç sağladı. AKP Barzani'yi siyasi olarak da güçlendirdi. Barzani'nin ayağına neden kırmızı halı serdiniz? Neden bayrağını çektiniz? Barzani'yi ikinci olarak güçlendiren konu 2010'dan sonra IŞİD belasıyla başladı. Başika'da kurulan kamp bugün peşmergeye fayda sağlıyor. Bugün Kerkük konusu oluyor, Kerkük valisi görevden alınıyor ama kabul etmiyor. Irak Parlamentosu referandumu iptal ediyor ama kabul edilmiyor. Irak bugün uluslararası toplumun bir üyesidir. Barzani güçlendi, Türkiye ve Tahran da zayıfladı. Dış politikada bir iflas yaşandı.

Demek ki uluslararası alanda sizin sözünüzün gücü zayıflamış durumda. İran da zayıfladı. Çünkü ABD'deki yeni yönetim nükleer anlaşmayı tehdit olarak dayatmakta ve İran'ın elini kolunu bağlamakta. Dün toplandınız, ne konuştunuz? Ne yaptınız, ne karar aldınız, bilen var mı? Daha İran ile koordine edilmemiş. Ne yapacaksınız? Orada tatbikat yapıyorsunuz oradan TIR'lar vızır vızır geçiyor. Barzani'nin Ankara'daki ofisi hala duruyor. Siz bunu ciddiye alıyor musunuz, bizi mi oyalıyorsunuz? Bölgemizde savaş olmasını asla istemiyoruz. Barzani'nin attığı adım bölgeyi taşeronlaştırıyor. Uluslararası meşruiyeti olmayan girişime kesinlikle karşı olmak lazım. İsrail, barzani'yi İran'a karşı kullanmak istiyoruz. Biz savaş için değil bölgenin iyiliği için referandumun iptal edilmesini istiyor ve tezkereyi destekliyoruz."

'HENÜZ VAKİT GEÇ DEĞİL'

Son olarak AK Parti adına, İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır söz aldı. Bozkır'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Irak'ta kritik bir noktadayız. IKBY bu referandumu yaparsa Irak Anayasası'na aykırı hareket etmiş olacaktır. Türkiye Irak ile ilişkilere ve toprak bütünlüğüne her zaman önem vermiştir. Kerkük'te maalesef Irak bayrağının yanına Kürdistan bayrağının asılması kararı alınmıştır. Bu son derece yanlış olmuştur. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Irak'ın etnik ve mezhepsel bir savaşa sürüklenmesi terör örgütlerini güçlendirmektedir. Irak'taki mozaik toprak bütünlüğü temelinde korunabilir. Türkiye her aşamada tutumunu ortaya koydu. IKBY'nin aldığı referandum kararı değerlendirilmi ve her türlü tedbir masaya yatırılmıştır. Referandumun olması halinde Türkiye'nin ne tür tedbir alacağı tüm boyutlarıyla değerlendirilmiştir. IKBY'ye son bir kez daha çağrıda bulunmayı görev biliyoruz. Bu referandumu iptal edin. Bu duygusallıkla götürülebilecek bir konu değildir. Henüz vakit geç değildir. Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. Doğru olan referandumun tamamen iptal edilmesidir. "

MHP VE CHP TEZKEREYE DESTEK VERİYOR

Tezkerede, 25 Eylül’de yapılması beklenen referandum, “Etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara, Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmak'' ifadeleriyle Türkiye’ye yönelik tehdit olarak sayılıyor. 

Tezkereye ilişkin olarak AKP, CHP ve MHP'nin "evet", HDP'nin ise "Savaş suçuna ortak olmayacağız" diyerek "hayır" oyu kullanacağı açıklanmıştı. 

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) "henüz vakit varken" bağımsızlık referandumundan vazgeçmeye çağırmış, "tüm ikazlara rağmen bu referandumun yapılması halinde ikili ve uluslararası antlaşmalardan doğan Türkiye'nin hakkını mahfuz (saklı) tutulacağını" açıklanmıştı.

TBMM’de sabah saatlerinden itibaren 15 Temmuz önlemlerine benzer güvenlik tedbirleri dikkat çekti. 16.00’de başlayacak görüşmelerden kısa bir süre önce  kontrolün dronla yapılması bekleniyor.

Ayrıca, tezkere oylamasında  katılanların salt  çoğunluğu yani basit çoğunluğu aranıyor. 

TBMM yapılacak olağanüstü toplantısında görüşülecek olan Kuzey Irak tezkeresi, 22 Eylül günü TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

"TBMM olağanüstü toplandı: Irak-Suriye tezkeresi Meclis'ten onay aldı" haberi, 23 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan TBMM olağanüstü toplandı: Irak-Suriye tezkeresi Meclis'ten onay aldı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM olağanüstü toplandı: Irak-Suriye tezkeresi Meclis'ten onay aldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:27 Mide Sağlığı İçin Kahve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  2. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  3. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  4. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  5. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  6. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  7. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
  8. 11:23 SGK’nın Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Eklendi!
  9. 11:20 Halkın Kurtuluş Partisi Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusunda bulundu
  10. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  11. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  12. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  13. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  14. 11:01 Tarihe ışık tutacak keşif! Sahra Çölü'nün altında gizlenen dünya!
  15. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  16. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  17. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  18. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  19. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  20. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
Politika Haberleri