TBMM'de Yeni Anayasa Görüşmeleri: MHP'nin 100 Maddelik Önerisi

TBMM'de Yeni Anayasa Görüşmeleri: MHP'nin 100 Maddelik Önerisi

TBMM'de Yeni Anayasa Görüşmeleri: MHP'nin 10... TBMM'de yeni anayasa görüşmeleri başlıyor. MHP'nin 100 maddelik önerisi gündemde. Feti Yıldız, anayasanın dilinin sadeleştirilmesi ve vatandaşlık esaslarının korunması gerektiğini vurguladı. Öneriler arasında Cumhurbaşkanı yardımcılığı seçiminin önemi de var.

TBMM’de yeni anayasa tartışmaları başlıyor. MHP’nin öne çıkan 100 maddelik önerisi, anayasanın dilini sadeleştirme ve vatandaşlık esaslarını koruma üzerinde yoğunlaşıyor. Cumhurbaşkanı yardımcılığının seçimle belirlenmesi öne çıkıyor. Yeni düzenlemelerin halk oylamasına sunulması da gündemde.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yoğun bir gündem var. Bu hafta, yeni ve sivil bir anayasa için ilk görüşmeler başlayacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti gruplarını ziyaret edecek ve yeni anayasa konusunda görüşmeler yapacak.

MHP'den 100 Maddelik Anayasa Önerisi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin hazırladığı anayasa tasarısında Cumhuriyet'in temel ilkeleriyle çelişen bir madde olmadığını belirtti.

Yıldız, MHP'nin anayasanın ilk 4 maddesiyle vatandaşlığı düzenleyen 66. maddesinde değişiklik yapılmasına karşı çıkacaklarını ve yeni anayasada "özgürlüklerin asıl, kısıtlamaların istisna" olacağını belirtti.

Sözcü gazetesine konuşan Yıldız, 1961 ve 1982 Anayasalarının darbe sonucu hazırlandığını hatırlattı ve bu anayasaların dilinin değiştirilemediğini ve karmaşık olduğunu vurguladı. Yıldız, örneğin, milletvekili yemin metnindeki dilin karmaşık olduğunu ve sadeleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yıldız ayrıca, anayasanın sistematik olarak bozulduğunu savunarak, sivil ve demokratik bir anayasa yapılması gerektiğini ve bunun için halkın fikrinin alınması gerektiğini belirtti. MHP'nin önerileri arasında, anayasanın dilinin sadeleştirilmesi, Cumhurbaşkanı yardımcılığının seçimle belirlenmesi, Hükümet programının TBMM'ye sunulması, milletvekili dokunulmazlığının yeniden düzenlenmesi ve Merkez Bankası'nın anayasal statüye kavuşturulması gibi önemli düzenlemeler bulunuyor.

Hangi Maddelere Dokunulmayacak?
MADDE 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
MADDE 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.
MADDE 4: Anayasanın 1. maddesindeki Devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
MADDE 66: Türk Devleti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk'tür. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.

Yeni anayasa sürecinde bu maddelerin dokunulmazlığı vurgulanıyor.

"TBMM'de Yeni Anayasa Görüşmeleri: MHP'nin 100 Maddelik Önerisi" haberi, 29 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TBMM'de Yeni Anayasa Görüşmeleri: MHP'nin 100 Maddelik Önerisi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM'de Yeni Anayasa Görüşmeleri: MHP'nin 100 Maddelik Önerisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:24 HDP'den Kobane Davası Kararına Sert Tepki
  2. 19:15 Kenan Yıldız: Juventus'a Transferim En İyi Seçenekti
  3. 19:14 Juventus, Dramatik Finalde Atalanta'yı Devirdi: İtalya Kupası'nı 15. Kez Kazandı!
  4. 19:12 Sağlıklı Yaşamın Sırrı Bu Kuru Meyvede! Doktorlar Her Gün Bir Avuç Yiyin Diyor
  5. 19:12 Çamaşır Makinenizin Performansı Artacak! 1 Çorba Kaşığı Dolusu Bu Malzemeyi Kullanın!
  6. 19:11 Altın Alırken Bunlara Dikkat Etmezseniz Pişman Olursunuz! Kuyumculardan Önemli Uyarı!
  7. 19:11 Ünlü Ekonomist Uyardı: Dolar Oraya Kadar Çok Fena Düşecek!
  8. 19:07 Şenol Güneş'in yeni takımı artık o kulüp!!
  9. 19:05 TBMM'de Fahiş Fiyat ve Stokçulukla Mücadele: Ağır Cezalar Yolda!
  10. 18:55 Nicolo Zaniolo, EURO 2024'ü Sakatlık Nedeniyle Kaçıracak
  11. 18:53 Üniversiteli Motokurye Ata Emre'nin Son Görüntüleri Üzüntü Yarattı
  12. 18:46 Panathinaikos, Fatih Terim Yönetimindeki Maçta PAOK'a 4-1'lik Mağlubiyet Aldı
  13. 18:45 Uzman Jake McMullon'dan İnci Gibi Tüyolar: Mükemmel Çay Demlemenin Sırları!
  14. 18:43 Dolar Sahipleri Beklenmedik Bir Gerçekle Karşı Karşıya! Yıllar Sonra Bir İlk Yaşandı!
  15. 18:42 17 Mayıs Burç Yorumları: Uzun Bekleyiş Sonunda Bitiyor mu?
  16. 18:41 Yok Artık Dedirtecek Olay: Sabiha Gökçen Havalimanı Birleşik Arap Emirlikleri'ne Satılıyor!
  17. 18:38 Japonya Dışişleri Bakanı, İsrail'e Silah Sağlama Tartışmasını Kınadı
  18. 18:33 Mikrobiyomun Rolü: Evler ve Hastaneler İçin Probiyotik Çözümler
  19. 18:28 Gazze'de Kassam Tugayları Operasyonunda En Az 12 İsrail Askeri Öldü
  20. 18:24 Karaciğer Sağlığı ve Detoksu: Vücudunuz İçin Önemli İpuçları!
Gündem Haberleri