TEOG'un kaldırılmasının arkasında ne var?

TEOG'un kaldırılmasının arkasında ne var?

TEOG'un kaldırılmasının arkasında ne var? Aylin Yalıncaklı/ ABCAKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ani bir kararla 'TEOG kaldırılacak' açıklamasının ardından velilerin ve öğrencilerin kafasında birçok soru işaretleri oluştu. Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz...

Aylin Yalıncaklı/ ABC

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ani bir kararla 'TEOG kaldırılacak' açıklamasının ardından velilerin ve öğrencilerin kafasında birçok soru işaretleri oluştu. 

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz cuma günü kendi sitesinden TEOG'da çıkacak açık uçlu soru örneklerini vermiş, ardından aynı akşam AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir programda "Ben TEOG olayını istemiyorum. Yanlış buluyorum. Biz TEOG'la mı geldik? Okursun sene içinde notların bellidir. Bu notlarınla beraber yürürsün" demişti.  
'HANGİ TARAFA İLGİNİZ VARSA ORAYA GİDECEKSİNİZ'

TEOG'la ilgili velilerin ve öğrencilerin kafalarındaki karışıklık sürerken konuyla ilgili Binali Yıldırım bugün açıklama yaptı. Şanlıurfa'da Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulunda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, TEOG'a ilişkin, "Zaman içerisinde yarışa döndü, stresinizi artırdı. Uykularınızı kaçırdı değil mi? Sizi stresten kurtaracak şekilde gereken çalışmaları yapacağız, 8. sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilgiliniz varsa, "Ben spor okuluna gideceğim" buyur git. "Ben edebiyatçı olacağım" sen de sosyal bilgilere git. "Ben din alimi olacağım" sen de İmam Hatip Lisesi'ne git" açıklamalarında bulundu.

Şimdi akıllarda "TEOG kalkıyor da peki öğrenciler liselere nasıl girecek?" sorusu var.

Bu konu hakkında yapılan açıklamalarda da bir karışıklık söz konusu. Bir taraftan liselerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde kendi sınavlarını yapacağı söylenirken diğer taraftan ortaöğretimde öğrencilerin ikametlerine en yakın okullardan birinde öğrenim görmesinin altyapısı oluşturulacağı söyleniyor.

Ayrıca öğrencinin ders notlarının yanısıra spor, kültür ve sosyal etkinliklerinin için de bir notlama sistemi üzerinde çalışıldığı da vurgalanıyor. Ortaöğretimde geçişte bu muammalar söz konusu iken başarılı liselere girişlerin torpil yoluyla mı gerçekleşeceği sorusu da akıllara geliyor.

TEOG'un kaldırılmasının ardından Eğitim İş, Bakanlığın sınavın yapılış şekli, biçimi ile oynayıp, sınav odaklı bir sistemden vazgeçmediğini belirtti.

Yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı'nın iş bilmeyen kadrolarca yönetildiği belirtilerek,  "Bakanlık, her gün yeni bir sistemle toplumun en değerli varlıklarını kobay haline getirmektedir" denildi. "OKS, SBS, TEOG, ve şimdi belki de ABİDE gibi sınav sistemleri facia niteliği taşımakta ve çocuklarımızın çocukluğu sınav odaklı bir sistemde kaybolmaktadır" ifadeleri kullanılan açıklamada sınav sisteminin sürekli değiştirilip, öğrencilerin kobay olarak kullanılması eleştirildi.  

Eğitim İş'in açıklaması şu şekilde:

"LGS, OKS derken SBS çok iyiydi de TEOG nereden  geldi...Eğitimin bir de ABİDESİ eksikti! Şimdi belki ona da gerek yok! Bakanlığımız sınav üretme konusundaki başarıları  yine bir karmaşaya sürüklüyor.
Bilimsel yöntemler, ölçme teknikleri ve hepsinin  bir kelime de yok sayıldığı yeni bir yıla daha başlıyoruz.
Sınavda açık uçlu sorulara geçilecek ise ,dersi anlatan öğretmenle sınav yapan öğretmeni ayıracak ve atamalarını da bu farklılığa göre mi yapacak?
'ÖZEL OKULLARDA ŞİŞİRİLMİŞ NOTLAR DEVLET OKULLARININ ÖNÜNE GEÇECEK'

Yoksa yine sermayeye imkan mı yaratılıyor? Özel okullarda "şişirilmiş notlar" yine devlet okulları öğrencilerinin önüne mi geçirilecek! Eğitim parası olana hizmet hakkı olmaktan öteye gidemeyecek bir hale bürünmüştür.Yine bir dolu soru işaretleriyle başlayan yeni bir yıl daha...
Sınavın yapılış şekli, biçimi ile oynayıp, sınav odaklı bir sistemden vazgeçmeyen bakanlık, küçücük yürekleri hoplatmaya devam etmektedir.Çocuklarımızın hayatı, ellerinden alınan çocukluğunun hiç kıymeti yoktur!

'ÇOCUKLARI KOBAY HALİNE GETİRDİLER'

Eğitimde metot değil, insan baz alınmalıdır. Bu nedenle işe, çocuktan yola çıkılarak başlanmalıdır. Bakanlık ise çocuğu değil, kendi metotlarını çocuk üzerinde uygulamaya çalışarak, her gün yeni bir sistemle toplumun en değerli varlıklarını kobay haline getirmektedir. Ne yazık ki; bakanlığın tüm kadrolarında işi bilmeyen, eğitimden anlamayan, bilimsellikten uzak siyasi bir koltuğa dönüştürdüğü için OKS,SBS, TEOG, ve şimdi belki de ABİDE gibi sınav sistemleri facia niteliği taşımakta ve çocuklarımızın çocukluğu sınav odaklı bir sistemde kaybolmaktadır. 
Ancak şu unutulmamalıdır ki; umutsuzluk kararlı insanlarda yaşamaz, çocuklarımızın bizim için geleceği yaşamsaldır, vazgeçilmezdir.
Artık sevgi dolu bir geleceğe adım atmak zorundayız.
Hadi SBS skandaldı, hani TEOG çok iyi idi, şimdi bu ABİDE nereden çıktı?Hatta belki de hiç biri...                      
 

"TEOG'un kaldırılmasının arkasında ne var?" haberi, 18 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan TEOG'un kaldırılmasının arkasında ne var? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TEOG'un kaldırılmasının arkasında ne var? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Eğitim Haberleri