THY o yasağı önceden biliyor muydu?

THY o yasağı önceden biliyor muydu?

THY o yasağı önceden biliyor muydu? ABD ve İngiltere’nin Atatürk Havalimanı’na ilişkin kısıtlamaları günler önce bildirdiği öne sürüldü. Türkiye’den uygulamaya rötarlı tepki geldi. ABD ve İngiltere’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’nı da kapsayan...

ABD ve İngiltere’nin Atatürk Havalimanı’na ilişkin kısıtlamaları günler önce bildirdiği öne sürüldü. Türkiye’den uygulamaya rötarlı tepki geldi. ABD ve İngiltere’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’nı da kapsayan elektronik cihazlara yönelik kısıtlamasını ilgili havayollarına günler öncesinden bildirdiği; eşzamanlı yapılacak açıklama için karar alındığı ancak Ürdün Havayolları’nın paylaşımıyla bu kararın önceden ortaya çıktığı öğrenildi.

THY bu iddialara sessiz kalırken, üst düzey bir Türk yetkili önceden haberdar olunduğu iddialarını yalanladı. Yetkili, kararın ticari amaçlı olduğunu savunarak, iptali için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise karardan vazgeçilmesi için ilk olarak ABD’li muhatabına mektup gönderdi. Ankara’da görev yapan havacılıktan sorumlu bir başka kaynak da kararın yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasını taşıdığına işaret etti. Cumhuriyet’in ulaştığı THY yetkilileri kendilerine bildirimin ne zaman yapıldığı konusunda bilgi paylaşmadı ama bildirim yapılan tarihle ilgili elimizdeki kaynağı sorguladı. Kendilerine hangi makam tarafından bilgilendirme yapıldığı sorusunu ise ''ilgili otoritelerce’ sözleriyle yanıtladı. İlk bildirimin ardından alınan yasaktan etkilenen havayolları şirketlerinin arasında bir centilmenlik anlaşması yapıldığı, uygulamanın eşzamanlı başlaması konusunda aralarında THY’nin de bulunduğu şirketlerin mutabakat sağladığı belirtildi. Bir diplomatik kaynak, “Karar kamuoyuna açıklanmadan kısa süre önce ilgili makamlara bildirildi'' bilgisini paylaştı.

'AMAÇ ZARAR VERMEK'
Ankara, başkentler nezdinde kararı iptal ettirmek için de girişimlerine başladı. Bunu ilk olarak Ulaştırma Bakanı’nın muhatabına yazdığı mektup oluştururken, karar havayolları arasındaki ticari rekabet hukuku açısından da inceleniyor. Ankara’nın amacı kararı iptal ettirmek.

Üst düzey bir Türk yetkili ise Türkiye’nin karardan önceden haberdar edildiği iddialarını sert dille yalanlarken “Bu uygulanan bir ülkeye hakarettir. Amaç havayoluna zarar vermek. Eğer bir tehdit varsa herkese uygulanması gerekir. ABD’nin kararı İngiltere’ninkinden daha garip çünkü Türkiye’den uçuşları yok ve kendi uçaklarını kapsamıyor. Zaten bu uygulama içine alınan ülkeler yerine alınmayan ülkelere bakarsanız kararın ticari olduğunu görürsünüz'' dedi. Türkiye’nin kararın ticari olduğu iddilarını ise hem ABD hem de İngiliz kaynaklar yalanladı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu kararın ekonomik etkilerini inkar etmiyorum. Bizim bu kararı alırkenki amacımız tamamen güvenlik temelliydi'' dedi. ABD’li bir kaynak da kararın tamamen güvenlik içerikli olduğunu savunarak, “Ben de aynı kurallara uymak zorundayım. Türkiye’ye karşı bir ceza olarak görülmemeli.'' dedi.

ABD'YE MEKTUP
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ABD’nin uçakta elektronik cihaz yasağına ilişkin ABD’li muhataplarına mektup gönderdi. Arslan, “Türkiye uluslararası güvenlik kurallarına uyuyor. İstanbul ve Ankara yasak kapsamından çıkarılmalı. Uygulama yolcunun uçuş konforunu olumsuz etkiliyor'' dedi.

TRUMP'I ELEŞTİRMEK YOK
Trump’ın bazı müslüman ülkelere koyduğu vize yasağına sessiz kalan hükümet ise bu kararda da yeni ABD yönetimini suçlamadı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Zaten tedbirin kendisi dahi istenilen hedefe hizmet etmeyecek bir tedbirdir. Ben değişeceğini, bundan vazgeçileceğini ümit ediyorum'' dedi.

"THY o yasağı önceden biliyor muydu?" haberi, 23 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan THY o yasağı önceden biliyor muydu? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. THY o yasağı önceden biliyor muydu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  2. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  3. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  4. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  5. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  6. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  7. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  8. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  9. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  10. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  11. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  12. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  13. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  14. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  15. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  16. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  17. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  18. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  19. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  20. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
Gündem Haberleri