Tıp fakültelerinin dünü bugünü

Tıp fakültelerinin dünü bugünü

Tıp fakültelerinin dünü bugünü Prof. Dr. Coşkun ÖzdemirTıp fakültesine 1946 da başladım. Birinci sınıf  FKB (PCN) fizik kimya biyoloji olarak anılırdı ve fen fakültesi sayılırdı. Biz talihli bir kuşak sayılırız. 1933 reformu ile Alman faşizminden kopup...

Prof. Dr. Coşkun Özdemir

Tıp fakültesine 1946 da başladım. Birinci sınıf  FKB (PCN) fizik kimya biyoloji olarak anılırdı ve fen fakültesi sayılırdı. Biz talihli bir kuşak sayılırız. 1933 reformu ile Alman faşizminden kopup gelen büyük bilim insanları hocalarımız oldu. Prof.Curt Kosswig,  Prof.Hans Winterstein, Prof Erich Frank, Prof Phillipp.Schwartz bunların en ünlülerindendi. Onları dinlemek onların öğrencisi olmak bir bilim ziyafetine kavuşmak gibi idi. Bunu genç yaşımızda fark ediyorduk. Diğer fakültelerdeki ünlü bilim insanları ile İstanbul Üniversitesi kuşkusuz dünyanın önde gelen üniversitelerindendi. Türk hocalarımız da çok ünlü idiler; Tevfik Remzi Kazancıgil, Ekrem Şerif Egeli, Kazım İsmail Gürkan,Muzaffer Esat Güçhan gibi. Ama çoğunlukla Alman hocalardan farklı, otoriter ve mağrur idiler. Kolay yaklaşılamazdı onlara, kolayca aşağılarlardı öğrenciyi.

50'li yıllarda birer birer yabancı hocaları kaybettik. Tıp Fakülteleri demokrasi(!) yıllarında büyük çalkantılar geçirdi. Özerklik bağımsızlık,  kolay kolay kazanılacak bir şey değildi. İktidarlar üniversiteye müdahele etmekten hiç vazgeçmediler. Yine de ümitli olduğumuz yıllar vardı. 70'li yıllarda ülke bir kabus içindeydi. Gençler sokaklarda birbirini vuruyordu, umutla sarıldığımız tam gün yasası kayıplara yol açtı .Bunun ardından gelen 12 Eylül darbesi büyük bir düş kırıklığı oldu. Bu darbeden üniversite büyük bir pay aldı. Evren Paşa, Doğramacı işbirliği ile YÖK ucubesi kuruldu, 1402 faciası yaşandı. Benim üniversitem, Evren'e doktora ünvanı verdi. Bunun gibi utanç duyacağımız ne çok şey var(6-7 eylül).

Üniversiteler daha belini doğrultma fırsatını bulamadan AKP iktidarı ile karşılaştık. Bu millet için büyük talihsizlik. Bu iktidar özerklik filan değil laikliğe karşı kendi ideolojisine sadık, Erdoğan otoritesi önünde eğilen bir üniversite yaratmak istiyordu. Bunu çok tutarlı bir şekilde  ve yıllar içinde üniversitelere, fakültelere yandaş öğretim üyeleri yerleştirmeyi başardılar .O yüzden bugün Yeni Türkiye'nin bu yeni üniversiteleri süregelen hukuksuzluğa ,eğitimin kalitesizliğine, felsefenin yok edilip din derslerinin zorunlu kılınmasına ancak çok yetersiz, cılız ve  bireysel tepkiler gösterebiliyor.

Emekli olduğum İstanbul Tıp Fakültesi'nin acıklı halini aylar önce rektörlük ataması gösterisi için katıldığım toplantı sonrasında uğradığım nöroloji kliniğinde yakından görmek fırsatım oldu. Nörolojinin 25 yataklı servisi hemşire ve yardımcı personel yokluğundan yıllardır kapalı Yakında yoğun bakım servisi de kapandı. Ne hazin... Nöroşirürji kliniğinin 28 yataklı servisi  ayni nedenle hizmet veremiyor. Gazetelere başlık olacak haberler ama onlara sıra gelmiyor. Ülke öyle bunalımlar içindeki bu kadar önemli, bu kadar yaşamsal bir yetersizlik gündeme gelemiyor, konuşulmuyor. Öncelik elbette Suriye'deki operasyonda hapisteki gazeteciler ve akademisyenler bildirisi üzerindeki tartışmalarda. Sayıları 80'i aşan tıp fakülteleri, 190'ı bulan üniversiteler ne yetiştiriyor sorulmuyor. Prof Serdaroğlu bu tıp fakülteleri için teneke, İlber Ortaylı bu sayıda üniversite için eğitime ihanettir diyor. Bazı tıp fakülteleri iflasın eşiğinde, borç içindeler, sağlık bakanlığına bağlanmak zorunda kalıyorlar. Bugün ülkenin her alanda tek seçici, tek karar vericisi olan Erdoğan. Şimdi seçim sisteminin değiştirileceği ve artık rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını sağlayan yeni bir seçim sisteminin getirileceği bildirdi ve öyle oldu. Ülke gittikçe daha çok daha çok  akıldan,bilimden, çağdaşlıktan, laiklikten uzaklaşıyor...

"Tıp fakültelerinin dünü bugünü" haberi, 25 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Tıp fakültelerinin dünü bugünü haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tıp fakültelerinin dünü bugünü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Eğitim Haberleri