'TL'nin en fazla değer kaybeden olması üzerinde düşünmeliyiz'

'TL'nin en fazla değer kaybeden olması üzerinde düşünmeliyiz'

'TL'nin en fazla değer kaybeden olması üzeri... TÜSİAD Başkanı Cansel Başaran Symes, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Hükümet'e çok ağır eleştiriler yöneltti. Symes, TL'nin değer kaybının...

TÜSİAD Başkanı Cansel Başaran Symes, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Hükümet'e çok ağır eleştiriler yöneltti. Symes, TL'nin değer kaybının altını çizerek "Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz" dedi.

OHAL'in kaldırılmasını talep eden Symes, "Ekonomik aktörler arasında ciddi bir güven bunalımı var. Terörle mücadele ve darbecilere son verme konusunda güvenlik kaygılarımız arttı. Bazı OHAL uygulamaları özellikle Anadolu'da ticari hayatı kötü etkiliyor. OHAL'in bir an önce kaldırılması, KHK ile yönetimin sonuna gelinmesini bekliyoruz. Toplumsal mutabakat zemininin oluşturulması, birleştirici söylemlerin hayata geçirilmesini istiyoruz" diye konuştuç 

Symes'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Elbette dolar karşısında son iki ay karşısında yüzde 10 değer kaybeden paramızdan bahsetmek zorundayım. Ülkemizin çağdaş dünyada ön sıralarda yer alması için çalışan bir firma olmamızın bize bu sorumluluğu yüklediğini düşünüyoruz. Vergilerin önemli bir bölümünü ödüyoruz, kayıtlı sigortalı çalışanların yarısını istihdam ediyoruz. Çıkarlarımız ülkemizin gelişmesiyle birebir örtüştüğünden yapıcı eleştirilerimizde devlete yardımcı olmak istiyoruz. İş dünyası ile tesis edilen istişare ve diyalog ortamını faydalı buluyoruz. Sayın Başbakanım, ekonomi konusundaki yatıştırıcı beyanlarınızı dikkatle izliyoruz ancak zamanın giderek daha kısıtlı hale geldiğini görmemiz gerekiyor. Ekonomimiz potansiyelin çok altında ilerliyor, yatırım ilerlemiyor, veriler ekonomide daralmayı işaret ediyordu. 

Kurdaki hızlı yükseliş elbette yalnızca Türkiye'den kaynaklanmıyor, ancak en fazla değer kaybeden para biriminin TL olması üzerinde düşünmeliyiz. Ekonomimiz borçlarını ödeyebiliyor ama devamlılığı bize güç gözüküyor. Vatandaş ortak hafızasında ekonomik dalgalanmalar hep derin krizlerle örtüşüyor.

'OHAL KALDIRILMALI, KHK İLE YÖNETİM SONA ERMELİ'

Ekonomik aktörler arasında ciddi bir güven bunalımı var. Terörle mücadele ve darbecilere son verme konusunda güvenlik kaygılarımız arttı. Bazı OHAL uygulamaları özellikle Anadolu'da ticari hayatı kötü etkiliyor. OHAL'in bir an önce kaldırılması, KHK ile yönetimin sonuna gelinmesini bekliyoruz. Toplumsal mutabakat zemininin oluşturulması, birleştirici söylemlerin hayata geçirilmesini istiyoruz.

"İDAM TARTIŞMASI SAKINCALI"

AB'nin ciddi bir kimlik krizi yaşaması içindeki dayanışmanın kırılması AB'nin dünya ekonomisinde silinip atılacak bir unsur olduğu anlamına gelmez. Türkiye'nin AB ilişkilerinin kamuoyunu dalgalandıracak bir dille sürdürülmesi ülkemizin çıkarlarına uygun değil. AB ile ilişkiler çok boyutludur. Ekonomi açısından AB ekonomi çerçevesi dışında kalan bir Türkiye'nin kalkınma hedefleri sekteye uğrayabilir. Türkiye'nin bu konularda yıllar önce verdiğ doğru karardan dönmemelidir. İdam tartışmalarını sakıncalı buluyoruz. Türkiye AB ilişkileri bir yeni güvensizlik eşiğinden geçiyor. 

"PANZEHİR LAİKLİK"

Ortadoğu'da mezhep çatışmaları öyle görünüyor bir süre daha ortalığı kasıp kavuracaktır. Bunun panzehiri laikliktir. Önümüzdeki yeni dönem laikliğin giderek daha önem çıkacağı bir dönem olacaktır. 90 yıl önce kazandığımız bu önemli avantajın üzerine titremeliyiz." 

"'TL'nin en fazla değer kaybeden olması üzerinde düşünmeliyiz'" haberi, 01 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 'TL'nin en fazla değer kaybeden olması üzerinde düşünmeliyiz' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'TL'nin en fazla değer kaybeden olması üzerinde düşünmeliyiz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  2. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  3. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  4. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  5. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  6. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  7. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  8. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  9. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  10. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  11. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  12. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  13. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  14. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  15. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  16. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  17. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  18. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  19. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  20. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
Ekonomi Haberleri