Transformers 5: Son film olur, inşallah!

Transformers 5: Son film olur, inşallah!

Transformers 5: Son film olur, inşallah! Ali Rıza ÖzkanEh, tatil geldi ve sinema artık en çok çocukların hakkıdır, diyelim. Tatille birlikte çocuklara yönelik film sunulması fikrini şimdilik Türkiye’de kavramış tek yapımcı olan BKM, Dede Korkut hikâyelerinden post-modern...

Ali Rıza Özkan

Eh, tatil geldi ve sinema artık en çok çocukların hakkıdır, diyelim. Tatille birlikte çocuklara yönelik film sunulması fikrini şimdilik Türkiye’de kavramış tek yapımcı olan BKM, Dede Korkut hikâyelerinden post-modern bir kurgu ile gösterime soktuğu ''Salur Kazan: Zoraki Kahraman’ ilk haftada beklenen ilgiyi görmedi. Büyük bir ihtimalle toplamda 100 bin seyirci civarında gösterimden kalkacaktır.

Buraya bir parantez açıp, çocuk filmleri konusunda görüşümü kısaca belirteyim: Kanaatimce, BKM ticari olarak tatil başlangıçlarında 16 yaş altı gruplara film üretmekten vaz geçmemeli, ancak filmlerin içeriği ve sunumu üzerine daha titiz çalışmalıdır. Sanıyorum, bu yaş grubu 5 ile 10 milyon arasında bir seyirci potansiyeline sahip ve doğru filmler sunulduğunda sayısal olarak daha da büyümesi hiç şaşırtıcı olmaz. Japonya’da örneğin 300 milyonun üzerindeki sinema seyircisinin ortalama yarısını bu yaş grubu oluşturuyor.

''Arabalar’la gelen hayal kırıklığı

Geçen hafta ise, yıllardır çocukların vaz geçilmezlerinden “Arabalar'' serisinin üçüncü filmini izledik. İlkini 2006’da izlediğimde gözlerimi alamadığım ve hikâyesine hayran kaldığım hikâyeden eser kalmamış. Disney’in animasyon alanında çöküşünü belgeleyen film hangisidir, derseniz, ''Arabalar 3’ derim.

Yönetmen ve hikâyenin yaratıcısı John Lassater ve ekibi kovulmuş ve eski ekipten sadece senaryo ekibinde Kiel Murray kalmış. Hikâye sıradan, zaman zaman göz boyamayı akıl eden bir görsellikle ''Arabalar 3’ün zararı, serinin ikinci filminin zararının kat be kat üzerinde olacağı şimdiden anlaşılıyor. Disney, aslında en güçlü ve deneyimli olduğu alanda, yani çocuklara hikâye anlata konusunda çakılması bence çok önemli dersler içeriyor.

2-234.jpg

Bu hafta ise, yine ilk filmini izlediğimde beni heyecanlandıran, ama ikincisini izlediğimde bir daha izlememeye karar verdiğim Transformers serisinin 5. filmi gösterime girdi. Steven Spielberg, David Geffen ve Jeffrey Katzenberg’in kurduğu DreamWorks’ta yaratılan “Transformers’ sanat işi bırakırsa sinema çöplüğe döner, fikrinin canlı bir kanıtı.

''Transformers’ ya de gelen gideni aratır!

İngiliz ve Çin sermayesi ile birleşen Paramount Pictures küresel çapta etkili en önemli filmlerin haklarını satın alıyor. O kadar ki, son zamanlarda seyrettiğiniz iki filmden birisi Paramount’undur diyebilirim. Ancak, içinde büyük bir sermaye barındırsa da, sinema önce sanattır, yani yaratıcılıktır. Esasen, sinemanın sanat olarak temel çelişkisi de sermayeye olan bu bağımlılığıdır.

Nitekim, ''Transformers 4: Son Şövalye’ de, harika tekniğine karşılık, içi boş bir film. Gerçek olup olmadığı hakkında epeyi söylentilerin olduğu ve tam da bu yüzden sinemanın çok sevdiği İngiliz kralı Arthur’un sayıca çok az olduğu savaşları kazanmasının asıl nedeninin uzaydan gelen yardımlar iddiası üzerinden film yapmak, sanırım gençlerin aklı ile dalga geçmek gibi bir şey. Üstelik bu savaşı sonunda decepticon’larla autobot’lar arası savaşa indirgeyip filmi bitirmek için bence, bir insanın sinemadan hiç anlamaması gerekiyor!

Bence, Transformers serisinde sevindirici haber, büyük ihtimalle serinin bitirilmesi. Michael Bay’ın yönetmenlik koltuğunu bırakacağı kesinleşmiş gibi. Olacak olan, büyük ihtimalle, serinin telif haklarının daha küçük ve pazara girmeye çok hevesli bir Çin firmasına satılması ve seyircinin olaya sinema salonunda nokta koymasıdır. Herkese şimdiden geçmiş olsun.

1-275.jpg

Transformers 5: Son Şövalye

Yönetmen: Michael Bay

Senarist: Art Marcum, Matt Halloway, Ken Nolan

Besteci: Steve Jablonsky

Görüntü Yönetmeni: Jonathan Sela

Oyuncular: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Josh Duhamel, Laura Haddock, Santiago Cabrera, Isabela Moner.

ABD, 2017, 149 dakika

"Transformers 5: Son film olur, inşallah!" haberi, 24 Haziran 2017 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Transformers 5: Son film olur, inşallah! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Transformers 5: Son film olur, inşallah! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Kültür Sanat Haberleri