Tükiye, sığırdan sonra şimdi de kuzu ithalatına başladı

Tükiye, sığırdan sonra şimdi de kuzu ithalatına başladı

Tükiye, sığırdan sonra şimdi de kuzu ithalat... 1980 yılında 44 milyon 736 bin nüfusa sahip olan Türkiye’deki koyun varlığı 48 milyonun üzerindeydi. Aradan geçen 37 yılda nüfusu katlanarak 80 milyona ulaşan Türkiye'deki koyun varlığı sayısı ise 30 milyona geriledi. Bir...

1980 yılında 44 milyon 736 bin nüfusa sahip olan Türkiye’deki koyun varlığı 48 milyonun üzerindeydi. Aradan geçen 37 yılda nüfusu katlanarak 80 milyona ulaşan Türkiye'deki koyun varlığı sayısı ise 30 milyona geriledi. Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ülkelerin başında gelen ancak uzun süredir kırmızı et ihtiyacını karşılamakta zorlanan Türkiye sığır ithalatında Avrupa'da ilk sıraya yerleşen ülke olmuştu. Ancak sadece bu yıl 500 bin sığır ithal etme kararı kırmızı etteki krize çözüm olmadı. AKP hükümeti, şimdi de kuzu ithal etme kararı aldı. Et ve Süt Kurumundan yapılan duyuruda, "Kurumumuzca, ithal taze karkas kuzu etleri satışına başlanılacaktır" denildi.

TÜRKİYE İTHALAT BAĞIMLISI OLDU
Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ülkelerin başında gelen Türkiye, hatalı tarım politikaları yüzünden bugün buğday, mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi temel gıda ürünlerinin yanında et ihtiyacını da ithal ederek karşılar duruma düştü. Tarım ve hayvancılık üretiminin omurgası olan aile çiftçiliği yok edilerek, üreticiler kentlerde ucuz ve niteliksiz iş gücü konumuna düşürülürken, stratejik bir alan olan gıda üretimi ise ithalatla karşılanır hale geldi.
 

TÜRKİYE SIĞIR İTHALATINDA AVRUPA'DA İLK, DÜNYA İKİNCİ SIRADA
Uzun süredir yaşanan kırmızı et açığını gidermek için büyükbaş hayvan ithal ediyoruz. Yalnızca 2017 yılı için 500 bin sığır ithal etme kararı alan Türkiye, büyükbaş hayvan ithalatında Avrupa'da birinci, dünyada ise ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşti. Ancak sığır ithalatı soruna çözüm getirmediği gibi yerli üreticiler arasında yeni mağdurlar yarattı. Üretici örgütlerinin, ithalat yerine yerli üretimin desteklenmesi çağrılarına kulak asmayan AKP hükümeti, şimdi de kuzu ithal etme kararı aldı.
 

ET VE SÜT KURUMU: İTHAL KUZU ETİ SATIŞINA BAŞLANACAK!
Kuzu ithalatı kararı, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından şöyle duyuruldu:
"Kurumumuzca,ithal taze karkas kuzu etlerinin satışına başlanılacaktır. Satışlar, Sakarya ve Sincan Et Kombinası Müdürlüklerimizce yapılacaktır. İthal Taze Karkas Kuzu Etleri, 28,00 TL/Kg + KDV fiyattan satılacak olup, satışlar peşin bedelle veya Kredi Kartı (tek çekim) ile gerçekleştirilecektir. İthal taze karkas kuzu etlerini, KDV dahil Kuzu But’ u 35,00 TL/Kg fiyattan, Kuzu Kol’ u 33,00 TL/Kg fiyatlardan satacaklarını taahhüt eden Ulusal ve Yerel Market Zincirleri ve/veya tedarikçilerine satış yapılacaktır. İthal Taze Karkas Kuzu Etlerinin “Satış Usul Esasları'' ilgili kombinalardan temin edilecektir. Firmaların talep etmesi halinde, 27.09.2017 tarihine kadar, Sakarya ve Sincan Et Kombinası Müdürlüğüne başvurabileceklerdir."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koyun ithalatı yapılmasına izin verdiği ülkeler arasında Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Yunanistan, Estonya ve Hırvatistan gibi ülkelerin yanısıra Avustralya da yer alıyor.

1980'DE TÜRKİYE'NİN NÜFUSUNDAN FAZLA KOYUNU VARDI
1980 yılında 44 milyon 736 bin nüfusa sahip olan Türkiye’deki koyun varlığı sayısı ise 48 milyonun üzerindeydi. Aradan geçen 37 yılda nüfusu neredeyse ikiye katlanarak 80 milyona ulaşan Türkiye'deki koyun varlığı sayısının ise neredeyse yarısı azalarak 30 milyona geriledi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre Haziran 2017 itibariyle Türkiye'deki koyun varlığı sayısı 33 milyon. Çareyi ithalatta arayan Türkiye'de küçük ölçekli aile çiftliklerinin sonunu getiren endüstriyel üretim modelleri desteklenirken, verilen desteklerden gerçek üreticilerden çok büyük firmalar yararlanıyor. Oysa kırsal nüfusun en önemli geçim kaynaklarının başında gelen küçükbaş hayvancılık, aynı zamanda büyük yatırımlara ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebilen üretici nüfusun yaşam alanında kalmasını sağlıyordu.

TÜRKİYE KIRSAL NÜFUS KAYBINDA DÜNYADA 9. SIRAYA YERLEŞTİ
Ancak tüm bu hatalı tarım politikaları Türkiye'yi dünya genelinde kırsal nüfus kaybı yaşayan ülkeler arasında ilk onun içine soktu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre Türkiye, son 10 yılda, 218 ülke içinde, toplam kırsal nüfus kaybında dünyada 9’ncu, kırsal nüfus oranı azalmasında ise 27’nci oldu. Kırsal nüfus, son 10 yılda Çin’de 135,2 milyon azalırken, Hindistan’da ise 59,2 milyon arttı.
"KIRSAL KADERİNE TERK EDİLMEMELİ"
Türkiye’de, 2007de 21 milyon 562 bin olan kırsal nüfus, bu yıl 20 milyon 55 bine, yüzde 30,98 olan kırsal nüfus oranı da yüzde 17,25’lik azalmayla yüzde 25,64’e indi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdan kopacak nüfusun kırsalda tutularak kırsalın kaderine terk edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"SADECE İSTANBUL DEĞİL, BÜTÜN ÜLKE ÇEKMEKTEDİR"
Tüm nüfusun üç-beş büyük şehir ile batı ve güney illerde toplanmasının son derece yanlış olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Bugün Ankara ve Kars arasındaki kırsal nüfusta büyük bir azalma vardır. Bunun tersine çevrilmesi, bu bölgede büyük merkezler oluşturulması gerekir. İstanbul, 1923’de Türkiye nüfusunun yüzde 5’lerinde bir nüfusu barındırırken, bugün yüzde 20’lere yaklaşmıştır. Bunun sorunlarını da sadece İstanbul değil, bütün ülke çekmektedir" diye konuştu.

"Tükiye, sığırdan sonra şimdi de kuzu ithalatına başladı" haberi, 25 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 25 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Tükiye, sığırdan sonra şimdi de kuzu ithalatına başladı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tükiye, sığırdan sonra şimdi de kuzu ithalatına başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  2. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  3. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  4. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  5. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  6. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  7. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  8. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  9. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  10. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  11. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  12. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  13. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  14. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  15. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  16. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  17. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  18. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  19. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  20. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
Ekonomi Haberleri