Turizm için 2017'de korkutan senaryo

Turizm için 2017'de korkutan senaryo

Turizm için 2017'de korkutan senaryo Mehmet İşler, "Turizm bölgelerinde dış operasyon yok, ön avans yok, erken rezervasyon yok. Görünen o ki, 2017’de krizinin derinliği 2016’dan daha fazla olacak" dedi.Turistik merkezlerin yılın dokuz ayında 8.6 milyon turist kaybettiğini...

Mehmet İşler, "Turizm bölgelerinde dış operasyon yok, ön avans yok, erken rezervasyon yok. Görünen o ki, 2017’de krizinin derinliği 2016’dan daha fazla olacak" dedi.

Turistik merkezlerin yılın dokuz ayında 8.6 milyon turist kaybettiğini belirtenTÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir ve Kuşadası’ndan oluşan turistik merkezlerin tamamında düşüş eğiliminin sürdüğünü belirtti. 2016 yılının dokuz aylık döneminde en büyük kaybı Antalya’nın yaşadığını, onu sırasıyla İstanbul, Muğla ve İzmir’in izlediğini kaydeden İşler, "Bu rakamlar turizm sektörünün 2016 yılında resmen bir afet yaşadığını ortaya koyuyor. 2017 parlak görünmüyor" dedi.

Sektörün ayakta kalması, güçlenmesi için teşvik ve desteklere ihtiyaç duyulduğunu belirten İşler, hükümetten ve yerel yönetimlerden beklentilerinin karşılanmasını beklediklerini söyledi. İşler, "Turizm sektörünün en büyük gider kalemlerinden biri elektrik, diğeri de su. Haksız yere ödediğimiz kayıp kaçakbedelinin yükü zaten üstümüzde. Hükümetin elektrik bedellerinde indirim istiyoruz. Yerel yönetimlerden su tüketim bedellerinde ciddi indirim yapmasını bekliyoruz. Zira yeşil yıldızlı belgeliler dışındaki tesisler, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası’na göre hakları olan indirimi alamıyorlar" diye konuştu.

"SEKTÖR ACİL TEŞVİK VE DESTEKLER BEKLİYOR"

"İş işten geçtikten sonra gelecek destek, mevtaya serum takmaktan farksız olacaktır" diyen Mehmet İşler, "Ekonomik kayıplarımız, hayal kırıklılarımız olabilir. Ancak bunlar asla, ama asla ülke sevdamızın önüne geçmemiştir ve geçmeyecektir. Ülkenin geleceğinin söz konusu olduğu yerde gerisi teferruattır. Bunun bilincinde olarak, ekonomik alandaki savaştan mutlaka galip çıkmamız gerekiyorö görüşünü dile getirdi. İşler, " Bu anlamda 54 yan sektörü bir jeneratör gibi besleyen, işsizliğin ilacı, dövizgirdisinin en büyük kapısı olan bu sektör acil teşvik ve destekler bekliyor" dedi.

Sektörün desteklenmesi için mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmasını isteyen Mehmet İşler, hükümetten beklentilerini şöyle sıraladı: 

"Turizm sektörünün yasası yok, yasamız çıkarılmalı. İhracattan sonra ülkeye en çok döviz kazandıran sektörüz. İhracatçı sayılmamıza rağmen KDV istisnası ve iadesinden yararlanamayan sektörümüze KDV muafiyeti getirilmeli. Uygun koşullarda finansman arayışındaki sektör Eximbank’tan orta ve uzun vadeli kredi kullanabilmeli, yüzde 50 teminatla yüzde 100 kredi alabilmeli. Yatırım belgeli tesislerin süreleri uzatılmalı. İstihdamın artması, yetişmiş personelin sektör dışına çıkmaması ve hizmette kalitenin düşmemesi için vergi muafiyetleri ile SGK primlerinin kışın alınmamasını gibi yeni teşvikler getirilmeli." 

İZMİR VE EGE DESTEK KAPSAMINA ALINMALI

İzmir’e 2016 yılında gelen turist sayısının yüzde 42.6 azalarak 1 milyondan 573 bine gerilediğine dikkat çeken Mehmet İşler, kan kaybeden İzmir ve Ege’nin acil eylem destek planı ve turizm istihdam destek paketleri kapsamına alınmasını istediklerini yineledi. Destek paketlerinin sektörün tamamını kapsamamasının bölgeler arasında ayrımcılığa ve haksız rekabete yol açtığını vurgulayan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016’da sektör afet geçirdi, ama afet teşvik ve destekleri bize gelmedi. 2017 daha kötü gözüküyor. Antalya ve Muğla’ya sağlanan desteklerin İzmir ve Egeli turizmcilere de sağlanmasını ısrarla talep ediyoruz. İzmir’in sadece tarifesiz uçak desteğinden yararlanması büyük haksızlık, tarifeli seferlerden İzmir de destek almalı. İzmir’e turist tarifeli uçuşlarla geliyor. A sınıfı acentelere verilen 6 bin dolarlık uçak desteğinden İzmir’e yapılan tarifeli seferler de yararlandırılmalı. Bu konuyu milletvekillerimize, Sayın Bakan’a ilettik. Hiç olmazsa 2017’de bu destekleri görmeyi ve bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz."

"TÜRKİYE’NİN İMAJ SORUNU TANITIMLA AŞILABİLİR" 

Art arda yaşanan terör saldırıları, başarısız darbe girişimi ve sınırlarının yakınında gelişen olaylar nedeniyle ülkenin zor günlerden geçtiğini belirten Mehmet İşler, yurtdışındaki olumsuz imajı gidermek için daha çok çaba harcanması gerektiğini söyledi. İşler, "Türkiye’nin olumsuz imajı, algıyı düzeltebilmesi için Avrupa ülkelerinde, hedef pazarlarda ciddi bir halkla ilişkiler ve tanıtım kampanyasına girişilmeli, devlet yerel yönetimlerle ve turizm sektörüyle işbirliği yapmalı" görüşünü dile getirdi.

"Turizm için 2017'de korkutan senaryo" haberi, 24 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Turizm için 2017'de korkutan senaryo haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Turizm için 2017'de korkutan senaryo 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:52 Ankaralılar dikkat: Bugün bazı yollar trafiğe kapalı
  2. 08:48 MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat yanıtladı: İmamoğlu - Kurum yarışında kim önde
  3. 08:41 Elektrikli Peugeot 208 Türkiye'de satışta: İşte fiyat listesi
  4. 08:37 Cem Yılmaz eski eşi Ahu Yağtu'ya ödediği nafakayı tiye aldı
  5. 08:35 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun son halini paylaştı: Hastane künyesi dikkat çekti
  6. 08:26 Gökhan Zan: Boyun eğmeyeceğim çekilmiyorum
  7. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  8. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  9. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  10. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  11. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  12. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  13. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  14. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  15. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  16. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  17. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  18. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  19. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  20. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
Ekonomi Haberleri