Türk Bankalarında Hızlı Kredi Kartı Kredisi Büyümesi: Fitch Ratings'in Uyarısı

Türk Bankalarında Hızlı Kredi Kartı Kredisi Büyümesi: Fitch Ratings'in Uyarısı

Türk Bankalarında Hızlı Kredi Kartı Kredisi ... Fitch Ratings, Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerindeki hızlı büyümenin, ekonomik belirsizlik ve sıkı finansal koşullarla riskler oluşturabileceğini belirtti. Bankaların varlık kalitesini korumak için sıkı önlemler alması bekleniyor.

Fitch Ratings, Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerindeki hızlı artışın riskler oluşturabileceğini açıkladı. Ekonomik büyümedeki yavaşlama ve sıkı finansal koşullar, bankaların varlık kalitesini tehdit edebilir. Bankaların önlem alması bekleniyor.

Fitch Ratings, Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerindeki hızlı artışın, kredi koşullarının daha da sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması durumunda risklerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

2023 yılında bireysel kredi kartı kredilerinin yüzde 162 oranında büyüdüğünü ve bu büyümenin enflasyon ve nominal kredi büyümesinin çok üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Fitch, 2024'ün ilk çeyreğinde de hızlı büyümenin devam ettiğini ifade etti. Bireysel kredi kartları, bankacılık sektörü canlı kredilerinin önemli bir kısmını oluştururken, takipteki kredilerin oranının düşük olduğunu belirtti. Bu hızlı büyümenin, hanehalkının alışverişlerini öne çekmek ve satın alma maliyetlerini taksitle ödeyerek birkaç aya yaymak için kredi kartlarını daha fazla kullanmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Fitch, Türkiye'deki enflasyonu kontrol altına almak için alınan önlemlere rağmen teminatsız perakende kredilerinin hızla arttığını ve Merkez Bankası'nın bu artışı kontrol altına almak için daha sıkı finansal koşullar uygulamasını beklediğini belirtti. Ayrıca, bireysel kredi faiz oranlarının yüksek olduğunu ve bu durumun Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasıyla daha da etkilendiğini ifade etti.

Özel bankaların kamu bankalarına kıyasla kredi kartı riskine daha fazla maruz kaldığını ve bu durumun özellikle kamu bankalarının hükümetin önceliklerine odaklanmasından kaynaklandığını belirten Fitch, özel bankaların kredi kartı riskinin toplam kredilerinin önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti.

Fitch, sektörün takipteki kredi oranlarının hala düşük olduğunu ancak önümüzdeki yıllarda artmasını beklediklerini belirtti. Bununla birlikte, daha sıkı para politikası, ekonomik yavaşlama veya artan işsizlik gibi faktörlerin bu oranları artırabileceğini ifade etti.

Bankaların varlık kalitesindeki zayıflamayı absorbe edebilecek yeterli karşılık ve sermaye tamponlarına sahip olduğunu belirten Fitch, bankaların gelecekteki potansiyel kredi zararlarını azaltmak için adımlar attığını ve sektörün sermaye yeterliliğinin sağlam olduğunu ifade etti.

"Türk Bankalarında Hızlı Kredi Kartı Kredisi Büyümesi: Fitch Ratings'in Uyarısı" haberi, 17 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türk Bankalarında Hızlı Kredi Kartı Kredisi Büyümesi: Fitch Ratings'in Uyarısı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türk Bankalarında Hızlı Kredi Kartı Kredisi Büyümesi: Fitch Ratings'in Uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:20 Yargıtay'dan ÇHD davasında kısmi bozma ve onama
  2. 11:19 Tekel bayileri, sigara grubunu boykot etti: Açıklama geldi
  3. 11:17 Emeklilere seyyanen zam yolda mı?
  4. 11:10 Uzman isim "48 saat kaldı" diyerek uyarıda ve gram altın için 'fırsat' çağrısında bulundu
  5. 11:10 Altın borcu olanlara sevindirici haber! İslam Memiş, alım zamanını belirleyerek tarih verdi
  6. 11:10 Dolar kuru dalgalanırken düşüş başladı!
  7. 11:08 Acun Ilıcalı, Slovenya'nın köklü kulüplerinden Maribor'u satın almayı planlıyor
  8. 11:04 Dries Mertens için teklif geldi
  9. 11:00 Panathinaikos'un Fatih Terim ile yolları ayrılıyor
  10. 10:55 Çinliler nihayet bunu da gerçekleştirdi! 440 bin TL'ye sıfır lüks otomobil
  11. 10:51 Altın piyasasında güncel durum: Gram altın tahmini ve altın yatırımcılarına yönelik uyarılar
  12. 10:51 Lezita, Anadolu'nun en büyük firmaları listesinde 34. sırada yer alması dolayısıyla ödül aldı
  13. 10:51 Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi
  14. 10:51 Tahliye kararına itiraz: Nihal Candan yeniden cezaevine girebilir
  15. 10:51 Turizm sektöründen üç aylık dönemde 8,7 milyar dolar gelir elde edildi
  16. 10:47 Yolcu midibüsü devrildi: 1 astsubay hayatını kaybetti, 17 yaralı
  17. 10:41 Bayhan'dan çarpıcı sözler: Hayatımın en büyük hatasıydı diyerek açıkladı
  18. 10:36 Hayvanlar arasında eşcinsel ilişkiler arttı: İşte sebebi
  19. 10:31 Gözaltında Şiddet Davasında Polise Cezai İşlem
  20. 10:30 AK Partili iki belediye meclis üyesi istifa etti
Ekonomi Haberleri