'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir general öldüreceğiz'

'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir general öldüreceğiz'

'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir ... 15 Temmuz darbe girişimi davasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli eski Kurmay Albay Fatih Yarımbaş'ın çapraz sorgusu yapıldı.Yarımbaş, Aksakallı'yı hedef alan önemli iddialarda bulundu.Yarımbaş, 15 Temmuz öncesi...

15 Temmuz darbe girişimi davasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli eski Kurmay Albay Fatih Yarımbaş'ın çapraz sorgusu yapıldı.

Yarımbaş, Aksakallı'yı hedef alan önemli iddialarda bulundu.

Yarımbaş, 15 Temmuz öncesi Kuzey Kıbrıs'ta görevde olduğunu ve kendisini Zekai Aksakallı'nın çağırdığını belirterek, "Kıbrıs'ta 18 Temmuz günü ayrılmak için hazırlık yaparken, Zekai Aksakallı kendisinin kurmay başkanı olan Kurmay Albay Erdinç Kocayanak ile bana bir mesaj gönderdi. Kocayanak bana telefonda 'sana komutanın mesajını iletiyorum' diyerek, 'Fatih 12 Temmuz 2016'da orada ilişiğini kessin ve geç 18 Temmuz 2016'da birliğe gelsin. Vatan millet hassasiyeti varsa daha erken gelsin' dediğini iletti. Ben bu mesaja bir anlam veremedim. İç güvenlik bölgesini arayıp bir operasyon var mı diye sordum. Herhangi bir operasyonun, herhangi acil bir durumun olmadığını öğrendim. Emrin gereği olarak hazırlıkları yaptım ve komutanı arayarak emrini aldığımı ve gereğini yapacağımı kendisine arz ettim. O da bana teşekkür ederek ülkemizin zor, kritik bir süreçten geçtiğini, beni de bu yüzden çağırdığını söyledi. Bahsettiği kritik ve önemli görevin ne olduğunu anlayamadım ama şunu söyleyebilirim ki; benim bu darbe girişiminin ortasında kalmamı ya da darbenin içine itilmemin yegane sebebi, Zekai Aksakallı'nın anlam veremediğim bu emridir" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI OLMASINA RAĞMEN VUR EMRİ
Odatv'de yer alan habere göre, darbe girişimin yaşandığı geceye ilişkin de konuşan Yarımbaş, şu ifadeleri kullandı:

00.55'de şehit Ömer Halisdemir'le irtibat kuruyor ve bundan sonra vur emirleri başlıyor. İşte oradaki Mehmet Ali Çelik'i vur diyor, harekat şube başkanını vur diyor. Ve bu vur emirleri çok yerde devam ediyor. Zırhlı Birlikleri arıyor. Orada ne olduğunu bilmesi imkansız ama oradaki Tuğgenerali vur diyor. Genelkurmaydaki bir koruma astsubayını arıyor. astsubay diyor ki; 'komutanım burada birçok insan var ÖKK personeli geldi. Ne yapalım’ diyor. ''Hepsini vur’ diyor. Astsubay ''ama yanlarında Genelkurmay Başkanı ve ikinci başkan var’ diyor. Aksakallı ''olsun sen hepsini vur’ diyor. Yani böyle bir karışık ortama ''herkesi vur’ diyor. Bu olayları daha çok büyütür. Tutuklatma imkanı varken ve tutukladığınız zaman o insandan her şeyi öğrenme imkanın varken, vurdurulması benim uygun bulmadığım bir davranıştır. Vur emri yaklaşık 40-50 kişiyi kapsıyor.

'İLK KEZ GENERAL ÖLDÜRECEĞİZ'
Diyarbakır'dan Semih Terzi'nin geleceği uçağın uçuş izninin alındığını iddia eden sanık, "Eskişehir'deki Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi'ndeki General Zekai Aksakallı'yı arıyor. 'Uçakların gelmesi isteniyor' diyor. O da karşılığında, 'Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir general öldüreceğiz' diyor. Karşısındaki 'ne oldu' diyene kadar telefonu kapatıyor. Bunların önceden planlanmış bir görüntüsü var. Silopi'yi arıyor orada görev yapan bir astsubaya Kurmay Başkanını vur diyor" ifadelerini kullandı.

İŞKENCE İDDİASI
Aksakallı'nın darbe gecesi ÖKK'ya sahip çıkmadığını öne süren Yarımbaş, Aksakallı'nın darbe girişiminden sonra darbeci diye ÖKK personeline işkence yaptığını ileri sürdü. Diyarbakır'dan gelen bir timin de yaklaşık iki hafta bu işkencelere katıldığını ancak 2 hafta sonra bu birlik personelin de darbeci oldukları gerekçesiyle tutuklandığını söyledi.

Sanık Yarımbaş, o gece Akıncı Üssü'ne gitmelerini de, "Kendi birliğimize giremeyeceğimizi öğrendik. Aksakallı General gelse bile almayın emrini vermiş. Olağanüstü durumlarda rütbeli personelin yapması gereken daha emniyetli başka bir birliğe katılmaya karar verdik. Tüm yolların kapatıldığını öğrendiğimiz için şehir içinde bir birliğe katılma imkanımız olmadığını tespit ettik. Genelkurmay Başkanının Akıncı Üssü'nde olduğunu öğrendik. Havada uçan uçak ve helikopterleri terör saldırısına karşı alınan önlemler karşısında uçtuklarını düşündük. Ve operasyonun da Genelkurmay Başkanının komutasında Akıncı Üssü'nde yürütüldüğün düşündük. Buranın emniyetli olduğunu düşünerek Akıncı Üssü'ne saat 02.00 sıralarında ulaştık. Burada muhatap bulamayınca sosyal medyadan olayları takip ettim. Bir darbe girişiminin olduğunu anladım ama kim hangi tarafta bunu anlamam mümkün değildim. Burada geçirdiğim birkaç saat içinde ne bir emir verdim. Sabah olduktan sonra gözaltına alındık" diye anlattı.

Sanık savunmasının sonunda, iddianamede kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

"'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir general öldüreceğiz'" haberi, 23 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir general öldüreceğiz' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir general öldüreceğiz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Gündem Haberleri