Türkiye’de rejim BOP çizgisinde değişiyor

Türkiye’de rejim BOP çizgisinde değişiyor

Türkiye’de rejim BOP çizgisinde değişiyor Mustafa Kemal ErdemolRecep Tayyip Erdoğan 2004’te bir ABD ziyareti dönüşü açıklama yaparken BOP üzerinde ABD ile “mutabık'' kaldıklarını söylemiş, Türkiye’nin BOP mimarlarınca hem Müslüman hem demokrasiyle yönetilen...

Mustafa Kemal Erdemol

Recep Tayyip Erdoğan 2004’te bir ABD ziyareti dönüşü açıklama yaparken BOP üzerinde ABD ile “mutabık'' kaldıklarını söylemiş, Türkiye’nin BOP mimarlarınca hem Müslüman hem demokrasiyle yönetilen bir ülke olarak tanımlandığını belirtmişti

Henüz önünde engeller var ama Türkiye’de rejim değişiyor. Recep Tayyip Erdoğan, Akıncılık günlerinden kalma hayalini gerçekleştirmek üzere. Şaibeli referandum “zaferi'' bunun ilk adımı. Erdoğan bu değişikliği yaparken “göklerden gelen karar''ın ne kadar etkisi oldu bilinmez ama eşbaşkanı olduğu Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) yöneticilerinin “karar''ının etkili olduğu kesin. Ne diyordu Condeleezza Rice adlı eski ABD Dışişleri Bakanı anımsayalım: “Ortadoğu’da 22 ülkenin sınırları ve rejimleri değişecek, bu ülkelerin arasında Türkiye de vardır''. Ama ekleyelim sınırların değişmediği ülkelerde de rejimler değiştirilecek.
Kısaca BOP dediğimiz, ilk kez o sevimsiz George W. Bush’tan duyduğumuz uğursuz projenin tam adı “Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile Müşterek Bir Gelecek ve İlerleme İçin Ortaklık İnisiyatifi''. Malum, bir ABD projesi bu. ABD’de proje çok bu da onlardan biri. Dünyadaki egemenliğini sürdürmeye yönelik genel politikasının bir parçası. Uygulanması için çaba gösterilen Ortadoğu da hem siyasi, hem ekonomik, hem de tarihi olarak dünyanın en önemli bölgesi. Dinler bu coğrafyada ortaya çıktı, petrol başta olmak üzere zengin doğal kaynakların vatanı burası, neredeyse her yöne giden yolların kavşak noktası durumunda aynı zamanda. Öyle doğalgaz rezervlerine sahip ki dünyadaki rezervlerinin yüzde 40’ı burada. 2020’de deniyor çıkarılacak olan günlük petrol varilinin sayısı 119 milyonu bulacak.

“Demokrasi'' götürecek


BOP’un çok fiyakalı bir amacı var: İslam ülkelerine demokrasi götürmek. Oysa asıl amacı bölgenin kontrolünü ele almak, bölgedeki pazarları serbest rekabete açmak. O bildiğimiz klasik sömürgecilik teorisinin kamufle edilmiş hali. Enerji güvenliğini sağlamak için “ABD dostu'' yönetimler oluşturmayı hedefliyor. Buradan yıktığı diktatörlerin dostu olmadığı düşünülmesin. Sıkı dostlarıydı çoğu ama zaman zaman başvurdukları “millileştirme'' gibi uygulamalarla sıkıntı yaratıyorlardı ABD’ye. Birçok ülkeye felaket getirdi BOP. Libya, Irak, Mısır artık eskisi gibi değiller. Suriye hâlâ direniyor.

Türkiye’yi ise doğrudan ilgilendiren bir proje BOP. Ne de olsa eşbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. 2004’de bir ABD ziyareti dönüşü açıklama yaparken BOP üzerinde ABD ile “mutabık'' kaldıklarını söylemiş, Türkiye’nin BOP mimarlarınca hem Müslüman hem demokrasiyle yönetilen bir ülke olarak tanımlandığını belirtmişti. Bir cümlesi vardı ki pek bir açıktı: “Türkiye üzerinden atılacak adımlar olumlu neticeler getirecek.''

“Türkiye üzerinden atılacak adımlardan biri Irak’a çıkacak ABD askerinin ülkemiz topraklarından geçmesiydi. Çok istediği izni şimdi referandumla ortadan kaldırdığı, iyi kötü var olan parlamentomuzdan geçirememişti Eşbaşkan Erdoğan. Libya’ya ABD-NATO-AB çullanmasında önce karasız kaldı ama savaş gemisi de gönderdi BOP’un partneri olarak.

Ama Suriye için eşbaşkanlığının gereğini fazlasıyla yaptı. Sınırları açarak adı geçen ülkeye dünyanın tüm cihatçılarını doldurdu. Ahmet Davutoğlu adlı akademisyen “Suriye’nin sınırları tehlikede'' diye sevindirik olduğunda henüz Türkiye’nin çok korktuğu Kürt gücü, sınır bölgelerimizde ortaya çıkmamıştı. Şimdi Türkiye’nin sınırlarının ne durumda olduğu Rice’ın sözleri eşliğinde konuşulur oldu.

BOP biraz aşındı Türkiye’de
Uzun iktidarı boyunca memleket rejimi yavaş yavaş İslamileşti. Referandum sonrasında da her şeye kadir bir başkanımız oldu. ABD ile BOP mimarlarından bundan bir şikayeti yok. Biraz söylenip susarlar. Ama “hafif'' İslami olmasını istedikleri Türkiye’nin ciddi olarak İslamcılaşması endişesini duymuyor değiller. Bu “hafif'' dokundurmasını eski ABD Dışişleri Bakanlarından Colin Powell’in Türkiye’yi tanımlarken “ılımlı İslam ülkesi'' deyişini hatırlayınca yazdım. Adam daha 2003’te böyle diyordu Türkiye için. ABD, BOP’da yanına aldığı Türkiye’yi “demokratik/ laik'' oluşundan ötürü (hafif İslami olması laikliğe engel değildi ABD’ye göre) bölge ülkelerine örnek gösteriyordu.

Ancak, “dindar nesil'' yetiştirme konusundaki kararlılığı, Ortadoğu’ya yönelik İslamcı/mezhepçi politikası nedeniyle BOP’un çizdiği sınırların dışına düşer durumda Erdoğan. Ama sonuçta Rice’ın dediği rejim değişikliği Türkiye’de gerçekleşmek üzere. Eşbaşkan, BOP’un beklediğini hayata geçirmek üzere.

*Yazı 21.04.2017 tarihli BirGün Gazetesi'nden alıntılanmıştır 

"Türkiye’de rejim BOP çizgisinde değişiyor" haberi, 21 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Türkiye’de rejim BOP çizgisinde değişiyor haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye’de rejim BOP çizgisinde değişiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  2. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  3. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  4. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  5. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  6. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  7. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  8. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  9. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  10. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  11. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  12. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  13. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  14. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  15. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  16. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  17. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  18. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  19. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  20. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
ABC Kritik Haberleri