Türkiye'nin 'Çevre Tehdidi Haritası' çıkartıldı

Türkiye'nin 'Çevre Tehdidi Haritası' çıkartıldı

Türkiye'nin 'Çevre Tehdidi Haritası' çıkartıldı İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Türkiye'nin Çevre Tehdidi Haritası'nı çıkardı ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.Altıok'un, iktidarın...

İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Türkiye'nin Çevre Tehdidi Haritası'nı çıkardı ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Altıok'un, iktidarın yağma politikalarının yarattığı çevre tahribatına dikkat çektiği açıklaması şu şekilde:

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve maalesef ülkemizde çevre adına kutlayabileceğimiz en ufak bir gelişme yok. 

Türkiye’nin doğası tam anlamıyla vahşi bir talan ekonomisine teslim edilmiş durumda. 

Özellikle enerji, maden, ulaştırma ve inşaat sektörü Türkiye’yi yağmalıyor. Barajlarla ekosistem değişiyor, HES’lerle akarsular kuruyor, RES’lerle ormanlar kesiliyor, yollarla, havalimanlarıya, köprülerle Türkiye’nin doğasın talan ediliyor. 

Yaban hayatı ve hayvan hakları adına Türkiye bir adım ilerlemiyor. Kanun tekliflerimiz raflarda duruyor hiçbir şekilde Meclis gündeme gelmiyor, getirilmiyor. 

TÜRKİYE İKİ YILDA 33 BASAMAK GERİLEDİ

Amerikan Yale Üniversitesi’nin 2015 “Dünya Çevre Performansı Endeksi'' raporuna göre Türkiye son iki yılda 33 basamak birden geriledi. “Doğa ve Yaban Hayatı Koruma'' kategorisinde 100 üzerinden 22,5 puan alarak 180 ülke içinde 177’nci oldu. Doğa ve yaban hayatının korunmasında Türkiye, iç savaş ve diğer felaketlerle mücadele eden Irak, Suriye, Libya ve Haiti’nin bile gerisinde kaldı.

Türkiye 1990 yılına göre iklim değişikliği ve küresel ısınmayı artıran karbondioksit emisyonlarını yüzde 125 artırdı. Üstelik bu artıştan çok daha fazlasını 2030’a kadar yapmayı taahhüt etti. Bu demektir ki daha fazla termik santral, daha fazla duble yol, daha fazla köprülerle hükümet iklimi daha çok değiştirecek. Türkiye iyi olan hiçbir şeyi yüzde 125 artıramazken, kötü olan sera gazı emisyonlarını son 24 (1990-2014) yılda yüzde 125 artırdı! 

e9911d92-d83d-401a-91d5-43515ddf42ea.jpg

Türkiye’nin gerileme kaydettiği diğer ana kategori ise “Ormanlar'' oldu. Uydu verileri, 14 yılda 178 bin hektar alanın ormanlaştığını, 333 bin hektarın orman kaybettiğini gösteriyor. Sadece İstanbul’da havaalanı, yol, köprü projeleri için kesilen ve kesilecek ağaç sayısı 3 milyon. Türkiye’nin akciğerleri yok ediliyor! 

Türkiye artık alarm veriyor. İmar uygulamaları, rant ve talan için feda edilen çevre, kirlilik, yok edilen su kaynakları, çölleşme, karbondioksit emisyonu ile yarınlarımızı göremiyoruz. 

İZMİR YOK EDİLİYOR

CHP olarak Türkiye Çevre Tehdidi Haritasını çıkardık. Haritada da görüldüğü üzere Türkiye doğusunda batısına, kuzeyinden güneyine 200’e yakın çevresel tehditle karşı karşıya. Burada Ege Bölgesi ve İzmir’e özel bir vurgu yapmak gerekiyor. İzmir endüstriyel atıklar ve buna bağlı kirlilikten termik santrale, HES ve baraj projelerinden RES’lere ve ona bağlı orman ve çevre talanına; balık çiftliklerinde kirletilen su kaynaklarına kadar onlarca çevre tehdidi ile karşı karşıya. Enerji, maden ve ulaştırma sektörü İzmir’i yok ediyor. 

CHP olarak bireyi doğa ile bütün olarak ele almaya, toplumun çevreyle uyumlu bir şekilde kalkınmasını savunmaya devam edeceğiz. Gelecek kus¸aklara yönelik olarak, insanca ve sagˆlıklı yas¸am kos¸ullarını temin edebilmek için tüm kaynakların es¸itlikçi ve adil bir s¸ekilde kullanılmasını savunacağız. Dogˆa, çevre ve kent politikalarını dogˆa dostu büyüme anlayıs¸ı çerçevesinde s¸ekillendirilmesi için var gücümüzle çalışacağız. Her insanın ve canlının bir arada, temiz ve korunmus¸ bir dogˆada yas¸amasının anayasal bir hak olarak güvence altına alınması için, dogˆayı korumanın temel ahlaki bir sorumluluk oldugˆu bilinciyle, “dogˆa hakkı'' konusunda farkındalık yaratmak ve bu hakkın korunması için mücadelemiz sürecek! 

Türkiye sahipsiz değil. Biz varız, CHP var. 

"Türkiye'nin 'Çevre Tehdidi Haritası' çıkartıldı" haberi, 05 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Türkiye'nin 'Çevre Tehdidi Haritası' çıkartıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin 'Çevre Tehdidi Haritası' çıkartıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  2. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  3. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  4. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  5. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  6. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  7. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  8. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  9. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  10. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  11. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  12. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  13. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  14. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  15. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  16. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  17. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  18. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  19. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  20. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
Gündem Haberleri