Türkiye'nin kurtuluş umudu Mars'a gömüldü

Türkiye'nin kurtuluş umudu Mars'a gömüldü

Türkiye'nin kurtuluş umudu Mars'a gömüldü Mars yüzeyinde bor ilk kez tanımlandı ve eski çağlarda uzun süreli yaşanabilir yeraltı suları potansiyeli belirlendi.Keşif aracının, halen araştırma yürüttüğü Gale Krateri''ndeki Sharp Dağı yakınlarında kalsiyum sülfat...

Mars yüzeyinde bor ilk kez tanımlandı ve eski çağlarda uzun süreli yaşanabilir yeraltı suları potansiyeli belirlendi.

Keşif aracının, halen araştırma yürüttüğü Gale Krateri''ndeki Sharp Dağı yakınlarında kalsiyum sülfat damarları içinde tespit ettiği bor mineralinin, gezegenin geçmişinde uzun süreli yaşamsal yeraltı suyu varlığının kanıtı olabileceği belirtildi.

NASA’nın Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Amerikan Jeofizik Cemiyetinin San Francisco’da düzenlenen yıllık toplantısında yaptığı bilgilendirmede, suda yüksek çözünürlüğe sahip olan bor mineralinin izlerine genelde buharlaşmış su kaynaklarının yoğun olduğu yerlerde rastlandığını, dolayısıyla Kızıl Gezegen’de bor bulunmasının da geçmişte yaşamsal su kaynaklarının mevcudiyetinin işareti olabileceği ifade edildi.

Laboratuvarın kaydettiği gibi bor, Curiosity’nin lazer çekim Chemistry and Camera (Chemcam) aleti ile tanımlandı ve Los Angeles’ta, Fransız uzay ajansı CNES ile birlikte geliştirildi. Los Alamos’un ChemCam gibi keşfedici araçlarla ilgili çalışması, Laboratuvarın ulusal savunma için 500’den fazla uzay aracı oluşturma ve kullanma tecrübesinden kaynaklanıyor.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarından araştırmacı Patrick Gasda, “Eğer kalsiyum sülfat mineral damarları içinde bulduğumuz bor Dünya’dakine benzer özellikteyse, o zaman Curioisty’nin bulgularına dayanarak Mars’ın yer altı sularının 0 ila 60 derece arası sıcaklığa ve alkali bakımından nötr özelliğe sahip olduğu sonucuna varabiliriz'' dedi.

Gale gölünün bir kısmının kurutulması ulaşılamayan üst katmanda bor içeren bir tortu ile sonuçlanıyor olabilir. Bu katmandan gelen bazı maddeler daha sonra yer altı suyuyla kayalardaki kırıklara taşınmış olabilir. Veya belki de kil içeren yataklardaki ve yeraltı sularındaki kimyadaki değişiklikler, borların nasıl toplandığını ve yerel çökeltiler içerisinde bırakıldığını etkiliyordu.

marsta-bor-minerali--001.jpg

Gezici yokuş yukarı ilerledikçe, kompozisyonlar daha fazla kil ve bora yöneliyordu. Bu ve diğer değişiklikler bize çökellerin başlangıçta çöktüğü koşulları ve birikmiş katmanlar boyunca yeraltı sularının daha sonra nasıl değişip taşınacağı hakkında bilgi verebilir.

Daha sonra Mars’ta görülen yeraltı suları ve kimyasalları eski katmanlı kaya çatlaklarını dolduran mineral damarlarda etkilerini en açık şekilde bıraktı. Fakat damarlar çevreleyen kaya matrisinin bileşimini de etkiledi ve akışkan kaya tarafından etkileniyordu.

Mars’ta hayatın şimdiye kadar varlığı halen bilinmiyor. Bunun için güçlü bir delil bulunamadı. Curiosity 2012 yılında Mars’ın Gale Kraterinde indiğinde, misyonun asıl amacı alanın mikroplar için uygun bir ortam sunduğunun belirlenmesiydi.

Grotzinger, “Minerallerdeki ve elementlerdeki değişimler dinamik bir sistemi gösteriyor. Yüzey suyunun yanı sıra yeraltı sularıyla da etkileşime giriyorlar. Su, killerin kimyasını etkiler, ancak suyun bileşimi de değişmekte. Su ile uzun, etkileşimli bir geçmişi gösteren kimyasal karmaşıklığı görüyoruz. Kimya ne kadar karmaşıksa, yaşanabilirlik o kadar iyidir. Bor ve kil elementlerin ve elektronların hareketliliğinin altını çiziyor ve bu hayat için iyi'' dedi.

Los Alamos laboratuvarı, yer altı sularının sıcaklık, pH faktörü ve çözünmüş mineral içeriğinin onu yaşanabilir hale getirebileceğini de belirtti.

Araştırmacılar Gale Krateri’nin Mars’ın ıslak olduğu bir zamanda oluştuğunu ve daha sonra kraterin içinde bir göl oluştuğunu söylüyor. Bir süre sonra bu göl ortadan kayboldu ve kraterin kendisi sedimanlar tarafından gömüldü.

BORUN BU NOKTADA NEDEN TESPİT EDİLDİĞİNE GELİNCE

Gale Gölünün bir kısmının kurumasının, henüz ulaşılamayan, üstü örtülü bir tabakada bor içeren bir tortu ile sonuçlanması olabilir. Laboratuvar raporları, killi yatakların ve yeraltı suyunun kimyasındaki değişiklikler, borun nasıl toplandığı ve yerel çökeltilerin buna neden olabileceğini söylüyor.

Öyle bile olsa, böyle eski bir tortul havza gerçek bir kimyasal reaktör olacak.

NASA’nın Curiosity gezici bilim ekibinden elde edilen bu bulgu ve diğerleri Amerikan Jeofizik Birliği Konferansı’nın San Francisco’da düzenleyeceği bir basın konferansında tartışılacak.

"Türkiye'nin kurtuluş umudu Mars'a gömüldü" haberi, 21 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Türkiye'nin kurtuluş umudu Mars'a gömüldü haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin kurtuluş umudu Mars'a gömüldü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Teknoloji Haberleri