'Türkiye’nin parlayan yıldızı diye pazarlanan inşaat sektöründe, biz yoksulluğun, sefaletin, sömürünün esiri h

'Türkiye’nin parlayan yıldızı diye pazarlanan inşaat sektöründe, biz yoksulluğun, sefaletin, sömürünün esiri h

'Türkiye’nin parlayan yıldızı diye pazarlana... Alicem Aydın/Haber MerkeziTürkiye’nin parlayan yıldızı olarak gösterilen inşaat sektöründe, işçilerin payına iş cinayetleri ve hak gaspından başka bir şey düşmemektedir. Yaşanan iş cinayetleri ile hak gaspların kader olmadığını ve...

Alicem Aydın/Haber Merkezi
Türkiye’nin parlayan yıldızı olarak gösterilen inşaat sektöründe, işçilerin payına iş cinayetleri ve hak gaspından başka bir şey düşmemektedir. Yaşanan iş cinayetleri ile hak gaspların kader olmadığını ve bu durumu değiştirmek gerektiği savunan işçiler bir araya gelerek İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’nı (İYİ-SEN) kurdu. İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan, “İnşaat işçisi çalışırken can güvenliğini sağlamak için baret ve kemer takmak zorundadır. Bunların yanında işçiler hem can güvenliğini hem de emeğini korumak için sendikalı olmak ve mücadele etmek zorundadır'' dedi.

'İNŞAAT İŞÇİLERİNİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ SENDİKASIZ'
Türkiye’de inşaat sektörünün işçi sınıfının önemli bir bölümünü oluşturduğunu ve inşaat işçilerinin büyük bölümünün de örgütsüz olduğunu belirten Öztutan, sendikasız olmanın da işçiler açısından bir çok mağduriyete sebep olduğunu vurguladı. İnşaat işçisinin temel sorunlarından bahseden Öztutan, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmaması, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının yaşanmasına sebep oluyor. Taşeron sistemin inşaat sektöründe yayğın olması ise inşaat işçilerinin haklarının verilmeden işten çıkarılmasına neden oluyor. Barınma ve beslenme koşulların insan onuruna aykırı koşullarda olması ise inşaat işçilerin başka bir sorunu. Sigorta pirimlerin ve AGİ’lerin eksik yatırılması da yaşanan en büyük sorunlardan biri.'' İnşaat işçisininin kaderinin patronların elinde olmadığını söyleyen Öztutan,''En çok sömürünün, hak gaspının, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin yaşandığı yerler herkesin ''büyük proje’ diye reklam ettiği projelerde yaşanmaktadır. İnşaat patronlarınının büyük projeleri kişisel başarılarından değil inşaat işçilerin en temel haklarını gasp etmelerinden kaynaklanmaktır.'' diye konuştu.

grev.jpg'GREVİMİZ YARIM GÜNÜN SONUNDA KAZANIMLA SONUÇLANDI'
İnşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerinin ve hak gaspının önüne geçebilmek için sendikal bir mücadele içinde olunması gerektiğini belirten Öztutan, “İYİ-SEN olarak 3 grev örgütledik ve bu 3 grevimiz de kazanım ile sonuçlandı. İlk grev İstanbul Fikirtepe’de Fortis Sinanlı şantiyesinde ücretlerini alamayan 50 üyemiz grev kararı aldı. İşçilerin kararlı direnişi ve firma yetkilileri ile sendika yetkililerinin görüşmesi sonucunda grev yarım gün içersinde kazanımla sonuçlandı. İkinci kazanımla sonuçlanan grevimiz Ankara Yenimahalle’de bulunan Etlik Entegre Sağlık Kampüsü şantiyesinde gerçekleşti. Aylardır ücretleri ödenmeyen 100 inşaat işçisi greve çıktı ve iki gün sonunda işçilerin talepleri kabul edildi. Bir diğer kazanımla sonuçlanan grevimiz ise Suudi Arabistan Cidde Konut Projesi Şantiyesi’nde gerçekleşti. Kötü çalışma koşulları nedeni ile grev kararı alan işçiler 6. günün sonunda talepleri patronlara kabul ettirdi.'' 

PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET 
İYİ-SEN olarak ilk defa 1 Mayıs’a katılacaklarını söyleyen Öztutan,"1 Mayıs’a inşaat işçilerinin tarihsel ve güncel taleplerini içerin çoşkulu ve yoğun bir şekilde katılmayı hedefliyoruz. İnşaat işçilerinin mücadelesini her alanda özellikle emekçilerin önemli tarihsel gününde duyumak amacıyla sendika olarak alanda olacağız.'' diye konuştu. Pazar günü gerçekleşecek İYİ-SEN Genel Kurul Toplantısı'na da çağrıda bulunan Öztutan, "Bütün inşaat işçilerini talepleri ile birlikte İYİ-SEN Genel Kurulu Toplantısı'na davet ediyoruz'' dedi.

"'Türkiye’nin parlayan yıldızı diye pazarlanan inşaat sektöründe, biz yoksulluğun, sefaletin, sömür." haberi, 26 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Türkiye’nin parlayan yıldızı diye pazarlanan inşaat sektöründe, biz yoksulluğun, sefaletin, sömür.. haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Türkiye’nin parlayan yıldızı diye pazarlanan inşaat sektöründe, biz yoksulluğun, sefaletin, sömür.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
Gündem Haberleri