Türkiye'nin ve dünyanın en zengini belli oldu

Türkiye'nin ve dünyanın en zengini belli oldu

Türkiye'nin ve dünyanın en zengini belli oldu Forbes Türkiye'nin "En Zengin 100 Türk" listesine göre, serveti 1,5 milyar dolar azalmasına rağmen Murat Ülker 2,9 milyar dolarla üçüncü defa Türkiye'nin "en zengini" oldu.Forbes Türkiye'nin bu yıl on birincisini hazırladığı...

Forbes Türkiye'nin "En Zengin 100 Türk" listesine göre, serveti 1,5 milyar dolar azalmasına rağmen Murat Ülker 2,9 milyar dolarla üçüncü defa Türkiye'nin "en zengini" oldu.

Forbes Türkiye'nin bu yıl on birincisini hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesi düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda verilen bilgiye göre, bu yıl "En Zengin 100 Türk" listesinde yer alan iş adamlarının toplam serveti geçen yıla göre yaklaşık 6 milyar dolar azaldı, milyarder sayısı 33’ten 31’e geriledi.

Listenin zirvesinde serveti geçen yıla göre 1,5 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolara gerilemesine rağmen üçüncü defa Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker bulunuyor.

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin 2,6 milyar dolar servetiyle geçen yıl olduğu gibi yine ikinci sırada, 2,4 milyar dolar serveti ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de üçüncü sırada geliyor.

LC Waikiki'den 2 milyarder çıktı

Forbes Türkiye Yayın Yönetmeni Burçak Güven, basın toplantısında yaptığı açıklamada listenin zirvesinin değişmediğini ancak listenin tamamında çok fazla değişiklik bulunduğunu söyledi. Listenin toplam servetinin bu yıl 94,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Güven, bu rakamın geçen yıl 100,4 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Geçen yıl dolar milyarderi olan 7 ismin artık milyarder olmadığını aktaran Güven, "Listedeki 31 dolar milyarderi arasında üçü ilk kez olmak üzere beş yeni isim var. Bunlardan ikisi LC Waikiki’nin büyük hissedarları Mustafa Küçük ve Şefik Yılmaz Dizdar. Bu iki isim ilk kez milyarderler liginde. Akfen Holding’in kurucusu Hamdi Akın daha önce de listedeydi ancak 2016’da ilk kez milyar dolarlık servet rakamına ulaştı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve şirketin kurucu ortağıSezai Bacaksız ise daha önce milyarder olarak yer aldıkları listeye, iki yıl aradan sonra yine milyarder olarak geri döndüler" bilgisini verdi.

Mehmet Emin Karamehmet ve Aydın Doğan liste dışı kaldı

Geçen yıl 1 milyar 150 milyon dolarlık servetiylr 26'ncı sırada bulunan Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, bu yıl 66'ıncı sıraya geriledi. 

Bu yıl sıralamada ünlü iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Aydın Doğan'ın milyarder unvanını kaybettiğini aktaran Güven, listeye ilişkin şunları kaydetti:

"Forbes 100’de bu yıl 18 yeni isim var. Eren ve Fatih Özmen toplamda 1,7 milyar dolarlık servetleriyle 33’üncü sırada kendilerine yer buldu. ABD, Nevada’da kurulu şirketleri Sierra Nevada Corp., onları önümüzdeki yıl milyarder Türkler arasına taşıyabilir. Böylece listede servetini ABD’de edinmiş Türklerin sayısı da Chobani Yogurt’un sahibi Hamdi Ulukaya, radar ve haberleşme teknolojileri üreten Hitit Corporation’nın kurucusu Yalçın Ayaslı ve Alexico Group’un sahibi İzak Şenbahar ile birlikte beşe çıkmış oldu."

"Gayrimenkul ve enerji sektörleri milyarderlerin en gözde yatırım alanı"

Forbes 100’ün ortalama servetinin bu yıl 831 milyon dolara gerilediğini aktaran Güven, geçen yıl bu rakamın 851 milyon dolar olduğunu söyledi.

Forbes "En zengin 100 Türk" listesinde borsanın servete katkı oranının bu yıl da azaldığını belirten Güven, gayrimenkul ve enerji sektörlerinin milyarderlerin en gözde yatırım alanı olduğunu kaydetti.

İlk 100'e 18 yeni isim girerken geçen yıl 8 olan milyarder kadın sayısı bu yıl 5'e geriledi.

İlk 100'deki 114 kişinin servetlerinin toplamı 94.7 milyar dolara indi. Bu rakam geçen yıl 100.4 milyar dolar seviyesindeydi. 

İLK KEZ MİLYARDER OLANLAR...

Listede "milyarderler" ligine bu yıl yeni isimler katıldı. Akfen Holding'in patronu Hamdi Akın, LC Waikiki'nin sahibi Mustafa Küçük ve Taha Holding'in patronu Şefik Yılmaz Dizdar bu yıl "milyarderler kulübüne" katılan isimler oldu. 

Listedeki isimlerin 58'i turizm, 43'ü finans, 39'u perakende sektöründe faaliyet gösteriyor. 

EN ZENGİN AİLE KOÇ AİLESİ

En zengin aile 8.74 milyar dolarlık serveti ile Koç Ailesi. İkinci sırada 6.2 milyar dolarla Sabancı Ailesi yer alıyor. Üçüncü sırada Şahenk Ailesi var. Şahenk Ailesi'nin serveti 4.9 milyar dolar. Ülker Ailesi'nin 4.77 milyar dolar, Arkas Ailesi'nin ise 3.1 milyar dolar serveti bulunuyor.

DÜNYA'NIN EN ZENGİNİ: BİLL GATES

Forbes'in açıkladığı listeye göre Bill Gates 79.2 milyar servetiyle birinci oldu. Geçen yılın en zengini Carlos Slim 77.1 milyar dolarlık servetiyle ikinci, Berkshire Hathaway'in sahibi Warren Buffett  72.7 milyar dolarlık servetiyle üçüncü oldu. 

"Türkiye'nin ve dünyanın en zengini belli oldu" haberi, 29 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türkiye'nin ve dünyanın en zengini belli oldu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin ve dünyanın en zengini belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Ekonomi Haberleri