Umberto Eco’nun kütüphanesi… Milano mu, Bologna mı?

Umberto Eco’nun kütüphanesi… Milano mu, Bologna mı?

Umberto Eco’nun kütüphanesi… Milano mu, Bol... Umberto Eco’nun 33 bin cilt kitap ve 1.200 tarihi metinden oluşan kütüphanesi hangi şehre gidecek? Eco’nun dünyaya geldiği Bologna mı, yoksa iki yıl önce yaşama veda ettiği Milano mu sahiplenecek yaza

Aslı Kayabal - ABC Haber Merkezi

Tüm dünyadan nadir kitap koleksiyoncularının iştahını kabartan kütüphanede mevcut yapıtların toplam değerinin 2 milyon avroyu aştığı sanılıyor. Yazarın birbirinden değerli ilk basımların koleksiyoncusu da olduğunu düşünürsek, bu kitapların değerinin Londra’ya okyanus ötesinde düzenlenecek müzayedelere katılması durumunda değerinin ikiye katlanacağı öne sürülüyor.

Umberto Eco, çağdaş İtalyan edebiyatının en önemli isimlerinden biri. “Gülün Adı” başlıklı romanıyla tüm dünyada ünlenen Eco’nun kütüphanesi, Bologna ile Milano’yu karşı karşıya getirdi. Bu mücadelenin Bologna ayağında Eco’nun kurucusu olduğu ve yıllarca ders verdiği DAMS üniversitesi ile Bologna belediyesi var. Üniversite bu zengin koleksiyonu sahiplenecek uygun bir yapı önerirken, kütüphanenin araştırmacıların hizmetine açılabileceğini duruyor. Bologna belediyesi ise kaynak arayışı çerçevesinde ekonomik bir katkı verebileceğini, bu yönde Eco’nun mirasçılarına hemen bir teklif ileteceklerine dikkat çekiyor.

Öteki aday Milano, Eco’nun ailesiyle birlikte yaşadığı şehirdi. Yayınevlerinin başkenti Milano’da Milanesiana kültür şenliğinin mimarı Elisabetta Sgarbi’yle birlikte La Nave di Teseo yayınevine can verdi Eco. Kütüphaneyi kimin sahipleneceği konusunda Pinacoteca di Brera’nın müdürü James Bradburne da devreye girdi.

Bradburne’ün hedefi en kısa zamanda yatırımcılara ulaşarak Eco’nun koleksiyonunu tarihi Braidense kütüphanesine kazandırmak. Bu girişimle uzun zamandır göz ardı edilen Braidense’ye can vermek. Brera’nın yöneticisi James Bradburne, Eco’nun kütüphanesinin kültürel yönden zenginliği dikkate alındığında Milano’yu cazip bir turistik merkeze dönüştürebileceği görüşünde. Bradburne’nun anımsattığı üzere Eco’nun hayatta iken “Gülün Adı”nda geçen nice mekanın Braidense’nin mekanlarını çağrıştırdığını söylediği de bir başka ayrıntı.

Milano ve Bologna şimdilik Eco’nun ailesinden gelecek haberi bekliyor. 33 bin kitap ve 1.200 antik metnin yasa gereği İtalya’da kalacağına şüphe yok. Umberto Eco’nun istediği gibi bu kütüphane, araştırmacılara ve okurlara açık tutulacak. Kütüphanenin geleceği tartışıla dursun Eco’nun , Milano’da Sforzesco kalesinin yakınında ikamet ettiği evi ile Trivulziana kütüphanesi arasında gizli bir geçit düşlediği, geceleyin bu geçitten süzülerek kitapların arasına gömülmeyi hayal ettiği anlatılıyor.

Kitaplar Eco’nun sırdaşıydı, ölümünden sonra da arzuladığı gibi cenazesi, ziyaretçiler için kütüphanesinde bekletilmişti.

Fotoğraflar

"Umberto Eco’nun kütüphanesi… Milano mu, Bologna mı?" haberi, 04 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 04 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Umberto Eco’nun kütüphanesi… Milano mu, Bologna mı? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Umberto Eco’nun kütüphanesi… Milano mu, Bologna mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  2. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  3. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  4. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  5. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  6. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  7. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  8. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  9. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  10. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  11. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  12. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  13. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  14. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  15. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  16. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  17. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  18. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  19. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  20. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
Kültür Sanat Haberleri