Üniversiteye araçla giriş ücreti kaldırıldı

Üniversiteye araçla giriş ücreti kaldırıldı

Üniversiteye araçla giriş ücreti kaldırıldı Eğitim İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Haşim Karaman ve Hukuk Sekreteri Hüseyin Bozdağ konu ile ilgili şunları söyledi:"Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 2016 Kasım’ında bundan böyle yerleşkelere araçla girişlerin DE-HGS...

Eğitim İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Haşim Karaman ve Hukuk Sekreteri Hüseyin Bozdağ konu ile ilgili şunları söyledi:

"Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 2016 Kasım’ında bundan böyle yerleşkelere araçla girişlerin DE-HGS adını verdikleri sistem kapsamında yapılacağı, DEÜ işgörenlerinin araç çiplerini ücretsiz edinebileceklerini, buna karşılık öğrencilerin her dönem için 150 TL ödeyerek geçiş yapabileceklerini duyurmuştu. İlkesel anlamda üniversitenin, öğrencisi, akademik ve idari işgörenleri ile bir bütün olduğunu savunan bir sendika ve öğrenciler ile aynı ortak iklimi, alanı ve yaşamı paylaştığını düşünen bireyler olarak bu uygulamanın eşitliğe aykırı olmak yanında eğitim hakkını kısıtlayan bir tasarruf olduğunu dolayısı ile kaldırılması gerektiğini savunduk ve DEÜ Rektörlüğünden bu konuda talepte bulunduk. DEÜ Rektörlüğü daha sonra duyurusuna bu paraların sistemin maliyeti düşüldükten sonraki kısmının ekonomik sıkıntı çekmekte olan öğrencilere yemek bursu sağlamada kullanılacağı açıklamasını ekledi. Biz etik anlamda bunun da doğru olmadığını belirttik. Rızası dışında bir öğrencinin zorlanması etikle bağdaşmamaktaydı. Kaldı ki; avukatlarımız ile yaptığımız görüşmelerde konunun hukuka aykırı başka yönleri de ortaya çıktı. Bir kere elde edilecek gelirin yasal bir dayanağı olması gerekmesine rağmen böyle bir dayanak yoktu. Sonradan anlaşıldı ki, bir kurul kararı değil Rektörün talimatı uyarınca Bilgi İşlem Dairesinin işlemleri söz konusu.

'ÖĞRENCİLERE HUKUKİ DESTEK SAĞLAMA KARARI ALDIK'
"Diğer yandan yaşamakta olduğumuz dönemin olağanüstülüğü istismar edilerek bu uygulamanın güvenliği sağlayıcı önlemler kapsamında olduğu ileri sürüldü. Hassas bir konu olduğu için buradan açıklanmasının doğru olmadığını düşündüğümüzden bu konu ile ilgili olarak bu söylemin de gerçeği yansıtmadığını söylemeyi yeterli buluyoruz. Bununla birlikte yürürlükteki yasalar böyle bir konuda DEÜ Rektörlüğünün bu işlemini dava etme; davanın tarafı olma yetkisi tanımamaktaydı. Şube Yönetim Kurulumuzda konuyu görüştük ve bu konuyu yargıya taşıma konusunda adım atacak öğrencilere hukuki destek sağlama kararı aldık. Avukatlarımız konunun danışmanlığını yapacaklar, dayanışma sağlayacaklardı. Öğrencimiz Harun Çetin bu konudaki kararlılığını ortaya koyunca bizler; Eğitim İş Ailesi olarak avukatlarımızı konuya yönlendirdik ve İzmir 5.İdare Mahkemesinin 2016/1717 Esas sayılı dosyası ile dava açılmasını sağladık. Daha halen sürüyor bununla birlikte DEÜ Rektörlüğü geçen hafta içinde DE-HGS ücretini kayıp ve yenileme ücretleri hariç olmak üzere öğrencilik boyunca bir kez olmak üzere 40 TL’ye indirdiğini duyurmuştur" dedi.

'TAMAMEN KALDIRILMASI İÇİN DEVAM EDECEĞİZ'
"Eğitim İş olarak biz; bugün otoyollardaki HGS kart ücretlerinin 7.5 TL olduğundan hareketle 40 TL’nin de fahiş olduğu düşüncesindeyiz. Ayrıca HGS sisteminden yararlanmak istemeyen öğrencilerin, öğrenci kartı ile yerleşkelere araçları alınmamaktadır. Eşitlik konusundaki itirazımız yine devam etmektedir. Maliyete katılım sağlansın isteniyorsa bu sadece öğrencilerden alınmamalı, HGS’den yararlanan herkes bu maliyete katılmalıdır düşüncesindeyiz. Bununla birlikte Avukatımız Ozan Karakaya, öğrencilerin lehine atılan bu adımın açmış olduğumuz davanın seyrini olumlu yönde etkileyeceği kanısında. Dava dosyasına bu olumlu gelişmeyi bildireceğiz. Ayrıca tamamen kaldırılması yönündeki çabalara desteğimiz devam etmekle birlikte geçmişte ödenen fahiş DE-HGS ücretleri ile şimdiki arasındaki farkın istenebilir hale geldiğini, bu yönde öğrencilerimiz ile dayanışma içerisinde olacağımızı belirtmek isteriz" diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

'ÖĞRENCİLER RAHATSIZLIĞINI DİLE GETİRDİ'
Konuyu yargıya taşıyan Öğrenci Harun Çetin de şu açıklamada bulundu:
Üniversitemizin, temelde kampüsün güveliğini sağlamak adına attığı adımlar bizler adına sevindiricidir. Fakat bu adımlara dair maliyetlerin öğrencilerden talep edilmesi açıkçası birçok kişiyi rahatsız etmiştir. Bu duruma ilişkin olarak binlerce öğrenci sosyal medya aracılığı ile rahatsızlıklarını dile getirmiştir. Yukarıda bahsedildiği gibi ücretin nispeten daha makul bir seviyeye çekilmesi sevindirici bir adımdır.Konuya teknik bir açıdan yaklaşılacak olursa veritabanına kaydedilmiş bir araç elbette DE-HGS sistemini kullanarak hızlı bir şekilde girebilmektedir. Buna ilave olarak bizim önerimiz;
Bu etiketi uygulamadan kaynaklı bazı teknik durumlardan dolayı alması yararlı olmayacak kişilerin de, AVM, özel otopark vs. yerlerde olduğu gibi, gerekli güvenlik kontrolleri ile (ayna ile alt kontrolü, dedektör ile bagaj kontrolü vs.) kampüse girişlerinin sağlanmasıdır. Böylelikle DE-HGS alan hızlı bir şekilde giriş yapabilecek, alamayacak olanlar ise bu kontroller ile güvenli bir şekilde giriş yapabilecekler. Sayın Rektörümüzün ücret konusunda attığı bu adımı, bahsedilen şekilde teknik bir eklenti ile daha da geliştirerek öğrenci dostu olduğunu bir kez daha göstereceğinden eminim.

'DOSYANIN TAKİBİ SÜRECEKTİR'
Eğitim İş sendikasının Yükseköğretim avukatı ve Davacı vekili Avukat Ozan Karakaya İSE şunları söyledi;
Öncelikle Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından bedelde yapılan büyük orandaki indiriminolumlu bir gelişme olduğu açıktır. Fakat, dava konusu yaptığımız uygulamaya konu işlem birçok açıdan hukuki dayanaktan yoksun olup, bedelin yüksek tutulması da İzmir 5. İdare Mahkemesinde görülen davadaki iddia ve itirazlarımızdan yalnızca biridir. Yargılama halen devam etmekte olup, uygulama tüm unsurları bakımından hukuka uygun ve Dokuz Eylül Üniversitesi ailesinin tamamının menfaatine olacak şekilde düzenlenip değiştirilmediği sürece dosyanın takibi sürecektir. Geçtiğimiz dönemlerde yüksek bedellerle HGS kartı alan öğrencilerin dilekçe ile başvuru yapmaları halinde ödemiş oldukları bedel farkı da kendilerine ödenmeli, bu yönde yeni hukuki uyuşmazlıklara yol açılmamalıdır. Netice itibari ile bedel indirimi konusundaki olumlu gelişme diğer düzenlemelerin de gerçekleştirilerek sistemin opsiyon haline getirileceği ve öğrenci menfaatine bir uygulamaya dönüştürüleceği inancını taşımaktayım.

"Üniversiteye araçla giriş ücreti kaldırıldı" haberi, 05 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Üniversiteye araçla giriş ücreti kaldırıldı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üniversiteye araçla giriş ücreti kaldırıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  2. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  3. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  4. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  5. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  6. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  7. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  8. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  9. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  10. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  11. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  12. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  13. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  14. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  15. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  16. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  17. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  18. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  19. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  20. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
Gündem Haberleri