Urla villalarının yıkımı için hukuki engel kalmadı

Urla villalarının yıkımı için hukuki engel kalmadı

Urla villalarının yıkımı için hukuki engel k... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesine yakınlığıyla tanınan AKP'li işadamına ait olan ve 17-15 Aralık tapelerindeki konuşmalarla kamuoyuna yansıya Urla villalarının yıkımı önünde hiçbir engel kalmadı. İzmir İkinci İdare...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesine yakınlığıyla tanınan AKP'li işadamına ait olan ve 17-15 Aralık tapelerindeki konuşmalarla kamuoyuna yansıya Urla villalarının yıkımı önünde hiçbir engel kalmadı. İzmir İkinci İdare Mahkemesi, Hacılar Koyu'ndaki villaların hukuka aykırı yapıldığını hükmetti. Şimdi yıkım görevi CHP'li Urla Belediyesi'nin...

İzmir İkinci İdare Mahkemesi, Urla Hacılar Koyu’nda yapılaşmanın önünü açan SİT alanı değişikliğiyle ilgili CHP’li belediyenin beklediği kararı verdi. AKP’li işadamına ait villaların hukuka aykırı yapıldığına hükmetti. Davanın bir numaralı takipçisi Avukat Şehrazat Mercan “Yıkımın önünde bahane kalmadı. Gereği derhal yapılmalı'' dedi.

2. İdare Mahkemesi’nin, Hacılar Koyu’ndaki villalar için verdiği kararın emsal niteliğinde olduğunu söyleyen hukukçular, “Yapılara verilen ruhsatların iptal edilmesi gerekiyor'' yorumunu yaptı.

Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre, İzmir’in Urla İlçesi Hacılar Koyu’ndaki kaçak villalara karşı açılan davalardan biri daha sonuçlandı. Mahkeme, Hacılar Koyu’nda yapılaşmanın önünü açan sit değişikliğini iptal etti. Kaçak olduğu yargı kararıyla onaylanan villaların yıkımının önünde engel kalmadı. Türkiye gündemine 17-25 Aralık yolsuzluk tapeleriyle gelen Urla villalarıyla ilgili yargı süreci şöyle gelişti:

ÖNCE DURDURMA, SONRA İPTAL

Çevre Bakanlığı, Hacılar Koyu’nun birinci derece olan SİT niteliğini, yapılaşmaya imkan veren 3. derece doğal sit alanı statüsüne geçirdi. AKP iktidarına yakın işadamı Latif Topbaş da koyda lüks villalar yaptı. Bu duruma tepki gösteren çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. Sit alanı derecesinin değiştirilmesinin iptali için yargıya başvurdu. İzmir 2. İdare Mahkemesi Temmuz 2015’te sit değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Bu dava devam ederken, Danıştay’dan da kaçak Urla villalarının yıkımı için karar çıktı.

HUKUKİ BİR SEBEP BULUNAMADI

Geçtiğimiz günlerde davayı esastan görüşen 2. İdare Mahkemesi de yapılaşmaya izin veren sit değişikliğini iptal etti. Mahkeme, Danıştay’ın yıkım kararına atıfta bulunarak gerekçede şöyle dedi: “Bilirkişilerce 1. derece sit özelliğini yitirdiği tespiti yapılan parsellerin, insan müdahalesi sebebiyle bu özelliğini yitirmesi ve bu durumun sit derecesini düşürme sebebi olamayacağı, aksi halde tüm tescilli alanlara insan müdahalesinin teşvik edilmiş olacağı, bunun da koruma hukukunun varlık sebebiyle bağdaşmayacağı, anılan parsellerin doğal sit derecesinin düşürülmesi için hukuki bir sebep bulunmadığı sonucuna varılmıştır.''

Davanın bir numaralı takipçisi Avukat Şehrazat Mercan “Yıkımın önünde bahane kalmadı. Gereği derhal yapılmalı'' dedi.

''RUHSATLAR DA İPTAL EDİLMELİDİR’

Avukat Şehrazat Mercan, karar için “Kamuya ve topluma ders niteliğinde'' dedi ve şunları söyledi: “Mahkeme, ''Eğer böyle yaparsanız Türkiye’de önce binalar yapılır, sonra sit dereceleri değiştirilir diyor. Bu emsal teşkil edecek bir karardır. Hukuk kişilere göre uygulanmaz. Hukuk herkesi eşitler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hacılar Koyu’nda yaptığı planlar hükmünü yitirmiştir. Planların ve yapılara verilen ruhsatların iptal edilmesi lazım. Kaçak villaların yıkımı önünde herhangi bir hukuki engel kalmamıştır.'' İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararından sonra gözler yıkım için Urla Belediye Başkanı CHP’li Sibel Uyar’a çevrildi.

"RANT DEĞİL HUKUK KAZANDI"

Özlem Şenyol Kocaer (TMMOB İzmir Şube Başkanı): Ranta karşı hukuk ve doğa kazanmıştır. Mahkeme kararında ''İnsan müdahalesinin sit derecesini düşürme sebebi olmayacağı' belirtilmiştir. Danıştay’dan da benzer sonuç çıktı. Yasal anlamda sorumlular yıkım işlemini uygulasın.

Serdar Değirmenci (İzmir İl Genel Meclisi eski Başkanı): Mahkeme müthiş bir gerekçe ile tarihi karar verdi. Şimdi Urla Belediyesi’nin, bu mahkeme kararla ilgili olarak Danıştay’a temyiz başvurusu sonucunu beklemesine gerek yoktur. Bu hukuk zaferi, Cerattepe direnişini sürdüren Artvin halkına İzmir’den armağan olsun.

"Urla villalarının yıkımı için hukuki engel kalmadı" haberi, 29 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Urla villalarının yıkımı için hukuki engel kalmadı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Urla villalarının yıkımı için hukuki engel kalmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Gündem Haberleri