Üsküdar'ın tek deprem toplanma alanının TÜRGEV'e verilmesi protesto edildi

Üsküdar'ın tek deprem toplanma alanının TÜRGEV'e verilmesi protesto edildi

Üsküdar'ın tek deprem toplanma alanının TÜRG... Açıklamada, 80 bin nüfuslu Ünalan Mahallesi'ndeki deprem toplanma ve spor alanının 2016 Kasım ayında imara açıldığı bildirildi.Yapılan itirazların reddedilerek binlik plan yapıldığı, bu planlarda ticaret ve eğitim alanı...

Açıklamada, 80 bin nüfuslu Ünalan Mahallesi'ndeki deprem toplanma ve spor alanının 2016 Kasım ayında imara açıldığı bildirildi.

Yapılan itirazların reddedilerek binlik plan yapıldığı, bu planlarda ticaret ve eğitim alanı olarak belirlenen alanın bir bölümünün iktidara yakın TÜRGEV'e yurt yapımı için tahsis edildiğinin de vurgulandığı açıklamada, geri kalan alanların ise yeşil alan olması gerekirken imara açıldığı vurgulandı.

BirGün'ün haberine göre, Üsküdar Belediyesi'nin Meclis kararının iptali için dava açan mahalle sakinleri yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Konuya ilişkin BirGün'e konuşan Avukat Onur Cingil, 3 bin itiraz dilekçesi dağıtıldığını, 550 dilekçenin geri döndüğünü ve planın iptali için dava açacaklarını söyledi. Cingil ayrıca mahalle muhtarının bu alanda şehir parkı yapılması için başvuruda bulunacağını da ekledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Saygı Değer Basın Mensupları, Değerli Mahalleliler.

Bugün 17 Ağustos..

Bundan tam 18 yıl önce, 17 Ağustos 1999 tarihinde, Türkiye en karanlık günlerinden birini Gölcük Depremi ile birlikte yaşadı. Bu depremde, resmi rakamlara göre 18.373, resmi olmayan rakamlara göre ise 50.000’e yakın vatandaşımızı kaybettik; 23.781 kişi ise bu depremde yaralandı. Bugün bir kez daha kaybettiğimiz vatandaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

Gölcük Depreminin ardından yaşanan Düzce depremi de büyük bir yıkım ortaya çıkarmış, depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu yüzümüze acı bir şekilde vurmuştu. Son günlerde hepimizin malumu olduğu üzere, deprem kuşağında olan ülkemizin çeşitli bölgelerinde halen neredeyse haftada birkaç defa depremler olmakta, depreme karşı alınacak önlemler açısından ise değişen bir şey olmamaktadır.

Bu kadar yaşanan acı olaylara rağmen, yerel ve merkezi idareler tarafından hiçbir önlem alınmamakta ve hatta o tarihlerdeki hükümet tarafından alınmış önlemler sanki deprem hiç olmayacakmış gibi ortadan kaldırılmaktadır. Mevcut iktidar döneminde, 2002 Yılında, mevcut yapı stoğuna ilişkin güçlendirme ve yenileme çalışmaları için deprem master planı hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu planı hiçbir zaman uygulamamıştır.

1999 Depremi’nden sonra deprem toplanma alanı olarak bilinen 470 “Geçici İskan Alanı'' tespit edilmiş, deprem sonrası kullanılacak “Birinci Derecede Acil Ulaşım Yolları'' belirlenmişti. Bu yollardan biri de yakın tarihe kadar Hakimiyet-i Milliye Caddesinde şu an cadde yanı otopark olarak İSPARK tarafından kullanılan tek şeritli yoldu.

İBB Deprem ve Doğal Afet Komisyonu raporuna göre, şu anda belirlenen deprem toplanma alanı sayısı 77 ve alanların genişliğinin toplamı 20 hektar. Yani yaklaşık 400 alan imara açılmış ve bunların hemen hepsi de AVM ya da Rezidans yapılmış. 18 milyon nüfuslu İstanbul için şu an tespit edilen deprem toplanma alanları da ilk büyük depremde ilk önce denize gidecek olan dolgu bölgelerde ve ulaşımın çok zor olduğu yerlerdedir. Son olarak İstanbul’da kent merkezlerinde bulunan ve 200 milyon metrekare genişliğe sahip 195 askeri alanın boşaltılması gündemde olmasına rağmen bu alanların ne şekilde kullanılacağına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmamakta, görülen örnekler buraların da ranta açılacağını göstermektedir. Yetkililer bu alanların deprem toplanma alanı olarak belirlenmesi halinde ihtiyacın büyük bölümünün karşılanacağını söylemekte fakat böyle bir şeyin yapılacağı kesinlikle düşünülmemektedir.

Şu an bulunduğumuz yer, Üsküdar’ın en büyük Mahallelerinden biri olan, nüfusu 80.000’e yaklaşan, Anadolu’da bazı illerden bile büyük olan Ünalan Mahallesi’nin deprem toplanma alanı, yakın zamana kadar spor tesisleri olarak kullanılan, elimizde kalan son yeşil alanlardan biri olarak önemli bir alan.

Bu büyük yer, betona boğulmuş Ünalan’ın nefes alınacak son boş alanlarından biri.

Bu alanın deprem toplanma alanı olduğu göz ardı edilerek, bu kadar hayati bir öneme sahip bu alan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2016 Yılı sonunda imara açıldı ve bu alana ilişkin olarak yeni planlar yapılarak içinde bulunduğumuz alan mesleki ve teknik öğretim tesis alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, özel ortaokul ve ticaret ve konut alanı olarak belirlendi. Bu da yetmedi, yurt yapılmak üzere Üsküdar Belediyesi ile birlikte bu alan her zaman olduğu gibi hükümete yakın olan TÜRGEV’e verildi. Ayrıca, Mahalleli sadece deprem toplanma alanını, yeşilini, parkını, spor tesisini değil, aynı zamanda Pazar alanını da büyük bir ölçüde kaybetti. Mevcut alanda bulunan park alanı Ünalan Mahallesi Pazar alanının büyük bir bölümüne kaydırıldı.

Bu yapılanların hepsi, birilerine halkın arazisinin, deprem toplanma alanının verilmesi için, rant için, talan için gerçekleştirildi. Yeşili yok edip Mahalleyi, şehri betona boğmak için, insanları nefessiz bırakmak için yapıldı.

Konu ile ilgili olarak, askı süresi içerisinde Mahalle Muhtarı olarak şahsım ve bazı mahalleliler tarafından bu planlara ve buranın imara açılmasına itiraz ettik. İtirazlarımız Belediyeler tarafından reddedildi. Bu sebeple konu ile ilgili olarak Meclis kararının iptali için dün itibariyle davamızı açtık.

Siz Mahallelilerle, bu konuya duyarlı tüm odaklarla bu alanın yine deprem toplanma alanı olarak kalması, yeşil bir alan olarak bırakılması için mücadele etmeye kararlıyız. Tüm Mahalle sakinlerinden ve tüm duyarlı insanlardan isteğimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve diğer makamlara itirazlarınızı matbu dilekçelerimizle sunmanız, itirazlardan sonra hukukçuların desteğiyle bu alanla ilgili olarak açacağınız davalarla Mahalleli olarak buraya sahip çıkmanız.

Türkiye’de bulunan 20 milyon yapıdan 7 milyonu güvenli değil. Güvenli olmayan 7 milyon yapının 2 milyonuysa İstanbul’da bulunuyor. Bugün 17 Ağustos 2017 ve aradan geçen yıllarda yapılan olumlu tek bir şey olmadığı gibi, mevcut binalarla ilgili herhangi bir önlem alınmıyor.'

"Üsküdar'ın tek deprem toplanma alanının TÜRGEV'e verilmesi protesto edildi" haberi, 17 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Üsküdar'ın tek deprem toplanma alanının TÜRGEV'e verilmesi protesto edildi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üsküdar'ın tek deprem toplanma alanının TÜRGEV'e verilmesi protesto edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  2. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  3. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  4. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  5. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  6. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  7. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  8. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  9. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  10. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  11. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  12. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  13. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  14. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  15. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  16. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  17. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  18. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  19. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  20. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
Gündem Haberleri