X-Işınları gizli portreyi ortaya çıkardı

X-Işınları gizli portreyi ortaya çıkardı

X-Işınları gizli portreyi ortaya çıkardı MS 79 yılında, Roma kenti Herculaneum, ünlü komşusu Pompeii’yi yok eden Vezüv yanardağındaki volkanik patlama sonucu balçık, taş ve gaz seli içinde kayboldu. 19. yüzyılda, araştırmacılar kenti kazmaya başladığında, bazı...

MS 79 yılında, Roma kenti Herculaneum, ünlü komşusu Pompeii’yi yok eden Vezüv yanardağındaki volkanik patlama sonucu balçık, taş ve gaz seli içinde kayboldu. 19. yüzyılda, araştırmacılar kenti kazmaya başladığında, bazı mozaik ve resimler buldular. Bu eserler, ne yazık ki ortaya çıktıkları andan itibaren maruz kaldıkları hava koşulları ve havanın içinde bulunan kontaminant maddeler sebebiyle zarar gördüler. Ancak yeni bir analiz yöntemi, eserlerin korunmasına hatta restore edilmesine yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, yakın bir zamanda Herculaneum’un Mozaikli Atrium Evi’ndeki genç bir kadın resmini, kir ve kül katmanlarından ayırmak için ELIO adlı portatif bir makro X-ışını aleti kullandı. Bu aygıtı, resimden yaklaşık 1,25 cm uzağa yerleştirerek araştırmacılar, demir-bakır gibi boya maddelerini, hiçbir müdahale olmaksızın tespit edebildiler.

Çalışmanın başında bulunan Pratt Enstitüsü’nden kimya profesörü Eleonora Del Federico, “Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma, antik bir Roma duvar resimi ya da herhangi tarihi bir duvar resmi üzerindeki ilk –in situ- çalışmadır'' diyor.  “Bu teknik oldukça yeni ve müzelerde diğerlerinin yanısıra Rembrandt, Picasso ve Van Gogh’un eserleri için yapılan araştırmalarda kullanılıyor.''

Araştırmacıların yaptıkları basın açıklamasına göre bu analiz, sanatçının, genç kadını demir bazlı bir pigment kullanarak kabataslak bir şekilde çizmiş olduğunu ortaya koydu. Kadının gözleri etrafındaki alanlar, kurşun esaslı bir boya kullanılarak vurgulanmış. Yanaklarındaki potasyum bulguları, canlı bir renk oluşturabilmek için yeşil bir toprak bazlı pigment kullanıldığını gösteriyor.

Bu çalışma, solmuş ve ufalanmış haldeki resimde bulunan maddelere ışık tutarak konservatörlerin eseri korumaya ve restore etmesine faydalı olacak doğru temizleme solventlerini ve diğer kimyasalları seçmesinde yardımcı olabilir ve orijinal resmin dijital olarak tekrar yaratılmasında kullanılabilir.

Herculaneum’da ELIO’nun bu ilk testi oldukça başarılı gözükmektedir ve bu da şehirde artık çıplak gözle görülemeyen pek çok duvar resminin bu sayede belirlenebileceğini belirten Del Federico için oldukça umut verici bir sonuç.

Aynı teknik, resimlerini katmanlı detaylarla nasıl yaptıklarını anlamak için usta ressamların eserlerini keşfetmek için kullanılıyor, örneğin Edvard Munch’ın “Çığlık'' adlı eserindeki beyaz lekelerin mum olduğu ortaya çıkartıldı. Bu teknik, ayrıca, yakın zamanda konservatörlerin Antwerp’te bulunan “Mesih ve Şarkı Söyleyen Melekler -Christ with Singing and Music-Making Angels'' adlı eserini de restore etmelerinde de yardımcı oldu.

"X-Işınları gizli portreyi ortaya çıkardı" haberi, 14 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan X-Işınları gizli portreyi ortaya çıkardı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. X-Işınları gizli portreyi ortaya çıkardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  2. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  3. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  4. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  5. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  6. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  7. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  8. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  9. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  10. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
  11. 10:49 Deprem mi oldu, nerede deprem oldu?
  12. 10:44 Mansur Yavaş, Ankara'da son anket sonuçlarını açıkladı
  13. 10:42 Fenerbahçe’nin Trabzon’daki Faciası:Acun Ilıcalı sessiz kalmadı!
  14. 10:40 AK Partililer okullara gitmeye başladı: Öğretmen ve velilerden oy istediler
  15. 10:38 MHP'li vekil: "Gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz.."
  16. 10:35 Beşiktaş'ta devrim gibi karar! Sezon sonunda büyük değişiklik kapıda!
  17. 10:35 CarrefourSA, Migros, ŞOK'ta fırsat yağmuru! Koli koli al, %35 Kazan!
  18. 10:33 Karar yazarı Akif Beki: Gözünüz aydın, yeni vergi artışlarınız yolda
  19. 10:31 BluTV’nin Prens Dizisi İkinci Sezonuyla Geri Dönüyor,2.Sezon Afişi Yayınlandı!
  20. 10:27 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 47 ilaç, geri ödeme listesine alındı
Kültür Sanat Haberleri