Yanardağ: Liberaller yolunu döşedikleri cehennemi kurbanlara bırakıp kaçıyor!

Yanardağ: Liberaller yolunu döşedikleri cehennemi kurbanlara bırakıp kaçıyor!

Yanardağ: Liberaller yolunu döşedikleri cehe... ABC Haber MerkeziKendisini "Sosyalist Kültür Dergisi" diye tanımlayan Birikim'in kurucularından ve bu çevrenin önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Murat Belge, karanlığa sürüklenmesine katkıda bulunduğu Türkiye'deki misyon...

ABC Haber Merkezi

Kendisini "Sosyalist Kültür Dergisi" diye tanımlayan Birikim'in kurucularından ve bu çevrenin önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Murat Belge, karanlığa sürüklenmesine katkıda bulunduğu Türkiye'deki misyon ve miadını doldurduğuna kanaat getirmiş olacak ki, ülkeyi terk etme kararı aldı. Bu gelişmenin ardından gazeteci Merdan yanardağ'ın 2013 sonlarında kaleme aldığı ve 2014 yılında yayımlanan "Liberal İhanet" adlı önemli kitabı yeniden gündeme geldi.

Murat Belge'nin de köklü bir eleştiriye tabi tutulduğu 'Liberal İhanet' kitabıyla ilgili olarak Kırmızı Kedi Yayınevi'nin sosyal medya hesaplarından paylaştığı bir anımsatma mesajı, dönekleri ve liberalleri adeta ayağa kaldırdı. İngiltere'ye gitmek isteyen bu nedenle de Oxford Üniversitesi'nden 'akademik sığınma' talep eden Belge'yi korumak, yine liberal mahalledeki isimlere düştü.

Öyle anlaşılıyor ki, özellikle liberal solcular vicdanen çok rahatsız. Tarih önünde yanıldıkları ortaya çıktı. Yaşam kendilerini yanlışladı. Bunu biliyorlar. Ancak, önemli bir bölümü özeleştiri yapma basiretini, dürüstlüğünü ve olgunluğunu bir türlü gösteremiyor. Yanıldıklarını kabul etmek zor geliyor. Tam tersine, her fırsatta arsızca devrimci ve yurtsever aydınlara, laikliği ve insanlığın ilerici birikimini savunan çevrelere karşı saldırıya geçip çirkefleşme yolunu seçiyorlar.  Bu liberal çevre, "laikçi" diye alay etmeye kalktığı insanların haklı çıkmasını bir türlü kabullenemiyor. Onları hırçınlaştıran şeylerden biri de, liberal ideolojik hegemonyanın yıkılması ve liberal ahlakın çöküşü oluyor. 

'Demokrasi yoluyla şeriat gelirse' buna karşı çıkmayacağını, ancak o düzende de yaşamayağını belirten sol liberal Murat Belge'nin Türkiye'den bir nevi kaçmaya çalıştığı ortaya çıkınca, bununla ilgili sosyal medyada çok şey yazılıp çizildi. Bütün dönek solcu ve liberaller gibi, AKP ve Fethullahçı Çeteye özgürlükçü ve demokratik gerekçelerle destek veren Belge'nin, Türkiye'yi gericiliğe teslim eden 'liberalizm' kariyerinden örnekler tekrar akıllara geldi. 

Kırmızı Kedi Yayınevi bu gelişme üzerine, yayıncısı olduğu ABC Gazetesi ve Tele1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın, liberallerin sola, kendi değerlerine ve halka nasıl ihanet ettiğini örnekleriyle anlattığı, ağırlığını "yetmez ama evetçi" dönekler ve sol liberallerin oluşturduğu simge isimlerin ideolojik-politik bir eleştiriye tabi tutulduğu "Liberal İhanet" kitabını okuma önerisi olarak sundu. İşte bu noktada kıyamet koptu.

yanardagdan-karsi-iddianame-liberal-ihanet_1.jpg

Sosyal medyada 'Murat Belge linç ediliyor' diyerek, kalan soluklarıyla savnmaya geçen bu liberal çevre, Belge'nin -ne olduğu devrimci ve yurtsever aydınlar tarafından gayet iyi bilinen- ismi üzerinden reklam yapıldığını savundu. Belge gibi liberallerin ihanetini yüzlerine her fırsatta vuran aydınlara ve sosyalistlere karşı pespaye bir kampanya başlattıldı. Ancak, sikletten düştükleri için olsa gerek bu kampanya etkili olmadığı gibi, kimseyi ikna da edemedi.

Kırmızı Kedi'nin "Yetmez ama Evet dediler, şimdi arkalarına bakmadan kaçıyorlar! Liberal İhanet’i tekrar okumanın zamanı…" spotuyla verdiği okuma önerisi üzerine, liberaller yayınevine ve Yanardağ'a karşı saldırıya geçti. Öyle ki, Belge'yi kollamak adına, yayınevinin kullandığı görsele bile kulp taktılar. Görselde Belge'nin rakı içerken çekilmiş bir fotoğrafı yer alıyordu. Hiçbir özel kasıt taşımayan bu fotoğraf ile Belge'nin bugünün egemen değer yargıları karşısında hırpalanmak isteğini ileri sürdüler. Anlaşılan sosyalistlerle kendilerini karıştırıyorlardı. Kadınların örtünmesinin onları erkeklerle eşitlediği ve özgürleştirdiği gibi gerici zırvaların savunulduğu yazılara, daha yakın zamana kadar sayfalarında yer veren Birikim dergisi de bu tartışmaya katıldı. 

kirmizi-kedi.jpg

Murat Belge'nin 'sığınma' haberinin yayılması üzerine, başlatılmasına katkısının olmadığı bir tartışmanın öznesi haline gelen Merdan Yanardağ ise, yine sosyal medya hesabından bir mesajla yanıt verdi. Yanardağ, "Murat Belge İngiltere'ye göç ediyormuş.. Liberallerin ihaneti böyle bir şey işte.. Yaratılmasına yaşamsal destek verdikleri bu cehennemi onunla savaşı göze alanlara ve kurbanlara bırakıp kaçarlar.. Olayın bu noktaya geleceği belliydi" diye yazdı.

ekran-resmi-2018-02-17-18.29.57.png

BİRKİM'DE MÜSLÜM YÜCEL CİNLİĞİ

Bu gelişmelerin üzerine Birikim Dergisi, T24 gibi sol liberal ve liberal yayınlar, savunmaya ve yer yer karşı saldırıya geçti. Birikim'de Müslüm Yücel, "Türkiye’yi Karanlığa Gömen Adam Murat Belge!" başlığıyla yazdığı bir yazıda, Murat Belge'nin ülkeden kaçış iddiasını 'beyin göçü' olarak tarifledi... Geçerken, Merdan Yanardağ'ın Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal'dan tanındığını da belirterek, onun İşçi Partisi-Vatan Partisi geleneğinden gelen bir ulusalcı olduğunu ima edip, önsel olarak güya "lekelemeye" çalıştı.

Oysa, kendisini tanıyanların bildiği gibi, sosyalist bir gazeteci ve aydın olan Yanardağ, Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal'dan dolayı tanınan biri olmadığı gibi, siyasal ve entelektüel bakımdan Aydınlık (PDA - İşçi Partisi) geleneğiyle de hiçbir ilgisi bulunmuyor. Bunun bir sakıncasının olup olmadığı tartışması bir yana, gerçek böyle..

Yanardağ'ın Aydınlık ve Ulusal Kanal ile ilişkisine gelince; 1992'de Aziz Nesin'in imtiyaz sahipliği ve başyazarlığında sol ve muhalif kesimlerin ortak gazetesi olarak, "Onbinler AŞ" adlı inisiyatif tarafından çıkarılan günlük Aydınlık gazetesinin kurucularından biri olan Yanardağ, bu gazetenin bir yıl boyunca yayın koordinatörlüğünü yaptı. Bu gazete Yanardağ ayrıldıktan bir süre sonra kapandı ve daha sonra haftalık dergi şeklinde yayınlandı. Yıllar sonra (2008 sonlarında), Kanal Türk televizyonuna AKP iktidarı tarafından el konulduktan sonra bir dönem Ulusal Kanal'da dışarıdan program yapan Yanardağ, bu dönemi açıklıkla, meslek serüveninin diğer aşamaları (örneğin Gündem gazetesi) gibi, gazetecilik yaşamının parlak kesitleri içinde saydı. Ancak, Yanardağ'ın 32 yıllık meslek yaşamını ve tanınmışlığını bununla sınırlamaya kalkışmak, dahası siyasal bakımdan ilgisi bulunmadığı halde, "Aydınlıkçı" ya da "ulusalcı" olduğunu ima etmek, -böyle olmak ayıp değil ama- ucuz bir yalan ve çarpıtma olarak kayıtlara geçti.

Zor durumda olduğu anlaşılan Müslüm Yücel, "Ama siz de ulusalcısınız" demeye getirerek, asıl tartışma alanından kaçmaya çalışıyor. Müslüm Yücel bu yolla Yanardağ'ın, liberalleri tarih önünde ideolojik ve politik bakımdan mahkum ettiği "Liberal İhanet" kitabındaki eleştirilerini değersizleştirmeye kalkışıyor. Ama olmuyor. Liberal ideolojik demogojinin çöktüğü bir dönemde bu cinlik tutmuyor.

Diğer taraftan aynı Müslüm Yücel, Belge'yi açıkça savunma yürükliliğini de gösteremiyor. Belge'nin AKP'yi ve Cemaati "demokratik" gerekçelerle desteklediği dönemi atlayarak yazıyor. Sonuçta Yücel'in bu tutumu (ulusalcılık iması), Gün Zileli'nin, geçmişinde Aydınlık hareketinin liderlerinden biri olduğundan hareketle Birikim çevresini mahkum etmeye çalışmak gibi bir saçmalık oluyor.

Öte yandan, sosyalist ve yurtsever aydınlar, hiçbir zaman Belge'yi Türkiye'yi tek başına karanlığa gömecek çapta bir isim olarak görmedi. Kaldı ki, Murat Belge, Merdan Yanardağ'ın 'Liberal İhanet' kitabında adı geçen çok sayıda isimden sadece biri.. Durum böyle olduğu halde, başlığından itibaren saptırma ve demogojiyle dolu olan söz konusu yazıda Yücel, Belge'nin kaçışını "beyin göçü" ve 'iş aramak' diye açıklıyor. Tam trajikomik bir durum ve gerçeği örtbas etme çabası.. Oysa gerçeği açıkça teslim edip, dürüst bir özeleştiri yaparak siyasal nedenlerle elbette yurt dışına gidilebilir ve bu tutum iktidara karşı bir eleştiriye de çevrilebilirdi. Böyle yapılsaydı, bu tutumun belki bir anlamı olabilirdi. Ama ne gezer.. Sicilden duyulan utanç, belli ki, ancak kaytarmaya yol veriyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Yücel'in yazısında dikkat çeken asıl önemli yan, Belge'yi ancak belli rezervlerle savunması ve müktesabatına sahip çıkmaktan kaçınmasıydı. Öyle ki, Müslüm Yücel, Birikim çevresi ve Belge'nin yakın geçmişte Erdoğan-AKP iktidarına  destek verdiğinden hiç söz etmediği gibi -belli ki utanıyor- örtük şekilde bu mirası da reddediyor. Hisli ve vicdanlı bir liberal olduğu anlaşılan Müslüm Yücel, döneklerin ve sol liberallerin özgürlükçü ve demokratik nedenlerle Erdoğan-AKP iktidarına, dolayısıyla zamanında Fethullahçı Çeteye yaşamsal bir destek vererek bugünkü dinci-faşizan rejimin yolunu döşedikleri gerçeğinin üstünü örterek, bunun tartışılmasından kaytarıyor. 

'ÇAPLI BİR LİBERALE ÇAPSIZ GÜN ZİLELİ'DEN DESTEK'

Liberallerin halka, ülkeye, emekçilere, sola ve kendi ayatlarına karşı ihanetinin belgelendiği ve tarih önünde mahkum edildiği bir gerekçeli hüküm niteliğindeki Yanardağ'ın 'Liberal İhanet' kitabını diline dolayanlardan biri de, hayli geç bir yaşta anarşizmi keşfeden, gerçekte yeni yetme bir liberal olan Gün Zileli'ydi. Zileli, Yanardağ'ın 2014'te yayınlanmış ve defalarca yeni baskısı yapılmış kitabını okumadığını, "Kitabı görmedim" diye ifade ederken, "Bu arada Kırmızı Kedi'nin kitapla ilgili reklamı gerçekten içler acısı" dedi. Yanardağ'ın, kendisini 'liberter' (anarşist) sanan bu liberale yanıtı ise sert oldu:

"Gün Zileli adlı, kendisini anarşist sanan bilgisiz bir liberal, 2014'te çıkan, okumadığı 'Liberal İhanet' kitabım hakkında zırvalamış. Bugünkü mezhepçi faşizan rejimin yollarını döşeyen Murat Belge'ye sahip çıkmış. Belge'nin talihsizliği.. Çaplı bir liberale bir çapsızdan çıkan destektir!"

Belge'yi savunanlar, onun ve liberallerin halka karşı işlediği suçlara da ortak olduklarının farkında değildi. Örneğin, Artvin Hopa'da doğayı korumak için (HES'lere karşı) 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan bir mitinge polisin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren, ÖDP ve Halkevleri üyesi öğretmen Metin Lokumcu için, "AKP'nin oylarını düşürmek için bu garibanın bu kadar heyecanlanmasına gerek yoktu. Kendisi değil belki, ama onun çevresinin çevresi Ergenekoncuydu" diye yazan Belge'nin bu sözlerini nedense hiçbiri hatırlamadı. (Buraya bir not düşelim; Hopa'da söz konusu mitingin düzenlendiği tarihte R. Tayyip Erdoğan da Rize'deydi ve dönüşte karayoluyla bu ilçeden geçecekti. Dolayısıyla miting, kaçınılmaz olarak dönemin başbakanını da protesto eylemine dönüşmüştü.)

Merdan Yanardağ, 'Liberal İhanet' kitabı üzerinden başlatılan ve hala devam eden tartışma üzerine sosyal medya hesabından (Twitter) sırasıyla şu mesajları paylaştı:

  • M.Belge'nin ülkeyi terk etme meselesinden sonra 'Liberal İhanet' kitabım etrafında bir tartışma başladı, K.Kedi Yayınevi'nin Twitter mesajında kullandığı, kasıt taşımayan 'Rakı içen Belge' fotoğrafı üzerinden güya etik tartışma yapılıyor. Bu ucuzluk, asıl tartışmadan kaçmaktır.
     
  • Dinci faşizan rejimin yollarını döşeyen liberallerin bana ve Kırmızı Kedi Yayınevi'ne karşı Murat Belge'nin arkasına dizilmesi, yetmez ama evetçi bu çevrenin hala tarihe ve halka karşı işlenen suçun içinde olduğunu gösteriyor. Liberal hegemonya yıkıldı. Yıktık! Hazmedilemeyen bu.
     
  • Daha önce cevap vermeye gerek bile duymadığım, liberal kampın yeni mensubu Gün Zileli, solu terk etmenin insanı cahilleştirdiğinin somut enkazı olarak M. Belge vakasında yeniden ortaya çıktı. Siyasal islam ve dinci faşizme karşı mücadele yerine işbirlikçilik yapanlar utanmıyor.
     
  • Tarih metodolojisi tartışması yaptığım bir konuşmadan sonra konuyu hiç anlayamayan, yarı aydın Gün Zileli, yetersiz İngilizcesi ile yalan yanlış çevirdiği (tanıkları var) bir kitabı referans göstererek bana saldırmıştı. M. Belge vakasında da aynı şeyi yapıyor. Yeni yetme liberal!
     
  • Liberal ideolojik hegemonya ve ahlakın çöküşüne tanıklık ediyoruz. Siyasal İslama "demokratik" gerekçelerle verilen desteği savunamayanlar, M. Belge olayında, bazı devrimcilere, "Ama siz de ulusalcısınız" demeye çalışıyorlar. Tam bir sefalet. Birikim'de yazan Müslüm Yücel gibi.

57-861-001.png

"Yanardağ: Liberaller yolunu döşedikleri cehennemi kurbanlara bırakıp kaçıyor!" haberi, 22 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yanardağ: Liberaller yolunu döşedikleri cehennemi kurbanlara bırakıp kaçıyor! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yanardağ: Liberaller yolunu döşedikleri cehennemi kurbanlara bırakıp kaçıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Gündem Haberleri