Hükümetin 'terörist' ilan edip, onlarca kez 'öldüğünü' iddia ettiği isim Soçi'de

Hükümetin 'terörist' ilan edip, onlarca kez 'öldüğünü' iddia ettiği isim Soçi'de

Hükümetin 'terörist' ilan edip, onlarca kez ... Rusya'nın girişimiyle Suriye'deki iç savaşın çözümü için toplanan Soçi konferansının açılışı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmelerinin yarattığı kriz nedeniyle ertelendi.BBC Türkçe’nin...

Rusya'nın girişimiyle Suriye'deki iç savaşın çözümü için toplanan Soçi konferansının açılışı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmelerinin yarattığı kriz nedeniyle ertelendi.

BBC Türkçe’nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, resmi adı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi olan ve Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen toplantının, hükümete 'muhalif' bazı grupların temsilcilerinin buraya kadar gelmelerine karşın toplantıya katılmak istemediklerini bildirdi.

Habere göre, kongrenin organizasyonunda Suriye devletinin bayrağı ve ambleminin kullanılmasına "içerlediklerini" belirten bazı 'muhalif' delegeler, bu durumu protesto etmek için havaalanını terk etmek istemedi.

Suriye'nin kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere üç renkli yatay şeritten oluşan bayrağının ortasında iki yeşil yıldız yer alıyor. Silahlı bazı gruplar ise aynı bayrağın üç yıldızlı versiyonunu kullanıyor.

Reuters, Soçi havaalanını terk etmek istemeyen heyetin Türkiye'den geldiklerini belirtti.

Kazakistan'daki görüşmelere katılan isimlerden biri olan Ahmed El Burri, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye geri döneceğiz. Ne olursa olsun, Soçi'ye adım atmayacağız. Ruslara Suriye hükümetini temsil eden tüm bayrak ve amblemlerin sökülmesini şart koştuğumuzu bildirdik" dedi.

REUTERS: MUHALEFETİ TÜRKİYE TEMSİL EDECEK
Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen gazeteci Muhammed Adnan, havaalanında yaklaşık 70 kadar kişinin olduğunu ve kendilerini Ankara'ya götürecek uçağı beklediklerini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda Artem Kozhin, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, "Türkiye'den gelen silahlı bir muhalif grubun katılım için bazı ek şartlar ortaya sunmasından dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor" dedi.

Kozhin, sorunun çözümü için Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki kez telefonda görüştüğünü de aktardı.

AFP'ye konuşan silahlı 'muhalif' örgütten bir temsilci, Rusya'nın itiraz edilen sembol ve bayrakları değiştirme ya da kaldırmayı kabul ettiğini söyledi.

Ancak AFP muhabiri, havaalanından kongrenin düzenleneceği salona doğru giden yoldaki flamaların halen yerinde durduğunu bildirdi.

Ancak Reuters daha sonra geçtiği haberde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın, Suriyeli örgütlerin toplantıya katılmayacağını ve muhalefeti Türk heyetinin temsil edeceğini açıkladığını söyledi.

BAZI ÖNEMLİ GRUPLAR BOYKOT EDİYOR
Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin Rusya'nın girişimi ve Türkiye ile İran'ın da desteğiyle toplanmasına karar verilmişti. Üç ülkenin birlikte hazırladığı davetliler listesinde Suriye hükümetinin yanı sıra silahlı ve siyasi muhalif grupların temsilcileri de yer alıyor.

Ancak, aralarında Cenevre görüşmelerinde muhalefeti temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) gibi gruplar Soçi'ye katılmıyor.

Yüksek Müzakere Komitesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile en önemli müttefiki Rusya'yı askeri çözüm aramakla ve ciddi bir müzakere sürecine girmeye niyetli olmamakla suçluyor.

PYD gibi Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplar da Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na tepki olarak Soçi'yi boykot ettiklerini açıkladı.

Bu durum, Konferans'ın ilk toplantısının kadük kalabileceği ve önemli bir sonuç doğurmasının zor olduğu yorumlarını beraberinde getiriyor.

HÜKÜMETİN 'TERÖRİST' İLAN ETTİĞİ İSİM SOÇİ ZİRVESİNDE
Rusya'nın Soçi kentinde başlayan Suriye Ulusal Diyalog Konresi'nde Suriye devleti için savaşan eski THKP-C Acilciler Grubu lideri Mihraç Ural'ın yer alması dikkat çekti. Mihraç Ural, gönüllülerden oluşan Mukavveme-i Suriye (Suriye Direnişi) adlı bir grubun komutanlığı yapıyor ve cihatçı/mezhepçi örgütlere karşı Suriye hukümetinin yanında savaşıyordu. Ural, yandaş basının yakından tanıdığı bir isim. AKP medyası onlarca kez "Mihraç Ural öldürüldü" şeklinde haberler yayınlamıştı.

duyai8owsae4_ks.jpg

Türkiye'nin Suriye rejiminin istihbarat servisiyle irtibatlı olduğunu iddia ettiği THKP/C Acilciler örgütü, 12 Eylül 1980 darbesinden önce Türkiye solunun radikal örgütlerinden biriydi. Bu örgütün bir kısım yönetici ve üyesi 12 Eylül darbesinden sonra Suriye'ye geçmiş, Filistinli örgütlerle birlikte İsrail'e karşı savaşmıştı. Mihraç Ural ve bir grup arkadaşı bu dönemde Suriye'ye yerleşmişti. Türkiye ile büğları zayıflayan örgüt 1987'den sonra dağılma sürecine girerek feshedilmişti.

Ancak, Suriye iç savaşı başlayınca Acilciler, "terör örgütü" ilan edilmiş ve lideri Mihraç Ural için kırmızı bültenle arama kararı çıkarılması istenmişti. Emniyet kayıtlarına göre de artık varolmayan Acilciler örgütü, Hükümet tarafından Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 11 Mayıs 21013'te 52 kişinin ölümü, 155 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan katliamın sorumlusu oalrak gösterilmişti. Mihraç Ural ise bu suçlamayı şiddetle reddetmiş, daha sonra söz konusu katliamın dinci terör örgütleri tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı. 

dux_zpmx4aa07b-.jpg

"Hükümetin 'terörist' ilan edip, onlarca kez 'öldüğünü' iddia ettiği isim Soçi'de" haberi, 30 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hükümetin 'terörist' ilan edip, onlarca kez 'öldüğünü' iddia ettiği isim Soçi'de haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hükümetin 'terörist' ilan edip, onlarca kez 'öldüğünü' iddia ettiği isim Soçi'de 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:07 Çiftçilik hayranları için heyecan verici haber! Epic Games'in yeni ücretsiz oyunu sızdırıldı!
  2. 04:02 Moda devi iflas etti 1500 kişi işinden olacak!
  3. 03:59 Ekonomist açıkladı: TCMB faiz artırırsa dolar 25 TL’ye gerileyebilir!
  4. 03:57 Türk İHA'sı, Reisi'nin helikopterinin yerini tespit etmiş olabilir
  5. 03:57 B sınıfı ehliyeti olanlara İŞKUR’dan 25 Bin TL maaş müjdesi
  6. 03:56 ABD işsizlik maaşı verilerini açıkladı
  7. 03:52 İşte ikinci elde kapış kapış giden markalar!
  8. 03:45 Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!
  9. 03:43 Uzmanlardan uyarı: "Aşı karşıtlığı bebekleri ve çocukları tehlikeye atıyor"
  10. 03:41 Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Her yıl 11 milyon kişi bu yüzden ölüyormuş!
  11. 03:39 Bu rejimde istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz!
  12. 03:38 Göbek yağlarınız varsa iki haftada bu yöntemle kurtulabilirsiniz
  13. 03:36 Kolajeni 10 tabak kelle paçaya bedel o çorba!
  14. 03:33 Dolandırıcıların son yöntemi: Kız çocuklarının fotoğraflarını kullandılar
  15. 03:31 Bu yöntem kararan perdeleri ilk günkü haline getiriyor!
  16. 02:15 ATM'den para çekerken dikkat! Yargıtay'dan önemli bir karar geldi
  17. 02:08 Dursun Özbek’ten Ali Koç’a büyük çağrı! Delikanlıysan gel!
  18. 02:00 Serdar Ortaç: "Kızlarda ayrılık acısı bir ay sürer"!
  19. 01:59 Tekkeyi bekleyen çorbayı içer atasözünün anlamı
  20. 01:56 Amerikalılar neden evinde çamaşır makinesi kullanmıyor hiç düşündünüz mü?
Gündem Haberleri