Yeni çıkan kitaplar / 14 Mayıs 2018

Yeni çıkan kitaplar / 14 Mayıs 2018

Yeni çıkan kitaplar / 14 Mayıs 2018 ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.Editörlerimizin...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

1-478.jpg

Müjdat Gezen
YAPABİLİRSİN
Kırmızı Kedi Yayınları

Oyunculuğu ve yönetmenliği yanında eğitmenliğiyle ama her şeyden önce güvenilir bir yol gösterici kimlişiyle öne çıkan Müjdat Gezen, “Yapamıyorum'' dediğimiz pek çok şeyi, inanç ve azimle üzerine giderek nasıl yapabildişimizi anlatıyor, anlatırken de kendi tecrübelerini, gözlemlerini ve okuduklarını paylaşıyor. Gezen'den verimli ve mutlu bir yaşam sürmenin yolunu gösteren keyifli bir motivasyon kitabı.

124 s. İstanbul 2018

2-416.jpg

Sonya O. Rose
TOPLUMSAL CİNSİYET TARİHÇİLİĞİ NEDİR?
Çeviren:Ferit Burak Aydar
Can Yayınları

“Kadın veya erkek olarak tanımlanmanın ne anlama geldiğinin bir tarihi vardır.''

Toplumsal cinsiyet tarihçileri, 1970'lerin ortalarından beri toplumsal cinsiyeti bir analiz kategorisi olarak kullanıyor, cinsiyetler arasındaki algılanan farkların ve ilişkilerin nasıl tarihsel olarak üretildiğini ve dönüştürüldüğünü araştırıyor.

Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir?alanın tarihçilerinin ne tür sorular sorduklarını, bunları nasıl cevaplandırdıklarını, ihtilaflarını, farklı yöntem ve yaklaşımlarını ele alan bütünlüklü bir giriş çalışması. Toplumsal cinsiyet tarihçiliğinin doğuşunu ve gelişimini anlatırken ırk, sınıf, etnisite gibi konularda toplumsal cinsiyetin merkezî konumunu vurguluyor.

Sonya O. Rose, 19. ve 20. yüzyıl Britanya'sının endüstriyel kapitalizminde toplumsal cinsiyet ve sınıf kesişimlerini çalışan ve önemli yayınları bulunan bir araştırmacı. Bu kitabında, toplumsal cinsiyet tarihi çalışmalarının milliyetçilik, endüstrileşme, sömürgecilik, emperyalizm, iktidar ve emek ilişkilerini nasıl aydınlattığına dair örnekler veriyor. Bugünü anlamanın aracı olan geçmişe dair, toplumsal cinsiyetli sorular sormanın önemini gösteriyor.

200 s. İstanbul 2018

3-303.jpg

Washington Irving
UYKULU KUYTU SÖYLENCESİ
Çeviren:Nagihan Çakır
İthaki Yayınları

“Washington Irving öyle bir yazar ki çağdaşlarını gölgede bırakıyor.'' –Stephen King

Amerika'nın ilk gotik yazarlarından Washington Irving'le İç Savaş sonrasının puslu coğrafyasına bir yolculuk.

“Uykulu Kuytu Söylencesi'' Amerikan edebiyatının ilk hayalet öykülerinden biri olmasının yanı sıra ilk gotik öykülerden de biridir. Uykulu Kuytu'nun Başsız Süvarisi, söylenceye göre, Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda bir top atışında başını yitirmiştir ve artık geceleri cepheye yetişmek için atını dörtnala süren bir süvariye dönüşmüştür.

Bu seçkide, “Uykulu Kuytu Söylencesi''ne ek olarak Irving'in bir diğer meşhur öyküsü “Rip Van Winkle'' ile “Lanetli Ev'', “Şeytan ile Tom Walker'', “Hortlak Damat'', “Alman Öğrencinin Serüveni'' ve “Gibbet Adası'ndan Gelen Konuklar'' isimli öyküler de yer alıyor.

120 s. İstanbul 2018

4-205.jpg

Charles Baudelaire
BAUDELAİRE’İN POE’SU
Çeviren: Işık Ergüden
Sel Yayıncılık

İflah olmaz romantiklerin vemelankoliklerin ruhkardeşliğine dair...

Avangardın Fransız şiirindekiöncüsü Baudelaıre'in kaleminden,eserlerini Fransızcaya çevirdiğiAmerikan edebiyatının köşetaşıPoe'nun hayatına ve eserlerine bakış.

“Tekrar ediyorum: Hiç kimse insan yaşamının ve doğanın istisnalarınıondan daha büyülü anlatmadı.''

54 s. İstanbul 2018

5-121.jpg

Masis Kürkçügil
BİR BAŞKA TARİH MÜMKÜN MÜYDÜ?
Ermeni Meselesi Üzerine Yazılar
Edebi Şeyler

“Tehcir miydi, soykırım mıydı?'' Yoksa 1915, yine yaygın resmi görüşün ileri sürdüğü gibi, bir “mukatele''den mi ibaretti? Yanlış bir hayatı doğru yaşamanın güçlüğünü akla getiriyor bu sorular: Gecikmiş bir soruya, kaybedilmiş bir imkâna sadece tarihe değil bugüne de ışık verecek bir bağlam kazandırmak da aynı ölçüde zor.

“Ermeni meselesi''yle ilgili yazılarını, söyleşilerini ve değinilerini bir araya getirdiğimiz Masis Kürkçügil bu zor işe girişiyor. Sadece 1915'e değil, 1908'de Ermeniler açısından kaybedilmiş inkılabın şifrelerine ve “unutulmak istenmiş'' bir tarihe odaklanıyor. Geçmişe bugün yaşayanları da özgürleştirecek soruyu yöneltiyor: “Bir başka tarih mümkün müydü?''

Tarihe Marksist bir bakış açısıyla yaklaşan, yıllardır sosyalist- devrimci siyasetin içinden birinin, geçmişin bu büyük olaylar dizgesine ışık tutan yazılarını okuyacaksınız, bu kitapta. Kürkçügil Ermeni siyasi partileri Hınçaklar ve Taşnakların tarihsel serüvenlerini, Taşnakların İttihat ve Terakki ile ilişkilerini, 1908'de İttihatçılarla Ermeni örgütleri arasında kurulan ittifakın birkaç yıl içinde nasıl berhava olduğunu analiz ediyor.

Ermeni meselesini Paramaz'dan Manuşyan'a, Rakovski'den Rosa Luxemburg'a, Armen Garo'dan Hagop Babigyan'a, Talat Paşa'dan Cemal Paşa'ya ve nihayet Hrant Dink'e uzanan geniş bir tarihsellikte ve perspektifte irdeliyor.

Siyasi Şeyler, toplumsal yüzleşmenin kaçınılmazlığını gören bir yerden, “Büyük Felaket''i irdeleyen bir kitapla yayın çizgisini sürdürüyor.

195 s. İstanbul 2018

6-103.jpg

İsmail Bozkurt
BEŞTULUM’DAN ZİRKÖY’E
Bir Kıbrıs Çocukluğu ve İlkgençliği(1940-1963)
İş Bankası Kültür Derneği

İsmail Bozkurt, direniş ve mücahitlik yıllarını (1955-1968) kaleme aldığı ve bu diziden yayımlanan Zirköy'den Mermertepe'ye kitabının ardından anılarının bu cildinde çocukluk ve ilkgençlik yıllarını anlatıyor. Çocukluğu Türkler ile Rumların yan yana yaşadığı Güney Kıbrıs'ın Lârnaka ilçesine bağlı Boğaziçi/Aytotro köyünde geçen Bozkurt, bu yılları geniş bir perspektiften ele alıyor. Köyünün insanlarından Rum komşularına; bayramlardan düğünlere; geleneksel yemeklerden geçim kaynaklarına kadar ayrıntılarıyla anlattığı anılarında Kıbrıslı Türkler'in yaşamlarına tanıklık ediyor. Lârnaka, Mağusa, Ankara ve Lefkoşa'da geçen eğitim hayatı ise Bozkurt'un siyasetle ve edebiyatla dolu dolu geçecek ömrünün temel taşlarını oluştururken, çalkantılı siyasi yılların eksik olmadığı arka plan Kıbrıs'ta daha sonra verilecek mücadelelerin ilk işaretlerini sunuyor. Beştulum'dan Zirköy'e, Bir Kıbrıs Çocukluğu ve İlkgençliği'nde, 1940-1963 yılları anılarına yer veren yazar ve siyaset adamı İsmail Bozkurt'un hikâyesi bugün yine yazarak ve üretmeye devam ederek Kıbrıs'ta sürüyor.

512 s. İstanbul 2018

7-089.jpg

Samuel Beckett
MERCİER İLE CAMİER
Çeviren: Uğur Ün, Elif Gökteke
Kırmızı Kedi Yayınları

Beckett'in en anlaşılır, en erişilir, hatta en eğlenceli eserlerinden biri, denir. Yazarın ilk Fransızca uzun düzyazı denemesidir, denir. 1946'da yazıldı ama son anda vazgeçti de ancak 1970'te basılabildi, denir. İngilizceye de yine kendisi çevirdi, denir. Didi ile Gogo'nun ruh ikizleridir desek yanlış olmaz, da denir.

144 s. İstanbul 2018

8-075.jpg

Fernorda Pesoa
LİZBON
Her Turistin Görmesi Gerekenler
Pharmakon Kitap

Kelimenin tam anlamıyla bir “yazın ustası'' olan, ardında bıraktığı sandıkları ve heteronimleriyle edebiyat araştırmacılarını şaşkına uğratan Fernando Pessoa ile çıkılacak bir Lizbon yolculuğuna davet ediyoruz siz okuyucuları. Değme bir düşünür eşliğinde, hiçbir sanatsal-kültürel-mimari yaratımı atlamaksızın atılacak bir şehir turu vadediyor bize Pessoa.

“Tejo (Tagus) nehrinin Atlas okyanusuna döküldüğü geniş deltadan şehr-i Lizbon'a vasıl olan turistler gemiden iner inmez bir arabaya biniyor ve Pessoa'nın rehberliğinde oldukça hızlı bir şehir turuna çıkıyorlardı. Rehber, görülmeye değer hiçbir mekânı atlamamaya çalışarak bu mekânlarda bulunan kıymetli eserlerin hemen hepsini bıkıp usanmadan sıralıyor, uzun listeler çıkarıyordu. Tek tek bütün anıtların, saray, müze, kilise ve manastırların mimari özellikleri üzerinde duruyor, her birinde yer alan tablo ve heykellerin hangi sanatçıların elinden çıktığını, müzelerde sergilenen nesnelerin hangi coğrafyalardan bulunup getirildiğini, hangi müze ya da kütüphane müdürünün hangi kurumun günümüzdeki hâlinden sorumlu olduğunu anlatıyordu.''

Önsöz / Hakan Atay

119 s. İstanbul 2018

9-056.jpg

Paulo Coelho
VERONİKA ÖLMEK İSTİYOR
Çeviren: Haldun Pamir
Can Yayınları

Veronika her istediğine sahip görünen, renkli bir yaşam süren genç bir kadın olmasına karşın mutlu değildir. Yaşamında bir şeylerin eksikliğini hissetmektedir. Başarısız bir intihar girişiminin ardından, kendini bir akıl hastanesinde bulur. Üstelik çok kısa bir ömrü kaldığını öğrenir. Zaten ölmek isteyen Veronika bu süreçte, başka dünyaların insanlarını tanırken kendi kimliğini de keşfetmeye başlar…

Paulo Coelho’nun ülkemize yakın bir coğrafyada, Bosna ve Slovenya’da geçen Veronika Ölmek İstiyor adlı romanı, varoluşumuzun her dakikasına yaşam ile ölüm arasında bir seçim olarak yaklaşıyor. Toplumun alışılmış kalıplarının dışına çıkan, farklı düşünceleri yüzünden önyargıları göğüslemek zorunda kalan insanları anlatıyor.

360 s. İstanbul 2018

10-046.jpg

Behçet Necatigil, Kamuran Şipal
DAR BİR ÇEMBER İÇİNDE
Yapı Kredi Yayınları

Dar Bir Çember İçinde, Behçet Necatigil'le Kâmuran Şipal'in 1948-1972 yılları arasında birbirlerine yazdık­ları 32 mektuptan oluşuyor.

Yaşamlarının, yazı ve çeviri uğraşlarının, edebiyat anlayışlarının yanı sıra dönemin edebiyat ortamının ipuçlarıyla, dahası giderek güçlenen bir dostluğun izleriyle dolu mektuplar, onların kişiliklerini yansıtan birer belge.

Yazılmadan kaldı bazı şeyler, gene de yazılmış kadar oldu.

Geldim, gelmek bir mecburiyeti yerine getirmek, bir şey ümid etmekse. İnsan bir yere giderken bavuluna bütün odasını, sası-durgun havasını, değişmez alışkanlıklarını koyabilmeli; olduğu gibi onlarla gelebilmeli. Yoksa– İlk günden gözümde tütmeye başladı tozlu penceresi, yükünü almış kitap ve kâğıtlarıyla odam, yılları paylaştıklarım. Hangi şartlarda olursa olsun gidip gelmeleri, ayrılışları göze alanlar yiğitleşti gözümde.

*Kapak fotoğrafı: Kumkapı, 6 Nisan 1974 (Necatigil Arşivi)

128 s. İstanbul 2018

banner-056.jpg

"Yeni çıkan kitaplar / 14 Mayıs 2018" haberi, 14 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 14 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni çıkan kitaplar / 14 Mayıs 2018 haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni çıkan kitaplar / 14 Mayıs 2018 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  2. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  3. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  4. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  5. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  6. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  7. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  8. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
  9. 00:39 Tesla'nın karı yılın ilk çeyreğinde sert bir düşüş yaşadı
  10. 00:35 Özgür Özel: "Ben erken seçimi en çok isteyecek kişiyim"
  11. 00:34 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder görevinden istifa ettiğini açıkladı
  12. 00:30 Arsenal, Chelsea'yi 5-0 mağlup ederek liderliği sürdürdü
  13. 00:26 Prens Louis'den yeni kareler geldi: Kanser tedavisi gören Kate Middleton çekti
  14. 00:25 Ünlü düdüklü tencere markası iflas etti: Hanımların düdüklü tencerede favorisiydi!
  15. 00:24 WhatsApp'a yeni özellik getirildi: Artık o özellik internetsiz kullanılabilecek
  16. 00:22 New York Borsası günü yükselişle kapattı
  17. 00:22 Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma açıkladı: FIFA ve UEFA Türk futbolunu takibe aldı
  18. 00:19 Aliyev, 3 ülkeyi işaret gösterdi: Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyorlar
  19. 00:19 Kağıthane’de drift atan sürücüye 32 bin lira ceza!
  20. 00:19 Fatih Erbakan: "AKparti'ye seçimi biz kaybettirmedik, bazı yerlerde MHP kaybettirmiş oldu"
ABC Kitap Haberleri