Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 14 Eylül 2016

Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 14 Eylül 2016

Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri /... ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.'Aldatıldık'...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

'Aldatıldık' dememek için, 'aldanmamak' için ve ülkemizde ve dünyada olan bitenlerin farkında olmak için okumak ve daha fazla okumak gerektiğini bir kez daha ghatırlatmakta bir sakınca görmüyoruz.

Ülkemizin sürüklenmeye çalışıldığı karanlığa karşı en etkili direniş alanlarından birinin 'okumak' olduğunu düşünüyor ve sizlere daha aydınlık günlerde daha çok kitaplı gelecek günler diliyoruz.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

Kitap dünyasındaki son gelişmelerden haberdar olmak için ABC Kitap sayfalarını takip etmeniz sizin için yeterli.

ABC Kitap sayfalarını okumadan kitapçı ve sahaf turuna çıkılmaz.

ABC izleyicilerine keyifli okumalar diliyoruz.

YENİ ÇIKANLAR

umberto-eco-ve-yazinsal-iletisime78623b6fa38c242bc4039207a06173f.jpg

Sedat Demir
UMBERTO ECO VE YAZINSAL İLEİTŞİM:OKUR VE YORUM
Dante Kitap

Umberto Eco, sadece geçtiğimiz yüzyılın değil, ortalarına doğru yaklaştığımız bu yüzyılın da en önemli düşünürlerinden. Yapıtlarında fazlaca alıntı kullandığı gibi, akademik dünyada hakkında en fazla söz edilen bir araştırmacı. Birçok çağdaş düşünceyle bağı olduğu gibi, sözleri kültür dünyasının oluşturduğu her bağlamın tam merkezinde. İlgili olduğu ve üzerine çalıştığı alan, disiplin, bilim ve yöntemleri burada sıralamaya kalkışmak bile uzunca bir liste hazırlamamıza neden olur. Oldukça etkili, zekice ve derin sürdürdüğü, tamamladığı çalışmaları var Eco'nun. Aynı zamanda kendisine bakanlar için tehlikeli. Entelektüellerin dünyasında takma adı Dedalus. Yani meselelerden bilgece söz eden ve onları kurnazca halleden. Bu bile, onun üzerine çalışmanın ne kadar zorlayıcı olduğunun bir işareti. Sedat Demir, bu güçlükle baş etmeyi göze almış ve Umberto Eco hakkında hazırladığı bu kitapla, aynı eksen hakkında diğer çalışmalar için bir başlangıç oluşturmayı hedeflemiş. Biz de bu çalışmanın "zihin açıcı" ve "doyurucu" olacağı konusunda kendisiyle hemfikiriz. Dikkat ederseniz bu satıra değin Gülün Adı'ndan söz açmış değiliz, çünkü Eco, Gülün Adı'ndan çok daha fazlası ve hepsi içeride.

344 s. İstanbul 2016

tanri-cocugu-korusun8967f8f870306d60852670e0f4ec5b03.jpg

Toni Morrison
TANRI ÇOCUĞU KORUSUN
Sel Yayıncılık

Afro-Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle defalarca ödüllendirilmiş Toni Morrison, son kitabı Tanrı Çocuğu Korusun'da eritme potası ve çok kültürlülük gibi asimilasyon politikalarıyla Amerikanlaştırılmış yeni siyahi kuşağın psikolojisini irdeliyor. İnsanın hikâyesine çocukluğun ne şekilde yön verdiğini ve travmaların bazen onulmaz yaralara dönüşürken, bazen de kişi için nasıl sıçrama tahtası olabildiğini mercek altına alıyor.
Başarılı, özgüvenli ve yalnızca beyaz giyinerek teninin rengini özellikle öne çıkaran siyahi genç bir kadının yaşadığı ayrılık, geçmişindeki sevgiden yoksunluk ve kalp kırıklığıyla yüzleşmesine neden olurken, bir varoluş buhranına kapılarak aşkın peşinde gerçek benliğinin izini sürmesine yol açıyor.

Sevilen, En Mavi Göz ve Merhamet gibi etkileyici romanların yazarı Toni Morrison'dan, çocukluktan yetişkinliğe giden yolda sevgi, aile, başarı, arkadaşlık ve güven gibi hatırı sayılır konuları ele alan incelikli bir anlatı...
"Bir çocuğa ne yaptığınız önemlidir."

176 s. İstanbul 2016

dusunuyorum-da-muthis-bir-sey3e25c2b1d742404d27439e40d7b79c75.jpg

Erdal Öz
DÜŞÜNÜYORUM DA, MÜTHİŞ BİR ŞEY!
Can Yayınları

Ben, kendi yazdıklarımın ilk okuruyum. Yazdığım her cümle, her paragraf, okur olarak kendimi düşünüp yazdığım, okur olarak benim beğenimden süzülüp geçecek cümleler, paragraflardır. Benim kafamdaki okurum "ben"im, kendimim. Başkaları beni ilgilendirmez. Öyleyse, benim okurum, benim yazdıklarımdan hoşlanabilmek için, benim yapımda, benim düzeyimde, benim beğeni düzeyimde biri olmak zorundadır.

Erdal Öz, çok genç yaşında şiirler, öyküler, inceleme yazıları yazarak başlamıştı edebiyata. Dönemin Pazar Postası, Yeditepe, a Dergisi gibi ünlü sanat dergilerinde cesur yazılar kaleme almış, 71 Askerî Muhtırası'nı izleyen tutukluluk süreçlerinde öyküye, edebiyat yazılarına ara vermek zorunda kalmıştı. Bu kitap, edebiyatımızın bu önemli isminin düzyazılarını bir araya getiriyor. Onu daha yakından tanımak, edebiyat görüşünü doğrudan öğrenmek için okura olanak tanıyor.

304 s. İstanbul 2016

atini-surup-giden-kadin18d88a83d959a409da53e52e42893345.jpg

D. H. Lawrence
ATINI SÜRÜP GİDEN KADIN
Can Yayınları

Lawrence'ın öykü anlatımındaki dehasının örneklerini sunduğumuz kitaptaki on üç öykü, 1924-1928 yılları arasında yazıldı. Lawrence, Birinci Dünya Savaşı sonrasında New Mexico, Meksika, İtalya, Almanya ve İngiltere'deki deneyimlerini aktarıyor. Yazar, öykü kişilerinin büyük çoğunluğunu, başta kendi karısı olmak üzere yakın çevresindeki insanlardan esinlenerek oluşturuyor. Bu kurgu, D.H. Lawrence'ın büyük gözlem gücünü ve gerçek olaylarla kişileri kusursuz biçimde kurgusal dokuya yerleştirmesini yansıtıyor.

Farklı ülkelerde, farklı ortamlarda, farklı sosyal yapılarda geçen öyküler, insanın dünyanın neresinde olursa olsun yaşadığı hayal kırıklıklarının, öksüzlüklerin, doyumsuzlukların ve aşkların ortak gücünü, şiirsel bir anlatımla dile getiriyor.

384 s. İstanbul 2016

aklimdaki-chebbc036fd6cae9cc34ef0334ddde98a9b.jpg

Margaret Randall
AKLIMDAKİ CHE
İletişim Yayıncılık

"… Tarih karşımıza nadiren, eylemde olduğu kadar fikirlerde de, inançları için böylesi cesaret gösteren birilerini çıkarır. Che'nin mirası güzel bir yüzden ve delip geçen keskin bir bakıştan daha fazlasıdır. (…) Onun imgesi (…) hepimizin içindeki en iyiyi cisimleştirmektedir…"

Biyografi, anı, politik analiz, tarihsel bilgi, feminist idrak ve hatta şiir… Margaret Randall, Aklımdaki Che'de okuyucuya zengin bir Che Guevara portresi sunuyor. Bir tür sohbet gibi ilerleyen kitap, hem geçmişe hem geleceğe bakma fırsatı verdiği gibi okurun zihninde yeni sorular da uyandırıyor.

Randall, hakkında yüzlerce kitap yazılan, artık bir "mit" haline gelen Che'nin devrimle, sosyalizmle, ailesiyle, şiddetle, dinle, ahlâkla, Fidel Castro'yla, kadınlarla, feminizmle, kendini bir fikre adamayla, iktidarı kullanma biçimleriyle, gerilla savaşıyla kurduğu ilişkileri ve daha birçok özelliğini kendi penceresinden ele alıyor. Çelişkilerini, yanılgılarını da sergileyerek "çağımızın şövalyesi"nin insani boyutlarını gösterdiği kadar neden dünyanın dört bir yanında hâlâ bir sembol olduğunu, kalıcı tesirini de net biçimde ortaya koyuyor. Aklımdaki Che, Guevara ve dönemi hakkında iyi yazılmış kısa bir anlatı…

"… dünya çapında daha adil ve insanca bir yaşam için mücadele eden genç ve yaşlı yığınlara ilham veren bir şahsiyet üzerine güçlü bir anlatı…"
-Noam Chomsky-

"Che Guevara hakkında tek bir kitap okuyacaksanız, tavsiye edeceğim kitap kesinlikle budur."
-Bud Hall, Left History-

180 s. İstanbul 2016

cizgilerle-ekonomi9259b95e48f05049774ba18acf620be2.jpg

Rius
ÇİZGİLERLE EKONOMİ
Yordam Yayınları

Meksikalı Marksist çizer Rius, yüzü aşkın kitabında onlarca konuyu çizgilerin diliyle anlattı. Çizgilerle Ekonomi, aslında çizerin iki kitabını içeriyor: İnsanlık tarihinde iktisadın rolünü anlatan "Yeni Başlayanlar İçin Ekonomi" ile en yaygın iktisat terimlerinin yazılı çizili tanımlarını içeren "Ekonomi Terimleri Sözlüğü". Böylece kapsamı genişleyen kitapta ekonomiye ilişkin birçok soru yanıtlanıyor.

İnsan ne üretir, nasıl üretir? İnsan ne tüketir, nasıl tüketir? Ve tüm bunları nasıl elde eder? Zenginlik ve yoksulluk neden vardır? İnsanlık hangi üretim tarzlarından geçmiştir? İçinde bulunduğumuz kapitalist toplumda ihtiyaçlar nasıl karşılanır ve üretilir? Sermayenin yoğunlaşması, mali açık, kreditör, aktif... nedir? IMF ve "Chicago Boys" kimlerden oluşmaktadır, Stahanov kimdir?

Bunların ve bunlar gibi onlarca sorunun cevabı Rius'un sıcak çizgileri ve mizahıyla bu çalışmada. Çizerin çalışmalarından daha önce Çizgilerle Lenin, Çizgilerle Felsefe, Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi ve Çizgilerle Ateistin El Kitabı ciltlerini yayınlamıştık. Bir kez daha, yeni Rius'larda buluşmak üzere!..

224 s. İstanbul 2016

hayat-evde-baslare5fd2fd7a6462788413f55a9b8f4d47b.jpg

Gözde Erdoğan
HAYAT EVDE BAŞLAR
Destek Yayınları

Ebeveyn olarak çocuğumuzu güçlü, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendine güvenen ve başarılı bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Peki, çocuğun kimlik ve kişiliğinin geliştiği, hayata karşı duruşunun belirlendiği 0-6 yaş döneminde hayalimizdeki çocuğu nasıl yetiştirmeliyiz? 

0-6 yaş döneminde çocuğun hayatında, beslenme, uyku ve oyun vardır. Oyun bir çocuğun hayatında her koşulda bir ebeveyne bağımlı olmadan kolaylıkla gelişebilir. Peki, yemek ve uyku alışkanlığı? Bana göre yemek ve uyku alışkanlığı, çocuğunuzun temel ve fizyolojik ihtiyacı olsa da çocuğunuz ile iletişime en sık geçtiğiniz araçlardır. 

İşte bu kitapta, anne babanın çocuğu ile ilişkisini belirleyen yemek ve uyku ihtiyaçlarında, anne babanın nasıl davranması gerektiğini, ebeveynin çocuğun ihtiyacına göre nasıl şekil alabileceğini, aslında çocuğun gerçek ihtiyaçlarını çoğu zaman göremediğimiz detaylardan anlayabileceğimizi sizlerle paylaşmak istedim.

 312 s. İstanbul 2016

ekokoy-ithacaeae3f157301c467810d783a2c4b7f753.jpg

Liz Walker
EKOKÖY İTHACA
Yeni İnsan Yayınları

Goethe'nin "Yapabileceğiniz ya da düşleyebileceğiniz ne varsa ona başlayın. Cesarette zeka, güç ve sihir vardır. Hemen başlayın." cümlesini çalışma masasının başucuna asan Liz Walker, ne zaman bir güçlükle karşılaşsa, dönüp bu sözü okuyor ve yeniden motive oluyordu. Ne kafesten çıkıp özgürleşmek, ne de Platon'un mağarasından kaçıp yüzünü güneşe dönmek kolay. ABD'de iki kadın, bir ekoköy kurma düşüyle yola çıktıklarında da önlerine binbir türlü engel çıktı ama Ekoköy İthaca her zorluğu aşarak kuruldu.

Liz Walker 'yeşil yaşam' sürdüren birisinin etkisinin dalgalar halinde yayılarak pek çok başka yaşamı etkileyeceğini düşünüyor. Tuttuğu günlükten çıkardığı notlar böylece gezegenin herhangi başka bir yerinde benzer düşleri paylaşanlara umut veriyor. Ekoköy kurmanın tek bir yolu ya da tek bir şekli yok. Zaten böyle bir tektipleşmeye de ihtiyacı yok. Her topluluğun, her kültürün ve farklı coğrafyaların birbirine hiç de benzemeyen yolları, yöntemleri olabilir. İlham almak, dayanışmak ve paylaşmak, işte bunlar bu zenginliği benzersiz kılıyor. Günümüzün rekabetçi ve patent odaklı dünyasının aksine, her öğrendiğini koşulsuz olarak dağıtan, alternatif bir dünya önümüzde aralanıyor.

Yeni İnsan Yayınevi, Ekoköyler: Yeni Rotamız kitabıyla genel anlamda ekoköylerin değerleri neler olabilir tartışmasını başlatmıştı. Şimdi Ekoköy İthaca ile öznel bir deneyimi kitaplaştırdı. Farklı coğrafyalardan farklı deneyimlerle bu yolculuğu sürdürmeye niyetliyiz.

"Başarıya ulaşmış bir ekoköyün kurucularından birisi tarafından kaleme alınmış bu anlamlı ve içten bakış açısı, kendi ekoköyünü ya da topluluğunu kurmayı planlayan herkes tarafından okunmalıdır." Diana Leafe Christian (Creating a Life Together yazarı)

272 s. İstanbul 2016

cemaat-in-ilk-darbesif8d9db35003937e99b7ee33a42d14fbb.jpg

İlhami Yangın
CEMAAT’İN İLK DARBESİ
Tekin Yayınları

"Alparslan Türkeş ile görüşen ABD Yahudi lobisi liderleri başlıca iki konuda hassasiyet gösteriyordu. Birincisi, Türk cumhuriyetlerinde Fethullah Gülen Cemaati okullarının alabildiğince yaygınlaştırılması, Cemaat gazetelerinin, radyolarının ve diğer yayın organlarının desteklenmesi. İkincisi, Toroslar'dan çıkarak Akdeniz'e dökülen Dragon Çayı suyunun bir an önce İsrail'e aktarılması için çalışma yapılması. Türkeş, bu iki konuda elinden ne geliyorsa yapacağını söyledi."

ABD'nin başını çektiği Batılı petrol şirketlerinin ilgi alanında bulunan ve bir petrol denizi olarak tanımlanan Hazar Denizi çevresindeki Türk cumhuriyetlerinde iktidarları değiştirmek, darbeler düzenlemek, uygulamaya konulan planların zeminini hazırlayarak bölge halklarının gözünde meşrulaştırmak üzere sinsice teşkilatlanarak "hizmet" veren, üstyapısını Türkiye'deki gizli Yahudilerin, tabanını ise muhafazakâr Müslümanlardan bir kısmının oluşturduğu Gülen Cemaati…

Yüksek Mason Şûrası ile bağlantılı Cemaat okulları…
Cemaat'in KGB ve CIA ile ilişkileri…
Cemaat tarafından yönetilen, devlet kadrolarındaki "güçlü aygıt…"
Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı anlaşmasındaki "güvenlik" maddesi…

Cümbür Cemaat adlı kitabıyla hafızalarda yer edinen İlhami Yangın, Cemaat'in akıllara durgunluk veren ilişkileriyle, gizli anlaşmalarıyla, dağıttığı makam ve unvanlarla, okulları, gazeteleriyle etki altına aldığı devlet başkanlarının, başbakanların, gizli servis elemanlarının izini sürüyor, faaliyetleri uzun yıllara yayılan Cemaat'in İlk Darbesi'ni bilgi ve belgelere dayanarak anlatıyor.

364 s. İstanbul 2016

alman-sosyolojisinin-felsefi-tarihi58092f33275571ab577dff6665601836.jpg

Frederic Vandenberghe
ALMAN SOSYOLOJİSİNİN FELSEFİ TARİHİ
Ayrıntı Yayınları

Alman Sosyolojisinin Felsefî Tarihi, sosyolojinin kurucu babalarından (Marx, Simmel, Weber) başlayarak Lukács aracılığıyla Frankfurt Okulu'na (Horkheimer, Adorno, Habermas) dek uzanan eleştirel teorinin sistematik bir yeniden-inşasını sunuyor. Yabancılaşma, rasyonelleşme ve şeyleşme teorilerini derinlemesine analiz eden Vandenberghe, sadece tahakkümün gerçekliğine ışık tutmakla kalmayıp özgürleşimin olası yollarını da aydınlatacak olan, bugüne dair eleştirel bir teorinin metateorik önvarsayımlarını soruşturuyor. 

Elinizdeki Türkçe baskıya özel kaleme aldığı notta Benhabib'in belirttiği üzere: "Karl Marx ve Max Weber'den Frankfurt Okulu ve Jürgen Habermas'a Alman Sosyal Teorisi'nin evrimini, şeyleşme kavramını merkeze alarak inceleyen kapsayıcı ve güvenilir bir giriş çalışması. Öğretici ve ufuk açıcı."

Frederic Vandenberghe'nin bu çalışması, Eleştirel Teori geleneğinin titiz ve kapsamlı bir izahatını sunmaktadır. Konuya dair bugüne dek üretilmiş en iyi katkı olduğunu hiç tereddüt etmeksizin söyleyebilirim. Bilhassa Habermas'ı konu alan kısım, büyük bir çağdaş filozofun düşüncesinin gelişimindeki temel evrelerin ayrıntılı ve hayli özgün bir yorumunu sunuyor.
-Ernesto Laclau-

480 s. İstanbul 2016

gece-gunduzu-dusluyor57363c00918d4ae0c37ace8bb734980c-001.jpg

Ingvar Ambjornsen
GECE GÜNDÜZÜ DÜŞLÜYOR
Ayrıntı Yayınları

Sune, bir göçebedir; ancak bildiğimiz göçebelerden çok farklı bir göçebe. Çadırı yok, birlikte hareket ettiği aşireti yok, sırt çantası yok, planı programı yok, gece gündüz dağlarda, ormanlarda dur durak bilmeksizin yapayalnız yürüyor. Başını bir çatı altına sokması gerektiği zamanlarda mevsim gereği kullanılmayan dağ evleri ya da yazlık kulübelerinden birini, en uzakta ve ulaşılması en zor olanını seçiyor. İlk tercih olarak gizlenmiş anahtarı arıyor, anahtarı bulamazsa kilidi veya küçük bir camı kırarak içeri giriyor ve bir süreliğine burası Sune' nin mekânı oluyor. Sune çalıyor ama bir hırsız değil... Kulübelerde bulduğu konservelerden, peksimetlerden yiyor, sobada ateş yakıp ısınıyor, giysiler temin ediyor ihtiyacına göre... Ancak odun kesip bırakmak ya da kulübenin boyası dökülmüş duvarını boyamak, kırdığı camı tamir etmek gibi bazı ilkeleri var. Sune, yalnızlığını korumak için yollara düşmüş ne var ki süreç içinde tıpkı kendisi gibi toplumun kıyısında yaşamayı seçmiş eski hippiler, motosikletliler, aykırı sanatçılar, kaybetmiş idealistlerden oluşan bir grubun ilişkiler ağına takılıyor. Ve bir gece ormanın karanlığından yaralı bir kadın çıkıyor Sune' nin karşısına. Kadından kurtulma çabaları sonuçsuz kalınca iki aykırı, iki yalnız, Sune ve gölgesi olarak devam ediyor bu yürüyüş...

336 s. İstanbul 2016

rojava-kurtlerin-zamanieacfee3ee94327facde305f522029cf3.jpg

Fehim Taştekin
Rojava: KÜRTLERİN ZAMANI
İletişim Yayınları

2011'de Arap Baharı diye etiketlenen isyan dalgasıyla birlikte Suriyeli Kürtler bölgedeki önemli aktörlerden biri olarak sahnedeki yerini aldı. PYD'nin örgütlediği Kürtler, Temmuz 2012'de kritik bir dönemde Suriye güçlerinin çekilmesiyle Kobani, Afrin ve Cezire bölgesinde kontrolü ele geçirdi. Askerî alanda organize edilen birlikler ve kadınlardan müteşekkil silahlı güçler bir yandan düzeni sağlarken diğer yandan Suriye yönetimini devirmeye yönelik çok boyutlu savaşı kendi şehirlerinden uzak tutmaya çalıştı. PYD farklı etnik ve dinî kesimleri sürece katarak özerklik tesis etmeye koyuldu. Bunu yaparken rakip partileri dışlamak ve gücü tekeline almakla da suçlandı. Kürt hareketi, Rojava'da 'demokratik özerklik' uygulamalarının yarattığı heyecan ve Selefi cihatçı gruplara karşı direnişin yol açtığı ilgi sayesinde uluslararası alanda meşruiyet zemini buldu.

Fehim Taştekin, Rojava: Kürtlerin Zamanı'nda bu tarihsel dönemin özgünlüğünü, Kürtler ve diğer etnik-mezhebî topluluklar arasındaki ilişkileri; Suriye, Türkiye, Irak ve İran'da bulunan Kürtlerin yaşanan süreçte oldukça önem kazanan siyasi ve sosyal etkileşimlerini; farklı çizgilerdeki Kürt hareketleri arasındaki mücadele ve müzakereleri, bölgeyi yakından tanıyan bir gazetecinin ustalığıyla ele alıyor. Yıllara yayılan kapsamlı araştırmaların, olgulara dayalı izahların ve insani hassasiyetleri ihmal etmeyen bir bakışın yetkinliğiyle...

440 s. İstanbul 2016

freud-olmak-bir-psikanalistin-gelisimi83daad60be82fc4f62e3a02216d7b9d4.jpg

Adam Phillips
FREUD OLMAK: BİR PSİKANALİSTİN GELİŞİMİ
Yapı Kredi Yayınları

Psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılık alanındaki çalışmalarıyla tanınan Adam Phillips sıra dışı bir Freud biyografisi sunuyor okura. Kişinin hayat hikâyesini temel alan bir tedavi yöntemi olan psikanalizin kurucusu olan Freud'un, doğumundan 50 yaşına kadarki hayat hikâyesi, Freud'un nasıl Freud olduğunun hikâyesi aynı zamanda. 

Böylece Freud'dan sonra onu kendi bakış açısından değerlendireceksek, onun ya da herhangi bir başkasının yaşamına dair bilgimize ve aslında onun yaşamını bilme arzumuza- biraz ironi katmalıyız. Çünkü Freud'un sorguladığı ve bize farklı okumayı öğrettiği tam da yaşamlarımız ve başkalarının yaşamlarıyla ilgili kendi kendimize anlattığımız hikâyelerdir.

160 s. İstanbul 2016

 EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

sakli-sozluka5dbb0e18132de0224387545e68d5ac9.jpg

Kemal Ateş
SAKLI SÖZLÜK
Destek Yayınları

"Halk diline kulak vermek" diyor Nurullah Ataç.

Yazı dilimizin kuruluş aşamasında bu yapılmadı, bu nedenle geçmişte bir dil mezarlığı bırakıldı.Kâşgarlı Mahmut'tan başlayarak, R. H. Karay, M. Ş. Esendal, R. N. Güntekin, O. C. Kaygılı, Halikarnas Balıkçısı, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Yaşar Kemal, Mehmet Seyda, Rıfat Ilgaz gibi halk diline kulak veren yazarları kısmen de olsa tarayarak elde ettiğimiz; ihmal edilmiş, edebiyatta, yazılı kaynaklarda şöyle bir görünüp kaybolmuş ya da kaybolmak üzere olan sözcükleri, ayrıca halk dilinin "yerel" diye dışlanmış söz varlığını bulacaksınız bu sözlükte.

Saklı Sözlük, yüzyılların ihmali, ilgisizliği, bilinçsizliği yüzünden dil dışı bırakılmış bir dilin sözlüğüdür.

240 s. İstanbul 2016

orta-sinif-efsanesie6204b7392fe22c1c35fedb699dbf450.jpg

Haluk Yurtsever
ORTA SINIF EFSANESİ
Yordam Yayınları

Elinizdeki kitabın amacı, "orta sınıf" konusunu bir efsane, bir mit olmaktan çıkarmaktır.

"Sınıf", ideolojik mücadelenin en önemli kavramlarından biridir. Orta sınıf ideolojisi, sınıfsızlık ideolojisidir. Bu nedenle yalnızca"sınıf" terimi üzerine yapılacak bir mücadele bile özel bir değer taşımaktadır. Bu kitap, bu mücadeleye güç katmak için yazılmıştır.

Bu kitapta orta sınıf küçük burjuvazi yalnız teorik değil, aynı zamanda tarihsel bir bağlama yerleştiriliyor. Birinci bölümde, kitabın teorik temeli atılırken, bir yandan da burjuva toplumunun kapitalist topluma, burjuvazinin kapitalist sınıfa evrilişinin, bu sürecin sonunda küçük burjuvazinin "orta sınıf" konumunu alışının öyküsü anlatılıyor.

Kitabın omurgasını, güncel kapitalizmde sınıfları, özellikle proletarya ile orta sınıf küçük burjuvazi arasındaki tartışmalı sınır bölgesinin sorunlarını inceleyen "Güncel Kapitalizmde Eğilimler ve Sınıflar" bölümü oluşturuyor.

Son bölümde ise gelenekseli ve yenisiyle küçük burjuvazi orta sınıf, üretim ilişkilerindeki yeri, "yeni" orta sınıf teorileri, orta sınıfın ideolojik oluşumu ve etkisi bağlamında ele alınıyor. Aynı bölümde orta sınıf küçük burjuvaziye karşı alınması gereken ideolojik siyasal tutuma ilişkin öneriler geliştiriliyor.

224 s. İstanbul 2016

ozlem-ve-yaz3aa5d5f0e274c43742e0c7fa6241659e.jpg

Ataol Behramoğlu
ÖZLEM VE YAZ
Tekin Yayınları

Bir süredir yaz aylarını Foça'da geçiren Ataol Behramoğlu Özlem ve Yaz "Foça Dörtlükleri" adlı yeni şiir kitabıyla ülkemizin bu güzel ve özgün yöresini edebiyata taşıyor.

Bu şiir türündeki özel ustalığını "Kızıma", "Cellat", "Bir Aydın Tipine", "Dostları Özlemle Kucaklamayı Unutma", "Durdum Baktım Arkandan" gibi çoğu ünlü müzik ustalarınca bestelenmiş, dilden dile dolaşan dörtlükleriyle kanıtlamış olan şair Özlem ve Yaz "Foça Dörtlükleri"nin bütün dizelerinde duyumsanan bir yaşama sevinci atmosferinde duygu, gözlem ve renk algımızı genişletip derinleştiriyor.

Ressam Sali ise Ataol Behramoğlu'nun dizelerinden esinlenerek yaptığı ve seçtiği desenleriyle Foça'yı ve "Foça Dörtlükleri"ni görsel sanatların büyüleyici dünyasıyla buluşturuyor.

72 s. İstanbul 2016

unnamed-040.jpg

"Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 14 Eylül 2016" haberi, 14 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 14 Eylül 2016 haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 14 Eylül 2016 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  2. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  3. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  4. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  5. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  6. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  7. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  8. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  9. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
  10. 16:38 Cenk Tosun'un Transferinde Sürpriz Bir Dönüm Noktası: Eyüpspor Devrede!
  11. 16:35 TCG Nusret Müze Gemisi İzmir'de ziyarete açıldı
  12. 16:34 Beşiktaş-Ankaragücü maçının ilk 11'leri belli oldu
  13. 16:34 Prostat Kanseri Araştırmasıyla Yeni Organ Keşfi: Tüp Tükürük Bezi!
  14. 16:32 Özel açıkladı: Erdoğan'la haftaya görüşmeyi planlıyoruz
  15. 16:31 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: "Siyonist rejiminden geriye hiçbir şey kalmayabilir"
  16. 16:30 Dolandırıcılara Karşı Uyarı: Koç Holding'den Sahte Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat Çağrısı
  17. 16:27 Özgür Özel: "Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir"
  18. 16:21 'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
  19. 16:07 Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: Sahte Ev İlanlarıyla Kapora Avı!
  20. 16:07 Kibirli CEO'nun diploması sahte olabilir mi?
ABC Kitap Haberleri